Wednesday, January 26, 2022

Kalemi

Moj prvi ozbiljan sastav desio se na poslednjoj godini kod učiteljice. Tema kao i svake godine, stigla jesen, lišće pada, ptice na jug odlaze… Dokle više, mislila sam se… Veći buntovik bejah tad, nego što ću možda ikada više bit’.

Međutim, te godine zadat nam je nešto kreativniji naslov – ,,Jesen sa mog prozora”, pa umesto da opišem dešavanja spolja, koja su, je li, svima očigledna i jasna… Reših da okrenem i opišem svoje unutrašnje procese. Složene i ozbiljne koliko to detinja previranja mogu bit’. Dileme jedne jednaestogodišnjakinje u jesenjem raspoloženju, boje misli, mirisi i osećanja. Pamtim da je to bilo nešto baš kreativno i drugačije, baš sam srećna bila što sam se dosetila da tako pristupim temi.

Sledećeg je dana učiteljica prošla pokraj moje klupe i prokomentarisala da mi nije ocenila rad… Morala je još jednom da pročita, čininilo joj se da sam skroz promašila.

Moj osećaj u tom trenutku…

Otprilike, kao onaj kišan, jesenji dan, koji na trenutak sve jesenje topline zameni sivilom.

Sutradan mi je donela svesku, sa najvišom ocenom, ništa nije prokomentarisala. Nisam čak ni čitala pred svima, a tako sam želela…

Dugo mi nije bilo jasno šta se tad desilo, meni, njoj, mom sastavu… Volela bih da se setim, bar dela tog nečeg, čemu su bila potrebna dva čitanja, da od promašaja postane najviša ocena…

Kad bi taj sastav bio godina, definitivno bi bio ova 2020. Htela sam da je sastavim onako baš po svom. Stavila sam pred nju prevelika očekivanja, htela da iščupam sve zadate teme i pristupim joj kao drugačija ja. Kako sam je samo preforsirala… I kako me je samo zgrabila i vratila i u mestu ukopala i pokazala mi gde mi je mesto.

,,Januar, februar, karantin, decembar…” – kruži, podsmešljivo, ovih dana po internetima.

A zapravo…

→Godina koja je zadala temu k’o i svaka druga

→Iz zgloba iščašen pristup

→Naizgled potpuni promašaj

→Pa još jedno, do duše, tromesečno čitanje

→Plaćanje danka u vremenu

→Naučena lekcija

→I na kraju, prilika da joj se u ova tri meseca možda da i najviša ocena.

Jer nije u temi stvar, nije do godine, do karantina, meseca… Do nas samih je. Do pristupa, do svesnosti.

Hajde, uzmi onu knjigu, najdražu, do pola podvučenu, proživljenu… Iščitavaj! Videćeš potpuno novi smisao.

Promeni naviku, ali je ne forsiraj,
dopusti da sraste kalem, da se primi i postane deo tebe. Započni nova poglavlja, ali ne dramatizuj i ne hitaj… Sve dosadi!

Uradi nešto što nikada nisi, ali starog sebe nikad ne zaboravljaj.

Jer nismo mi lišće koje zeleni, opada i ponovo izrasta. Mi smo grane, mi smo koreni.

Ne kudi godinu, sled dešavanja, zaviri u sebe… Šta to klija dok sve oko tebe vene? Tvoja nova verzija ili stari ti s novim smelostima i iskustvima.

Ne određuj rezultat, pre nego što sudija odsvira kraj. Pa i kad odsvira… Šta… Čeka te nova šansa, novi meč. U jednom uglu ti, takav kakav jesi, u drugom tvoja stremljenja, strahovi, nadanja, ciljevi.

A rundi? Koliko voliš…

Cela nova sveska, da ispišeš, baš sve… Ali baš, baš sve to zamisliš!

Više tekstova na blogu Sanjalica momenti

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

Ako mislite da je kultura samo vaša, za**bali ste ste, malo je i moja!

Jedan od najznačajnijih filozofa 20. veka, Fridrih Niče, u umetnosti je, kažu upućeni, pronašao nit vredniju od same istine; nasuprot religiji i...

Смрт истраживачког новинарства?

Кембриџ речник дефинише истраживачко новинаство као тип новинарства који покушава да открије информације које су од јавног значаја, а које неко покушава...

Referendum o pravosuđu: suština predloženih izmena

U nedelju, 16. januara, biće održan republički referendum na kom će se građani izjasniti o Aktu o promeni Ustava Republike Srbije.

Референдум у залеђу

Амандманска техника јесте један од релевантних, али и најоклеветанијих начина промене највишег правног акта. Релевантност обезбеђује сам највиши правни акт, прописујући амандмане...

POSLEDNJI KOMENTARI

Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?