Saturday, July 31, 2021
Politika Svet Svi znamo za crveni krst i crveni polumesec, ali šta je crveni...

Svi znamo za crveni krst i crveni polumesec, ali šta je crveni kristal?

Amblemi crvenog krsta i crvenog polumeseca tradicionalno se koriste kao univerzalni simboli pomoći žrtvama oružanog sukoba. Međunarodno humanitarno pravo se pobrinulo da osobe koje nose ove simbole, kao i objekti na kojima su oni istaknuti, ne smeju biti mete napada. Usvajanjem dodatnog znaka razlikovanja – crvenog kristala – otvoreno je novo poglavlje u dugoj istoriji primene ovih simbola. 

Usvajanjem Prve ženevske konvencije 1864. uveden je simbol crvenog krsta koji je od tada znak neutralnosti i zaštite ranjenih pripadnika oružanih snaga tokom oružanih sukoba. Međutim, krajem 19. veka, pojedine zemlje upotrebu crvenog krsta zamenjuju simbolima crvenog polumeseca, kao i crvenog lava i sunca zbog čega su, usvajanjem Ženevskih konvencija 1949. priznata sva tri amblema. 

Komentar na član 38. Prve ženevske konvencije iz 1949. ističe da ovi simboli imaju jedno značenje koje je od ogromnog značaja – obezbeđuju poštovanje onih koji pate ili su bespomoćni, kojima se mora pružiti pomoć, bilo da je prijatelj ili neprijatelj, bez obzira na nacionalnost, rasu ili religiju. Međutim, iako je međunarodno humanitarno pravo ovim obeležjima dalo zaštitnu ulogu, oni su ubzo počeli da dobijaju versko značenje, zbog čega je bilo teško obezbediti njihovo potpuno poštovanje. 

Kako bi se taj problem rešio, na diplomatskoj konferenciji u Ženevi 2005. godine usvojen je Dopunski protokol III uz Ženevske konvencije o usvajanju dodatnog znaka razlikovanja. Na taj način crveni kristal dobija svoje mesto u okviru zaštite lica tokom oružanog sukoba, lišen bilo kakve političke ili verske konotacije. Ipak, iako svrha ovog Protokola nije bila da se zamene postojeći simboli, već samo doda novi, tek ga je 77 država ratifikovalo. 

U svakom slučaju, ovi amblemi služe da tokom oružanog sukoba pruže zažtitu obeleženim sanitetskim jedinicama, bolnicama, sanitetskim vozilima i drugim objektima koji su s njima povezani i da na taj način zaštite lica kojima se pomoć pruža, sprečavajući da budu legitimne mete napada. S druge strane, služe da označe lica ili imovinu koji su pod okriljem nacionalnih društava crvenog krsta ili polumeseca ili Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. 

Iz tih razloga, uvek je važno isticati da ovo nisu verski simboli i treba ih lišiti političke ili bilo koje druge konotacije koja nema veze s njihovim osnovnim značenjem i svrhom. Oni neselektivno služe čovečanstvu dajući nadu, zaštitu i pomoć onima kojima je ona potrebna. Stoga, neophodno je da se postaramo da budu univerzalno i bez ikakve razlike poštovani.

SourceICRC

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

Александар Петровић – Аца Селтик, ваш и наш рокументарац

Ако музику схватиш као рутину, онда то није рокенрол Обично пред наступ ја мрзим цео свет. Није то зато...

Pitam se

Znaš, pitam se ponekad, kuda ide ovaj svijet. I šta to...

Патријарх Варнава – политика литија

У разговору са људима често можете чути приче како је важно, посебно у време тешкоћа одржати слогу и разумевање међу људима. Ако...

Jezivi prizori u kući porodice Kostić iz sela Sejace

U selu Sejace nadomak Bujanovca, četvoročlana porodica Kostić živi u teškim uslovima, na rubu egzistencije, bez stalnih primanja I bez ikakve finansijske...

POSLEDNJI KOMENTARI

Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?