Friday, October 15, 2021
Aktuelno Izbori u Crnoj Gori: Istorijska šansa opozicije

Izbori u Crnoj Gori: Istorijska šansa opozicije

Izbori u Crnoj Gori zakazani su za 30. avgust, a aktivnosti političkih partija polako dostižu vrhunac. Istraživanja ukazuju da je smjena vlasti nikad izvjesnija.

Situacija uslovljena virusom korona napravila je nešto drugačije izborne kampanje.

Vladajuća Demokratska partija socijalista odlučila se da politički materijalizuje sve infrastrukturne projekte, čiji su završeci planirani upravo za parlamentarne izbore. Premijer Crne Gore Duško Marković, obilazio je gradove presijecajući crvenu vrpcu čak i tamo gdje radovi još uvijek nisu privedeni kraju. Obećane su i nove kapitalne investicije.

Sa druge strane, opozicija, koja je do sada šansu da se približi biračima tražila isključivo preko medija i društvenih mreža, krenula je sa terenskom kampanjom.

Zdravko Krivokapić, nosilac liste „Za budućnost  Crne Gore“, obilazi gradove po sjeveru Crne Gore, dok slično rade i predstavnici liste „Mir je naša nacija“ sa svojim „autobusom mira“.

Predstavnici najjačih opozicionih lista poručuju da su glavne aktivnosti tempirane za poslednjih desetak dana.

Sva rađena istraživanja ukazuju na pad povjerenja u vladajuće strukture. Sam pad Demokratske partije socijalista iznosi po većini istraživanja od 5 do 7 procenata. Razlozi se kriju, prije svega, u spornom Zakonu o slobodi vjeroispovjesti i lošoj turističkoj sezoni (pad u odnosu na prošlu godinu od 92 procenta).

Ipak, najvjerovatnije je da dvije najjače opozicione liste neće biti u mogućnosti da sami formiraju vlast (procjena je da u zbiru imaju oko 42 procenta), pa će šansu za smjenu režima tražiti u udruživanju sa građanski orjentisanim partijama.

Tri stranke tog profila boriće se za 14 procenata biračkog tijela, kako tvrdi profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Miloš Bešić, i one će najvjerovatnije odrediti ishod izbora.

Manjinske stranke, koje su tradicionalno davale podršku Milu Đukanoviću i DPS-u, svojim izjavama su u medijima nagovijestile da će ostati privržene aktuelnom crnogorskom režimu.

Da li će Milo Đukanović pronaći mehanizam da povrati povjerenje izgubljenog biračkog tijela ili će nakon trideset godina njegova stranka doživjeti prvi, krupni politički poraz, pitanja su na koja ćemo dobiti odgovore u narednom periodu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

Уметност и борба за нову цивилизацију или васпитна уметност?

Уметност је много ужи појам од самог појма културе, борба за културни простор представља једно од виталнијих поља утицаја при управљању самом...

Годишњица Покрета несврстаних

Ове године се навршава 60 година од прве конференције покрета несврстаних у Београду која је била „камен темељац“ за међусобну економску и...

Тајванско питање – ново жариште или вечни пламен

Последњих дана домаћи и страни медији извештавају о великој напетости између Кине и Тајвана, наводећи да је тренутна ситуација најозбиљнија у претходних...

Цена гаса – шта се догодило?

Цена гаса на европском тржишту односно на холандском ТТФ чворишту у октобру (06. 10. 2021.) достигла је цену од 1936 долара за...

POSLEDNJI KOMENTARI

Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?