Wednesday, April 14, 2021
Politika Svet Upad u kineski konzulat: ko krši međunarodno pravo i zašto?

Upad u kineski konzulat: ko krši međunarodno pravo i zašto?

Čini se da zaoštravanje odnosa između dve supersile – Sjedinjenih Američkih Država i Kine – ove godine polako prerasta u trend. Iako smo početkom 2020. godine od predsednika Trampa slušali o „nikad boljim odnosima SAD i Kine“, po izbijanju pandemije virusa korona, stvari su se promenile. Od nazivanja novog virusa „kineskim“, preko optužbi kineskih vlasti za širenje virusa i uzrokovanje smrti stotina hiljada ljudi, pa do nejasne sudbine trgovinskog sporazuma, odnosi između ovih država su se prilično zaoštrili.

Ove napetosti su naročito u porastu od prošle sedmice, nakon što su SAD naredile zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu. Administracija američkog predsednika Donalda Trampa naredila je zatvaranje konzulata tvrdeći da su kineski agenti pokušali da ukradu medicinska i druga istraživanja u Teksasu, dok su, prema navodima pomoćnika državnog sekretara za Istočnu Aziju Dejvida Stilvela, kineski generalni konzul u Hjustonu i još dvojica diplomata nedavno uhvaćeni u sumnjivim aktivnostima u zoni bezbednosti hjustonskog aerodroma. Takođe, prošlog utorka uočen je dim u dvorištu zgrade konzulata, što je podstaklo sumnju američkih vlasti da je reč o spaljivanju dokumentacije. Zbog toga, naloženo je zatvaranje konzulata u roku od 72 sata. Međutim, nakon odlaska kineskih predstavnika, usledio je nasilan ulazak u zgradu od strane SAD. 

Povodom zatvaranja konzulata oglasila se i kineska ambasada u SAD, navodeći da ovakva odluka ozbiljno krši međunarodno-pravne, kao i osnovne norme međunarodnih odnosa, dok je kinesko ministarstvo spoljnih poslova osudilo nepropisni ulazak u zatvoreni kineski konzulat u Hjustonu.

Od 1963, Bečka konvencija o konzularnim odnosima predstavlja temeljni dokument kojim se države rukovode kako bi obezbedile uspešno izvršavanje konzularnih funkcija njihovih misija, a da pritom ne narušavaju suverenitet i nacionalnu bezbednost države prijema. Iz onoga što možemo pročitati u medijima, čini se da Sjedinjene Američke Države nisu u potpunosti upoznate s sadržajem Konvencije.

Ako počnemo od člana 27, čak i u slučaju oružanog sukoba, država prijema je dužna da poštuje i štiti konzularne prostorije kao i imovinu konzulata i konzularnu arhivu, i nastavimo dalje preko člana 31, koji garantuje nepovredivost konzularnih prostorija, i zaključimo s članom 33, koji naglašava nepovredivost konzularne arhive i dokumenata ma gde se nalazili, možemo videti da SAD zaista jesu prekršile neke od osnovnih pravila konzularnih odnosa.

Cilj i svrha ovih odredaba, kako stoji u Konvenciji, jeste da doprinesu unapređivanju prijateljskih odnosa među državama, ma kako različiti bili njihovi ustavni i društveni sistemi, te njihovo selektivo (ne)poštovanje treba izbeci, kako bi se međunarodni mir i bezbednost očuvali.

S druge strane, iz prakse treba isključiti prikupljanje informacija nedozvoljenim sredstvima i nikako ne smeju biti deo ,,velike igre”, jer u suprotnom se samo narušava poverenje i saradnja među državam koja je sada potrebnija više nego ikad.

Prethodni tekstTragična sudbina srpskog fudbala
Sledeći tekstTvrđava

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

I kod nas ima neke, vama nepoznate kulture

Težina života u BiH, državi koja je s radošću istrčala iz „okova“ najliberalnijeg socijalizma u krvave ralje ratova, danas je nesaglediva.  Da...

Proleće

Kasniš kao prolećePlašljivo se na mahove javljašMiris tvoj, nošen vetrom dolećeNa muke me nanovo stavljaš Kao sunce stidljivaHaljina skrojenih...

НДХ – одјеци пакла

Наш славни писац, Борислав Пекић, записао је у својој књизи „Стопе у песку“ следеће: „као што се болесник не може лечити без...

Demagogija Alekse Nejakog

Ovih je dana crnogorska javnost dobila svojevrsnu novu političku modu. Modu takozvanih otvorenih pisama, ni više ni manje, nego narodu Crne Gore....

POSLEDNJI KOMENTARI

Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?