NaslovnaAktuelnoBritansko-albanska pevačica u svetu politike

Britansko-albanska pevačica u svetu politike

-

 Britanska pop zvezda albanskog porekla , Dua Lipa, oglasila se na društvenim mrežama objavivši zastavu Velike Albanije, koja zadire u granice nekolicine današnjih balkanskih država.

Veoma brzo je dobila etiketu nacionaliste i osobe koja promoviše fašističke ideje.

Fotografija mape koju Dua Lipa tada objavljuje obuhvata delove teritorije današnje Srbije, Grčke, Severne Makedonije i Crne Gore. Ista zastava prouzrokovala je internacionalni incident u Beogradu 2014. godine, kada su  Albanci dronom ovakvu zastavu ubacili na teren tokom fudbalske utakmice protiv Srbije. Zastava se viorila nad terenom neko vreme, nakon čega su je igrači spustili na zemlju.

Skorašnja objava na društvenim mrežama britanske pevačice prihvaćena je kao podrška albanskim separatistima. Neki su čak okarakterisali tvit kao pokazivanje simpatija ka fašizmu.

Na ovaj tvit odreagovao je i srpsko-kanadski novinar, režiser i scenarista, Boris Malagurski:

„Vaše zastupanje ekstremnog nacionalizma i teritorijalnog širenja u projektu Velike Albanije pokazuje da Vam je svest zatrovana. Oni koji su se borili za taj bolestan san označeni su kao lideri terorista, protiv kojih je nedavno podignuta optužnica za ratne zločine.“

U raspravu se uključio i otac Dua Lipe, koji  u odgovrima  Malagurskom podržava svoju ćerku.

Nekoliko dana nakon toga, shvativši da je naišla na veliku količinu negativnih reakcija, Dua Lipa je odlučila da se ponovo oglasi putem društvenih mreža. Ona je  ovom prilikom napisala:
„ Namera moje prethodne objave nije bila iniciranje mržnje. Tužna sam i ljuta što je moja objava namerno bila pogrešno interpretirana od strane određenih grupa i pojedinaca koji promovišu etnički separatizam, nešto što ja u potpunosti odbijam. Svaki put kada objavim nešto o Kosovu moje notifikacije „podivljaju“, čak i kada je u pitanju nešto pozitivno kao što su na primer hrana ili muzika. Suočena sam sa jakim otporom kada je u pitanju ideja autentične kosovske kulture. Svi zaslužujemo da budemo ponosni na svoj etnicitet i to odakle smo. Ja samo želim da zemlja odakle sam bude prezentovana na mapi i da mogu s ponosom da pričam o svojim albanskim korenima i svojoj matičnoj zemlji. Ohrabrujem sve da prihvate svoje nasleđe i da  slušaju i uče jedni od drugih. 

Mir, ljubav i poštovanje za sve, Dua“

Ovaj tekst objavljen je u bojama albanske zastave i ne mogu da ne primetim  da ova objava više deluje kao pravdanje i prezentovanje sebe kao žrtve nego izvinjenje, što nas dalje dovodi do pitanja:

Da li je druga objava samo pokušaj „peglanja“ situacije ili objašnjenje onoga što je Dua Lipa zapravo želela da kaže? 

Istakla je kako bi volela da njena zemlja bude predstavljena na mapi i da samo želi mogućnost da bude ponosna na svoje etničko poreklo.

Etnički, Dua Lipa je Albanka i granice njene zemlje su apsolutno ucrtane na mapi. Ukoliko se aludira na nezavisnost Kosova, koju je promovisala i ranije zajedno sa Rita Orom, gde se jedna ogrnula albanskom zastavom, a druga zastavom takozvane države Kosovo, ne možemo reći da zvezda „samo“ želi da bude ponosna na svoju državu i poreklo.

Da li je njena namera da kreira muziku i time donosi pozitivnu energiju ljudima ili iza toga stoji puko širenje albanske kulture i predstavljanje kulturnog nasleđa Balkana kao isključivo albanskog?  S tim u vezi, na jutjubu je svima dostupan video gde Dua Lipa govori o tome kako su ajvar i sudžuk tradicionalna albanska jela .Važno je napomenuti da je Dua Lipa rođena u Londonu, kao i da već dugo živi tamo, tako da, iako je deo života provela na Kosovu, teško može razumeti kompleksnost državnih teritorija na Balkanu.

Diskutabilno je da li su ove objave Dua Lipe bile samo pokušaj da napravi „bum“  nekoliko dana nakon objavljivanja oficijalnog spota nove pesme, ali svakako da joj je to u svetskim medijima donelo više negativnog publiciteta. 

POPULARNO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNO

Београд – Берлин на сцени Битеф театра!

0
Представа Београд – Берлин, у режији и изведби глумачког двојца Ивоне Митић и Лазара Тешића имаће и своју београдску премијеру на сцени Битеф...

KOMENTARI

Cousin Rupert on U prašini ove planete
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?