NaslovnaPolitikaSvetUčmala čaršija

Učmala čaršija

-

Da li je ovo dobar ili loš naslov presudiće vrijeme i politička volja njenih subjekata, a sad je na nama da pokušamo shvatiti šta se dešava i šta će se u skoroj budućnosti tek desiti „Kuvajtu Balkana“ ili „drugoj Švajcarskoj“.

Crna Gora je država sa dubokom i složenom istorijom, ali vrlo šturom i eliptičnom demokratskom dinamikom. Možemo slobodno reći da se vlast u toj maloj evropskoj državi mijenjala tek tri puta. Od monarhije kraljeva Nikole i Aleksandra, pa do Tita zajedno sa njegovim otpadnikom i oligarhom Milom, pa do takozvanog Avgustovskog oslobađanja, Crna Gora i njen narod su konstantno bili taoc manjine koja je radila isključivo za svoju dobit praveći od velikog balkanskog potencijala jednu kvazi državicu pod konstantno tuđim patronatom. Manjak insurjekcije i višak građanske pasivnosti kroz vijekove prouzrokovali su da Crna Gora bude demokratski nerazvijeno društvo i učmala čaršija nametnutih mišljenja. Godina 2020. je definitivno godina promjena, i dalje se te promjene nisu implementirale, ali naznake da će ih u budućnosti još više biti su jasne.

Nova vlast u Crnoj Gori, koju će, nadam se nakon potpisanog Sporazuma, definitivno činiti tri koalicije: Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo, pokušati da preporodi ekonomiju, privredu, spoljnu ali i unutrašnju politiku te će tako mijenjati i društvo u cjelini. Mnogi sporni, neevropski zakoni koje je Evropa podržala za vrijeme njihovog usvajanja, biće revidirani. Na prvom mjestu je sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji predstavlja svojevrsni oksimoron rušeći ustavni poredak u kojem je jasno naglašena sekularnost države. Ostale stavke reformi uglavnom se odnose na one ekonomske prirode, ali neke veće i radiklanije poteze od nove vlasti nećemo dugo vidjeti. To je dobar potez, jer prije svega nije sve loše što je Milo napravio, a sa druge strane velike poluge vlasti i institucije su u njegovim rukama, tako da bilo kakva upornost i trošenje energije na nešto što vrlo brzo može propasti nije cilj novoj vladi. U takav vid bespotrebnog napora koji neće rezultirati nikakvom ekstravagancijom je i otpriznavanje Kosova, a fama oko promjene himne, grba ili zastave predstavlja određen vid obmane za one koji ne čitaju i ne znaju dobro ustav Crne Gore, u kojem jasno piše da je za bilo kakve ustavne promjene  potrebna dvotrećinska većina u parlamentu kao i referendum. Ovi izbori nisu pobjeda radi ekonomije, boljeg života ili prosperiranja, već pobjeda demokratije, crnogorskog naroda i pravde.

Lider koalicije koja je u novoj vlasti osvojila najviše glasova, pa tako i mandata u Skupštini, jeste Zdravko Krivokapić. Jedan inžinjer mašinstva sa Univerziteta u Crnoj Gori i Istočnom Sarajevu poslao je posve drugačiju poruku svijetu sa pobjedničkog skupa u izbornom štabu. Sa potpuno tolerantnim tonvima jasno je raskrstio sa bilo kakvom lustracijom ili revanšizmom, i otvorio novo poglavlje u crnogorskoj istoriji, poglavlje pravde, moralnog preporoda i prirodnog razvitka društva u države u cjelini. Njegovi lični prioriteti su, pored ostanka u NATO alijnsi i što skorijeg članstva u EU, približavanje sa Srbijom i Rusijom, kao prirodnim istorijskim, političkim i kulturnim saveznicima. Prema političkim analizama i procjenama, on, kao univerzitetski profesor, mogao bi zauzeti premijersko mjesto u novoj, ekspertskoj vladi koja treba da stane na branik otadžbine, u njenu moralnu i suverenu odbranu.

Kao Krivokapić, tako i lider koalicije Mir je naša nacija Aleksa Bečić ima jedan cilj. Vrlo turbulentno vrijeme  ostavljamo u prošlosti, ali valja napomenuti da su čelnici Demokratskog Fronta ovog mladog i tek formiranog ekonomistu i političara proglasili agentom CIA sa ugrađenim američkim čipom, na šta su Demokrate koje je Bečić predvodio, odgovorile potpunim prekidanjem odnosa sa tom partijom. Kako je vrijeme prolazilo tako je i politički sazrijevao i došao u, kako svjedoče sva tri koaliciona partnera, nerazdvojivu spregu i beskompromisnu želju svih njihovih partija da se bori protiv kriminala i korupcije Mila Đukanovića, a da sve nejednakosti, koji, poređenja radi ima dosta i predstavljaju njihovu suštinsku slabost, ostavi po strani.

Dritan Abazović, najveća „zvijezda“ izborne pobjede, osvojio je najmanji broj glasova, pa samim tim i poslaničkih mandata.  Imao je presudnu ulogu u borbi protiv oligarhije i autokratije „bivše“ vlasti. Njegova četiri mandata predstavljala su tas na vagi i odlučivala o budućnosti Crne Gore. Bez obzira odakle dolazio i koje nacionalnosti bio, te faktore srpski, ali i crnogorski mediji sa isticanjem plasiraju putem mas-medija. Strah od mogućeg „preletavanja“ koje bi uslijedilo nakon orkestriranog zastrašivanja i pokušaja stvaranja koalicije sa DPS-om nehotice je rastao u svim politički osvještenim ljudima. Dritan Abazović je ono u Crnoj Gori šta je Draško Stanivuković u Republici Srpskoj – zgodan mladić koji izgledom zasijeni političku prošlost, ideološke stavove i političku budućnost, ali samo onima koji ne žele da sagledaju realnost pravim očima. Nadam se da će pobjednički nadahnuti govori, salve obećanja, i besprijekorno prosperiranje koje nudi ovaj lider, preći u realnost u skorom periodu. Vrlo bliska saradnja sa Zelenima, čiju ideologiju ima i u svojoj URA partiji, pomalo kvari sliku o obećanoj mladosti koja mijenja, s obzirom da znamo kakvu prošlost garantuju Zelene partije, kao i kakvu ekološku budućnost.

Nova vlada, po svemu sudeći ekspertska, biće vlada nacionalnog spasa sa nevjerovatnom odgovornošću i težinom donošenja bilo kakvih odluka. Baš zbog toga, neophodno je da vlada bude politička jer eksperti znaju svoj posao i u to ne sumnjamo, ali oni ne treba da budu na pozicijama u ovakvom vremenu, vremenu vlasti ili vremenu smrti. Eksperti su tu da nude prijedloge ministrima, da na jedan savjetodavan način pokušaju uticati na kreiranje politika važnih za suzbijanje pandemije, oporavak ekonomije, a ministri da se bore u političkoj areni za promjenu društvenih narativa, spoljne i unutrašnje politike, ali i implementacije predloženih zakonskim prijedloga. Borba protiv monopola nad kojim i dalje vlada Milo Đukanović biće teška, tako da je vrlo štetno staviti eksperte i ljude pretencioznog naučnog znanja u prvi red borbe protiv kriminala, korupcije, bluda i razvrata. Političari su tu da štite ljude, da ih predstavljaju, ali da primaju njihove sugestije i prijedloge što češće tokom bilo kakvog mandata i funkcije na koju su narodnom voljom izabrani. Zato sa pravom mislim da je ekspertska vlada greška.

Borba za „ispravljanje krivih Drina“ još nije ni počela, a kad počne biće mukotrpna i iscrpljujuće duga, zato je potrebna svecrnogorska narodna kohezija da se sve nevolje koje će tek doći na megdan, uspješno pobijede, a da kriminal, korupcija, zastrašivanje i eho-komora u toj državi koja istinski može postati druga Švajcarska, dobrim zakonskim prijedlozima potpuno iščeznu.

POPULARNO

1 KOMENTAR

  1. Хоћемо срђана за аутора ових новина исто, социјалдемократска мисао се чути мора!!!
    Иначе, све уреду.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNO

Ustav i izborna kampanja u Republici Hrvatskoj

0
Posle leta na početku proleća došlo je do naglog zahlađenja, ali ta promena vremena za sada nije donela i promene na hrvatskoj političkoj sceni...

KOMENTARI

Cousin Rupert on U prašini ove planete
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?