Wednesday, January 26, 2022
Aktuelno Ekološka katastrofa ili nesrećan slučaj?

Ekološka katastrofa ili nesrećan slučaj?

Bili smo svedoci skorašnjeg događaja i dešavanja u blizini rajskog ostrva Mauricijusa, koji se odigrao 25. jula, nakon što je japanski prevoznik „MV Wakashio“ nakon udara o koralni greben u Indijskom okeanu ispustio preko 1.000 tone nafte.

Tanker koji je prenosio naftu dug je 299,5 i širok 50 metara i ima 20 članova posade. Brod je plovio pod zastavom Paname, a vlasnik je kompanija Nagašiki Šipinga iz Japana (Nagashiki Shipping Co). Prema skorašnjim izveštajima, brod je prevozio oko 4.000 tone nafte, od čega je u okean iscurelo preko 1.000 tona.

Iz Grinpisa u Africi (Greenpeace Africa)  napominju da je na hiljade riba, korala i ostalog morskog sveta u opasnosti zbog ove ekološke katastrofe. Otežavajuća okolnost je što vlasti Mauricijusa upozoravaju da nisu spremni da se nose sa katastrofom ovih razmera, sa kojom se prvi put suočavaju. 

Volonteri za sada pokušavaju da zadrže curenje nafte sa broda što dalje od ostrva praveći barijere od slame i skupljajući naftu u kofe. Vlast Mauricijusa je naložila da se njoj prepusti čišćenje, dok ne stigne međunarodna pomoć. Uprkos ozbiljnosti situacije, međunarodni stručnjaci stigli su tek 3 nedelje nakon što se brod prvi put nasukao 25. jula.

Kao dodatni udarac za ovu malu zemlju je taj što je već pandemija Korona virusa zatvorila ovo ostrvo, a samim tim i turizam od koga lokalno stanovništvo živi. Ono što se svakako očekuje od kompanije u čijem je vlasništvu brod je da nadoknadi štetu koju je naneo ovom malom ostrvu u Indijskom okeanu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

Ako mislite da je kultura samo vaša, za**bali ste ste, malo je i moja!

Jedan od najznačajnijih filozofa 20. veka, Fridrih Niče, u umetnosti je, kažu upućeni, pronašao nit vredniju od same istine; nasuprot religiji i...

Смрт истраживачког новинарства?

Кембриџ речник дефинише истраживачко новинаство као тип новинарства који покушава да открије информације које су од јавног значаја, а које неко покушава...

Referendum o pravosuđu: suština predloženih izmena

U nedelju, 16. januara, biće održan republički referendum na kom će se građani izjasniti o Aktu o promeni Ustava Republike Srbije.

Референдум у залеђу

Амандманска техника јесте један од релевантних, али и најоклеветанијих начина промене највишег правног акта. Релевантност обезбеђује сам највиши правни акт, прописујући амандмане...

POSLEDNJI KOMENTARI

Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?