Friday, September 17, 2021
Aktuelno Sukob Jermenije i Azerbejdžana

Sukob Jermenije i Azerbejdžana

Eskalacaija sukoba u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžan je započeo ofanzivu usmerenu protiv nepriznate Republike Nagorno-Karabah u nedelju ujutru, kako navodi Jermenija. Postoje izveštaji da su oboreni i Azerbejdžanski avioni, potparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan tvrdi da je oboreno dva helikoptera i tri bespilotne letelice.

Ta oblast se našla pod vazdušnom i artiljerijskom vatrom azerbejdžanskih snaga.

Vlade Nagorno-Karabaha i Jermenije su proglasile ratno stanje i mobilizaciju vojske. Premijer Jermenije Nikol Pašinjan tvrdi da su borbena dejstva Azerbejdžana provokacija, dok predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev tvrdi da su prvo jermenske snage otvorile vatru i taj navodni postupak jermenske vojske naziva provokacijom.

„Odlukom Vlade u Republici Jermeniji proglašeno je ratno stanje i opšta mobilizacija. Pozivam osoblje povezano sa vojskom da se odmah javi u svoje vojne odseke. Za domovinu, za pobedu”, napisao je premijer Nikol Pašinjan.

Ubrzo po eskalaciji sukoba su se oglasili Ankara i Moskva. Dok Rusija poziva na hitnu obustavu sukoba i prekid vatre, Turska je odmah podržala Azerbejdžan i označila Jermeniju kao izazivača sukoba.

Podsetimo se koji je razlog za sukob ove dve države:

Izvor: Wikipedia

Region Nagorno-Karabah u kome su Jermeni većinsko stanovništvo je teritorija oko koje se spore Azerbejdžan i Jermenija godinama. Prvi sukobi su započeli 1988. i eskalirali su ratom koji se završio 1994. potpisivanjem primirja. Sukob ove dve države je jedan od zamrznutih sukoba koji stalno prete da prerastu u rat.

2006. godine je održan referendum na kome je region dobio novi ustav, a sam referendum je Azerbejdžan proglasio nelegitimnim. U poslednjih 15 godina su se često dešavali manji sukobi i okršaji koji srećom nikada nisu prerasli u otvoreni rat.

Prethodni tekstUjedinjeni 75 godina
Sledeći tekstKalemi

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

Ustanak ekologa i akcija Zelenih

Svijet je postao tanka nit koja nas dijeli od života i smrti. Planeta će ostati, ali hoćemo li mi na njoj, tek...

Проф. др Бојанин: Прича којој би школа требало да нас учи, али то не ради

Младост је једно тешко и озбиљно развојно доба. У младости се развија максимални развој човекових мисли, и максимално издиференцирана осећајност. Еротска љубав,...

A. D.

Opet ne znam ko sam.Svako jutro se budim u nadi da je ovo samo loš san.Iznova me progoniš,Ti uvek nađeš nov način...

Zašto je leg drive veoma bitan na benču?

Hteo sam da današnju temu nazovem "dOdAjTe 10kG nA vAs bEnČ dAnaS!1!", ali sam skontao da nisam klošar, tako da ste ostali...

POSLEDNJI KOMENTARI

Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?