Sunday, February 28, 2021
Aktuelno Demonstracije protiv "poslednje diktature u Evropi"

Demonstracije protiv “poslednje diktature u Evropi”

U nedelju su održani izbori u Belorusiji na kojim je šesti mandat osvojio Aleksandar Lukašenko, koji su izazvali opšte negodovanje građana i demonstracije u glavnom gradu. 

Predsednički izbori održani su 9. avgusta, na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko sa 80,08 odsto osvojenih glasova. Opozicioni kandidat Svetlana Tihanovskaja, 37-godišnja profesorka engleskog jezika, osvojila je 10,09 odsto glasova, a izlaznost na izborima iznosila je 84,17 odsto. Više od 1.000 demonstranata okupilo se u glavnom gradu Minsku, kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom kako oni kažu “lažnih rezultata”. Prema opozicionim izvorima, nakon objavljivanja prvih rezultata, na ulice Minska izašlo je oko 100.000 ljudi. 

Demonstracije su se proširile i na ostale gradove. U Brestu, prema izveštajima pojedinih medija, bacan je suzavac na građane od strane policije, gde je prema izveštaju nevladine organizacije Vyasna (Proleće), jedan od učesnika poginuo, a više desetina povređeno posle sinoćnjeg brutalnog rasterivanja demonstranata, ali takvi navodi još uvek nisu potvrđeni. Zvanični organi Belorusije saopštili su da je uhapšeno oko tri hiljade ljudi. Opozicija na čelu sa Tihanovskajom ne priznaje rezultate izbora i pobedu Lukašenka objavljenu u ponedeljak ujutro (10. avgusta) prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije. 

,,Verujem svojim očima i vidim da je većina uz nas. Smatram da smo već pobedili jer smo porazili naš strah, našu apatiju, našu nezainteresovanost”, rekla je Tihanovskaja. 

Treba napomenuti da Aleksandar Lukašenko predsedničku funkciju obavlja od 1994. godine, punih 26 godina, uprkos sve većem nezadovoljstvu građana zbog njegove autoritarne vladavine i negiranja značaja epidemije Korona virusa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

DARA IZ JASENOVCA: TEŠKA PROŠLOST, LAK ZABORAV

„Zajecao sam i još i sad plačem   Jedino grlom, jer očiju nemam,Jedino srcem, jer su suze mačem   Krvničkim tekle zadnji' puta. NemamZjenice da...

On i Njegova Volja – Sažetak*

Ego: „On“ označava čoveka-pojedinca koji je ogoljen od svih tuđinskih uticaja – čist, netaknut, unikatan Ego. Jedino što On...

ЈОВАНУ ДУЧИЋУ

Највећем песнику међу љубавницима и највећем љубавнику међу песницима Из питомог Требиња подно Леотара,Пошао је у свет голобради младић,Чувајућ'...

Izbori za patrijarha SPC: procedura i položaj

Ove godine, 18. februara, organizuje se 46. izbor poglavara Srpske pravoslavne crkve. O načinu funkcionisanja izbora patrijarha i o samom položaju koji...

POSLEDNJI KOMENTARI

Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?