Friday, October 15, 2021
Kultura Japanske senzacije – anime i manga

Japanske senzacije – anime i manga

U poslednjih nekoliko godina, kako među mlađom, tako i među starijom populacijom, sve više i više postaje popularan jedan novi vid kulturnog sadržaja. U pitanju su atrakcije koje dolaze iz Japana. Svet počinje da obožava njegovu kulturu. Jedna od stvari koja je postala veoma popularna jeste anime. 

Šta je to anime? Svi smo kao deca obožavali da pratimo crtaće. I svi dobro pamtimo „Naruta“, „Digimone“ i mnoge druge crtane. Međutim, malo ko je bio upoznat sa poreklom tih crtaća, sve dok nisu postali popularni među novijim generacijama. Oni su delo japanske produkcije i njihov naziv je anime. Ono po čemu se anime razlikuje od tradicionalnih crtaća jeste način njegovog stvaranja, zatim sadržaj koji nekada nije prikladan za mlađu populaciju, kao i filozofija kroz koju pokušavaju da se objasne svakodnevne stvari. Dakle, anime je vrsta japanskog animiranog sadržaja. Taj sadržaj može biti pretočen u vidu crtanih  filmova, ali takođe njihov sadržaj postoji i u vidu serija i filmova. Animacija, kao što i sam naziv govori, glavna je u stvaranju anime-a. Mnogi ljubitelji ove vrste umetnosti, oduševljavaju se animacijom, koja ponekad može da stvori utisak izuzetne realnosti, kao da je ono što gledaju prozivod stvarnih ljudi  i situacija, a ne samo fikcija. Neki od najpopularnijih anime-a, kako u svetu, tako i kod nas jesu svakako „Naruto“, „One Piece“, „Attack on Titan“, „Tokyo Ghoul“, „Death Note“, i mnogi drugi. 

Veliki broj anime-a zapravo predstavlja adaptaciju mangi. Manga takođe vodi poreklo iz Japana. Ona predstavlja vrstu stripa, koja se razlikuje od evropskog, po tome što je uglavnom urađena u crno-belom stilu. Ono što je takođe karakteristično za mange jeste činjenica da se čitaju „unazad“. To znači da se mange ne čitaju na isti način kao evropski i američki stripovi, već zdesna nalevo. Možda je u početku ta promena čitanja zbunjujuća, ali vremenom se čitalac navikne na taj novi način čitanja stripa. Mange sadrže veliki broj žanrova, počevši od komedije, preko akcije, pa do horora. I upravo je taj zanimljivi sadržaj doveo do ekranizacije mangi, koje su dobile svoje mesto u svetu serija i filmova. Pored ekranizacije u vidu anime-a, likovi i sadržaj iz mangi se takođe koriste i u ekranizaciji video igara, koje su veoma popularne. 

Neke od mangi koje su ekranizovane, postale su popularne širom sveta, i imaju veliki broj fanova. Neke od njih su „Death Note“, „Attack on Titan“, „Bleach“ i mnoge druge. 

Razlog popularnosti mangi i anime-a, može se pronaći u njihovoj izuzetnoj filozofiji, sadržaju koji ima veliku poruku iza sebe, u ogromnom broju metafora koje se provlače kroz čitave serijale, ali naravno, on se može pronaći i u samom izgledu filmova, i crteža, u koje je uložen ogroman trud. 

Veliki broj ljubitelja ove vrste umetnosti, pronalazi uzore u glavnim junacima priča, i oni uspevaju da njihove stavove usvoje kao svoje, i da se poistovete sa samim junacima, kako sa njihovim spoljašnjim izgledom, tako i sa njihovim pogledom na svet i stvarima u tom svetu. 

Nema sumnje da su Japan i njegova kultura uspeli da osvoje srca mnogih generacija, i to nastavljaju da rade.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

Уметност и борба за нову цивилизацију или васпитна уметност?

Уметност је много ужи појам од самог појма културе, борба за културни простор представља једно од виталнијих поља утицаја при управљању самом...

Годишњица Покрета несврстаних

Ове године се навршава 60 година од прве конференције покрета несврстаних у Београду која је била „камен темељац“ за међусобну економску и...

Тајванско питање – ново жариште или вечни пламен

Последњих дана домаћи и страни медији извештавају о великој напетости између Кине и Тајвана, наводећи да је тренутна ситуација најозбиљнија у претходних...

Цена гаса – шта се догодило?

Цена гаса на европском тржишту односно на холандском ТТФ чворишту у октобру (06. 10. 2021.) достигла је цену од 1936 долара за...

POSLEDNJI KOMENTARI

Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?