Saturday, September 23, 2023
EkonomijaStabilizacija ekonomije Kine

Stabilizacija ekonomije Kine

U trenucima kada su ekonomije Sjedinjenih Država i zemalja koje su članice Evropske Unije u ogromnim problemima, koji su nastali kao posledica mera koje su uvedene da bi se sprečilo širenje virusa Covid-19, zaista deluje da nema države koja je u mogućnosti da se oporavi u kratkom vremenskom roku. Dodatni problem predstavlja i mogućnost povratka virusa u vidu drugog talasa koji bi dodatno oslabio svetsku ekonomiju.

NR Kina koja već dugo nije imala pad BDP-a, takođe nije uspela da izbegne ekonomske probleme. U prvom kvartalu 2020. godine, BDP Kine je osetio posledice mera koje su morale da se uvedu da bi se ograničilo širenje virusa. Podsetimo da je upravo Narodna Republika Kina bila država u kojoj je započela pandemija virusa korona. U decembru 2019. godine je zabeležen prvi slučaj u gradu Vuhan, koji se nalazi u centralnoj Kini. U januaru 2020. godine je Svetska zdravstvena organizacija potvrdila prenošenje virusa sa čoveka na čoveka. Na to je Kina odgovorila karantinom i izolovanjem pogođenih delova države.

Ove mere su se odrazile na produktivnost, što je u prvom kvartalu 2020. dovelo do pada BDP-a od 6,8%. Zbog mera koje je Kina sprovela došlo je do smirivanja virusa što im je omogućilo da država pokrene produkciju. U situaciji kada najveći ekonomski konkurenti NR Kine trpe ogromne finansijske gubitke, Kina uspeva da privremeno stabilizuje ekonomsku situaciju.

Predviđanja za drugi kvartal su govorila da će Kina ostvariti rast BDP-a od 2,4%, ali su tu brojku nadmašili. Prema informacijama koje je objavio Nacionalni biro za statistiku Kine, realni rast BDP-a u periodu od aprila do kraja juna zapravo iznosi 3,2%.

Koji problemi u budućnosti čekaju Kinu?

Kako sugerišu ekonomski eksperti Blumberga, industrijska proizvodnja je u junu porasla za 4,8% i time se vratila na nivo na kome je bila pre izbijanja globalne pandemije. Maloprodaja je podbacila, dok se očekivao njen rast, ona je zapravo opala za 1,8%. Ta smanjena prodaja proizvoda može dovesti do preterane proizvodnje što bi na duge staze donelo probleme kineskim kompanijama. Sledeći problem koji bi se mogao pojaviti u Kini se odnosi na rast nezaposlenosti, koji je na zapadu već vidljiv. U slučaju prekomerne prozvodnje robe koja nema gde da se proda, taj scenario postaje sve realniji. Činjenica je takođe da kupci u aktuelnoj situaciji nisu spremni da troše novac na stvari koje ne spadaju u domen ključnih i osnovnih ljudskih potrebština.

Još jedna stavka je pokazala negativan uticaj pandemije na ekonomiju NR Kine. Izveštaj koji se odnosi na porast izvoza i uvoza pokazao je da se trgovinski suficit smanjio. To smanjenje suficita je posledica trgovinskog rata sa SAD-om, ali je definitivno glavni uzrok pandemija virusa.

Jedan od načina da se izbori sa ovim problemima koji se pred Kinom nalaze jeste preraspodela resursa i obuka radne snage u pravcu proizvodnje medicinske opreme i sredstava koji se koriste za prevencuju i za borbu protiv virusa COVID-19. Time bi se višak radne snage preusmerio u ove grane, a medicinska sredstva i respiratori koje Kina može proizvesti u velikoj količini bi lako pronašli kupce u inostranstvu. Time bi se uticalo i na finansijsku stabilnost građana koji bi tada bili spremniji da svoj novac troše na domaćem tržištu, čime bi se domaća industrija dodatno pokrenula.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

POSLEDNJI KOMENTARI

МалиБумер on Da li bi Fuko sedeo u Ljubimcu?
Postovalac Fukoovog Rada on Da li bi Fuko sedeo u Ljubimcu?
SovaIzleceUPonoc on Da li bi Fuko sedeo u Ljubimcu?
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?