Saturday, July 31, 2021
Aktuelno Ekološki aktivizam Zrenjaninaca donosi rezultate

Ekološki aktivizam Zrenjaninaca donosi rezultate

Privredni sud u Zrenjaninu osudio je 23. oktobra fabriku „Prekon“  po treći put u dve godine. Pored novčane kazne, kompaniji je izrečena i zabrana rada pogona na period od pet godina.  Fabrici „Prekon“ i njenom vlasniku izrečene su kazne jer tokom prvih šest meseci 2016. godine nisu merili emisiju zagađujućih materija iz pogona i zbog toga što od juna 2015. do novembra 2017. godine nisu preduzeli mere koje bi umanjile neprijatne mirise. Presudi Osnovnog suda je prethodio pritisak na nadležne prvo u vidu protesta koji su trajali sedam nedelja i potom u vidu peticije UG „Stop kafileriji“ koju je potpisalo 13.000 zrenjaninaca.

Danilo Vidaković iz UG „Stop kafileriji“, koje je tužilo kafileriju, ističe da još uvek čekaju trajno rešenje: „Bilo bi neskromno reći da nismo zadovoljni odlukom Privrednog suda. Međutim, petogodišnja zabrana rada nije konačno rešenje, a konačno rešenje problema ”kafilerije” jeste ono čemu teže građani Zrenjanina. Ipak, mi pozdravljamo odluku sudu, ali i nastavljamo da pratimo sve aktivnosti vezane za odnosni problem. Što se tiče toga da li smo očekivali ovako brz epilog, mi smo od početka isticali da borba za čist vazduh nije sprint, već maraton. Od početka smo svesni toga da rezultati našeg rada ne mogu i neće doći preko noći, ali smo duboko uvereni da je ovo poslednja godina u kojoj udišemo smrat koji emituje firma Prekon.  U svakom slučaju, ova presuda je velika stvar za sve Zrenjanince, ne samo one neposredno ugrožene pomenutim smradom. Videli smo da je moguće da se građani ujedine i okupe oko istog cilja, a kada je taj cilj motivisan opštim zdravljem građana i posebno zdravljem dece, teško je zaustaviti tu lavinu pametno kanalisanog i konkretno adresiranog nezadovoljstva. Mi smo se skupili spontano, iz inata. Našu borbu smo vodili paralelno, što na ulicama, što institucionalno. Smatramo da je to pravi recept za uspeh građanskog aktivizma, pogrešno je striktno se ograničiti na samo jedan vid građanskog bunta. U našem timu ima pravnika, inženjera, ekologa, lekara. Svi oni su izdvajali znatan deo vremena za ovu borbu, neretko zapostavljajući svoje privatne obaveze i poslove, svoje porodice. Uz bezrezervnu podršku velikog broja građana, stvorena je savršena sinergija” izjavio je Vidaković.

Podsetimo, stanovnici Zrenjanina i okoline na probleme popularne kafilerije ukazali su prvi put 1995. godine. Od 2010. godine, kada je pogon za preradu životinjskih ostataka postao deo kompanije „Matijević“, smrad se učestalio u vazduhu grada i okoline. Tada su nadležnim organima prvi put uručene peticije sa potpisima građana za zatvaranje pogona.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

Александар Петровић – Аца Селтик, ваш и наш рокументарац

Ако музику схватиш као рутину, онда то није рокенрол Обично пред наступ ја мрзим цео свет. Није то зато...

Pitam se

Znaš, pitam se ponekad, kuda ide ovaj svijet. I šta to...

Патријарх Варнава – политика литија

У разговору са људима често можете чути приче како је важно, посебно у време тешкоћа одржати слогу и разумевање међу људима. Ако...

Jezivi prizori u kući porodice Kostić iz sela Sejace

U selu Sejace nadomak Bujanovca, četvoročlana porodica Kostić živi u teškim uslovima, na rubu egzistencije, bez stalnih primanja I bez ikakve finansijske...

POSLEDNJI KOMENTARI

Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?