Wednesday, January 26, 2022
Aktuelno Svetska farmaceutska trka u stvaranju vakcine – Rusija kao „heroj“ ili...

Svetska farmaceutska trka u stvaranju vakcine – Rusija kao „heroj“ ili „autsajder“?

U svetu, od kako je počela pandemija koronavirusa, otpočela je i farmaceutska trka u tome koja će zemlja prva pronaći rešenje za borbu protiv ovog virusa. Podsećamo da Kovid-19 pripada grupi virusa SARS i MERS, a da se do sada nisu sprovodila adekvatna istraživanja za ove bolesti, sve dok nije nastupila pandemija. Prva zemlja koja je javno iznela testiranu vakcinu je Rusija, pored nje u trci za pronalaskom vakcine su i Japan, Kina, Sjedinjene Američke Države i Singapur.

Kako prenose ruski mediji, moguća upotreba tzv. vakcine „Sputnjik“, nazvane prema sovjetskom satelitu, objavljena je juče. Pre nego što su proglasili da je vakcina „gotova“, rađena su istraživanja na Sečenovskom univerzitetu na dobrovoljcima, koja su uspešno završena. Rusija će u avgustu započeti masovnu proizvodnju vakcine protiv koronavirusa koju je razvio Institut „Gamalej“. Ali se isto tako navodi da ne treba žuriti za vakcinama, jer je najbitnije utvrditi njihovu stvarnu efikasnost, što je donekle potvrđeno na dobrovoljcima na kojima su vršena ispitivanja. Pored nje, aktivno se sprovode istraživanja za još 47 prototipa vakcina, dok su od toga tri vakcine pokazale svoju efikasnost. Prvi su vakcinu primili predsednik Rusije Vladimir Putin i njegova ćerka, javljaju ruski mediji. 

Kakav je odgovor sveta na ovu vest?

Pre svega, ministar zdravlja Rusije naveo je da će vakcina biti opciona u Rusiji, kako bi videli kolika je zainteresovanost građana da je prime. Pored toga, istraživanja su sprovedena na dobrovoljcima pod nadzorom Instituta „Gamalej“, koja su, kako kažu, uspešno završena.

Specijalista za ispitivanja lekova u “Warwick Business School” u Velikoj Britaniji Ajfer Ali kaže: „Rusija zapravo sprovodi eksperiment na nivou velike populacije, ali munjevito odobrenje može da znači da se moguće negativne nuspojave vakcine neće otkriti. A one, iako verovatno retke, mogu biti veoma teške“. 

Fransoa Balu, stručnjak sa genetskog instituta pri “University College London”, izjavio je kako je to “lakomislena i blesava odluka”.  

„Masovno vakcinisanje sa neprimereno testiranom vakcinom je neetično. Bilo koji problem sa ruskim programom vakcinisanja bio bi poguban i po negativnim učincima na zdravlje, ali i zbog toga što bi odložio prihvatanje vakcine u populaciji”, naveo je stručnjak Balu. 

Sa njim je saglasan i Deni Altman, profesor imunologije na “Imperial College London”, koji smatra da može doći do kolateralne štete, kao i da bi takav postupak bio “nepremostivo povećanje naših sadašnjih problema”.

Nesporna je činjenica da je Rusija prva zemlja koja je objavila da je vakcina protiv aktuelne pandemije spremna za upotrebu od oktobra meseca, a da li će ona biti korisna ili ne, ostavljamo stručnjacima da procene i uvide na koji način će se svet izboriti sa pandemijom virusa Kovid-19. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

Ako mislite da je kultura samo vaša, za**bali ste ste, malo je i moja!

Jedan od najznačajnijih filozofa 20. veka, Fridrih Niče, u umetnosti je, kažu upućeni, pronašao nit vredniju od same istine; nasuprot religiji i...

Смрт истраживачког новинарства?

Кембриџ речник дефинише истраживачко новинаство као тип новинарства који покушава да открије информације које су од јавног значаја, а које неко покушава...

Referendum o pravosuđu: suština predloženih izmena

U nedelju, 16. januara, biće održan republički referendum na kom će se građani izjasniti o Aktu o promeni Ustava Republike Srbije.

Референдум у залеђу

Амандманска техника јесте један од релевантних, али и најоклеветанијих начина промене највишег правног акта. Релевантност обезбеђује сам највиши правни акт, прописујући амандмане...

POSLEDNJI KOMENTARI

Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?