Wednesday, February 24, 2021
Aktuelno Šta je to još donela 2020. godina?

Šta je to još donela 2020. godina?

U utorak, oko 18 časova, u luci Bejrut u Libanu došlo je do neočekivane eksplozije. Zvanično se još uvek ne zna ko je odgovoran za katastrofu, ali se smatra da je do štete došlo slučajno jer se u okolini luke nalazio amonijum nitrat koji se tamo nalazi još od 2013. godine, uprkos upozorenjima carinskog odeljenja i državnog sekretara da se on skloni. Ministar unutrašnjih poslova Libana tvrdi da je bilo prisutno oko 2.700 tona amonijum nitrata. Međutim, kako je tačno došlo do katastrofe, još uvek je nepoznato. Prema informacijama, od eksplozije je poginulo preko 135 osoba, a ranjeno je više od pet hiljada, dok je oko 300.000 ljudi ostalo bez domova.

Bejrut predstavlja najveći i glavni grad Libana, i jedna je od najvećih luka u državi. Ovakav događaj je izazvao i mnoge sumnje građana i sveta. Naime, u Bejrutu se nalazi i kancelarija Ujedinjenih nacija za Ekonomska i socijalna pitanja za region Zapadne Azije, Međunarodna radnička organizacija (ILO) i regionalna kancelarija za arapske države Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).  Neizostavno je bilo prenošenje ovakvog događaja širom sveta, ali i reakcija mnogih država. 

Kako prenosi Si-En-En (CNN), Ajfelov toranj će biti ugašen i na taj način će odati počast žrtvama stradalim u eksploziji, a isto tako će Francuska donirati Bejrutu hitnu pomoć od 100.000 evra, dok se bolnice u Bejrutu pune stradalima, a neke nisu u funkciji zbog eksplozije. 

Američki ministar odbrane rekao je da se još uvek prikupljaju informacije o događaju, a američki odbrambeni zvaničnici su naglasili da nema naznaka da je eksplozija bila napad, iako je predsednik Donald Tramp juče tako nazvao eksploziju. 

Takođe, britanski ministar spoljnih poslova izjavio je da će Britanija poslati oko 6.6 miliona dolara i medicinske stručnjake kao pomoć Libanu.

U Bejrutu je proglašeno vanredno stanje.  Trenutno su zvaničnici luke u pritvoru, sve dok se ne smiri situacija i ne otkrije način na koji je došlo do eksplozije, požara i počinioca katastrofe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

DARA IZ JASENOVCA: TEŠKA PROŠLOST, LAK ZABORAV

„Zajecao sam i još i sad plačem   Jedino grlom, jer očiju nemam,Jedino srcem, jer su suze mačem   Krvničkim tekle zadnji' puta. NemamZjenice da...

On i Njegova Volja – Sažetak*

Ego: „On“ označava čoveka-pojedinca koji je ogoljen od svih tuđinskih uticaja – čist, netaknut, unikatan Ego. Jedino što On...

ЈОВАНУ ДУЧИЋУ

Највећем песнику међу љубавницима и највећем љубавнику међу песницима Из питомог Требиња подно Леотара,Пошао је у свет голобради младић,Чувајућ'...

Izbori za patrijarha SPC: procedura i položaj

Ove godine, 18. februara, organizuje se 46. izbor poglavara Srpske pravoslavne crkve. O načinu funkcionisanja izbora patrijarha i o samom položaju koji...

POSLEDNJI KOMENTARI

Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?