Friday, October 15, 2021
Nauka H-Bridges tim Elektrotehničkog fakulteta osvojio drugo mesto na IFEC takmičenju

H-Bridges tim Elektrotehničkog fakulteta osvojio drugo mesto na IFEC takmičenju

H-Bridges tim je na nedavno završenom takmičenju IFEC 2020. osvojio drugo mesto, odnosno nagradu “The Outstanding Performance Award“. U izuzetno jakoj konkurenciji sa preko 40 univerziteta širom sveta, ovo je veliki uspeh za nas i potvrda našeg kvalitetnog rada tokom protekle godine. Ponosni smo na činjenicu da je jedan tim iz Srbije uspeo da ostvari ovakav uspeh na prestižnom svetskom takmičenju. 

IFEC (International Future Energy Challenge) je najveće svetsko takmičenje u oblastienergetske elektronike, koje sprovodi međunarodna organizacija  IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). IFEC takmičenje je jednogodišnji projekat koji studenti realizuju na zadatu stručnu multidisciplinarnu temu. U prvoj fazi takmičenja šalje se predlog rešenja, zatim najbolji univerziteti bivaju pozvani u polufinale, a samo najuspešniji timovi odmeravaju svoje snage u finalnoj rundi. Prema pravilima, studenti sami rade na svim fazama projekta – razvijanju  idejnog rešenja zadatka, testiranju fizičkog uređaja, pribavljanju svih potrebnih elemenata za rad, kao i sredstava za učestvovanje u polufinalu i finalu takmičenja. H-Bridges timu  ovo je peta uzastopna godina učešća i možemo se pohvaliti da smo se svaki put vratili sa zapaženim rezultatima, od kojih je svakako najveća pobeda 2019. godine, kao i ovogodišnji rezultat.

Zadatak tekućeg tima je razvoj novog rešenja u vidu trostepenog pretvarača za priključenje solarnog mikrosistema sa galvanskom izolacijom na mrežu. Mi ćemo, kao i uvek, pokušati da napravimo uređaj koji će ispuniti sve tehničke zahteve u pogledu energetske efikasnosti kao i pouzdanosti rada samog uređaja pri svim eksploatacionim uslovima.

Posebnu zahvalnost dugujemo svim našim sponzorima i  partnerima jer bez njihove pomoći ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Takođe ovim putem zahvaljujemo i Elektrotehničkom fakultetu koji nas podržava sve ove godine. Nadamo se da će sponzori i u budućnosti prepoznati našu inicijativu i podržati nas u daljem radu.

Imamo godinu dana da kroz timski rad steknemo znanje i ljude za čitav život.

Nakon dve pobede na tom takmičenju, 2005. i 2019. godine kao i osvojenog drugog mesta 2020. godine, studenti ETF ove godine učestvuju šesti put i nastupaju sa projektom na temu razvoja trostepenog solarnog invertora za priključenje fotonaponskog sistema na mrežu.

Solarni paneli, za koje će invertor biti realizovan, biće postavljeni na krovu zgrade tehničkih fakulteta u Beogradu. Finalno takmičenje biće održano marta 2022. godine u američkoj državi Tenesi, u Noksvilu.

“Kao laboratorija, trudimo se da održimo kontinuitet u razvoju inovativnih rešenja u oblasti energetske efikasnosti. Tim iz godine u godinu obuhvata sve veći broj studenata, što je pravi pokazatelj dobre organizacije i atmosfere koja vlada u timu. I ove sezone primarni cilj je da studenti kroz naučno-istraživački rad, kao i praktičan rad u laboratoriji, razviju svoje inovativno rešenje, a aktuelni zadatak je razvoj sistema za priključenje solarnih panela na mrežu.” rekao je asistent sa Katedre za energetske pretvarače i pogone, Aleksandar Milić, mentor tima. 

H-Bridges tim čine studenti sa svih smerova Elektrotehničkog fakulteta koji su podeljeni u podtimove za hardver, softver, tim za razvoj štampane pločice kao i tim za odnose sa javnošću i kompanijama. Tokom pripreme projekta oni razvijaju hardverska i softverska rešenja, a osim tehničkih, usavršavaju organizacione i preduzetničke veštine. Polufinalni i finalni deo takmičenja se održavaju u zemljama širom sveta pa članovi tima imaju priliku da putuju i ujedno steknu nezaboravno iskustvo. 

Ove godine članovi tima H-Bridges takmičiće se sa univerzitetima širom sveta – iz Nemačke, Indije, SAD, Kine i mnogih drugih zemalja. 

Elektrotehnički fakultet u Beogradu jedna je od najprestižnijih visokoškolskih obrazovnih ustanova u Srbiji i regionu. Mnogobrojna dostignuća studenata kao i posvećenost i stručnost profesora rezultirali su značajnim međunarodnim priznanjima. Pored fakulteta mnoge firme u Srbiji i u svetu prepoznaju značaj ovog takmičenja i zadatka kojim se bavimo pa nam pomažu u vidu sponzorstava i donacija kako u materijalu i opremi tako i novčanim sredstvima koja omogućavaju timu da otputuje na polufinale i finale takmičenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

Уметност и борба за нову цивилизацију или васпитна уметност?

Уметност је много ужи појам од самог појма културе, борба за културни простор представља једно од виталнијих поља утицаја при управљању самом...

Годишњица Покрета несврстаних

Ове године се навршава 60 година од прве конференције покрета несврстаних у Београду која је била „камен темељац“ за међусобну економску и...

Тајванско питање – ново жариште или вечни пламен

Последњих дана домаћи и страни медији извештавају о великој напетости између Кине и Тајвана, наводећи да је тренутна ситуација најозбиљнија у претходних...

Цена гаса – шта се догодило?

Цена гаса на европском тржишту односно на холандском ТТФ чворишту у октобру (06. 10. 2021.) достигла је цену од 1936 долара за...

POSLEDNJI KOMENTARI

Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?