Saturday, July 31, 2021
Politika Vlast je u rukama naroda

Vlast je u rukama naroda

Demokratija. Pojam koji možemo čuti veoma često u svakodnevnom govoru. Šta on zapravo predstavlja, i zašto se mnogi baš pozivaju na njega? Demokratija je politička orijentacija koja favorizuje vladavinu naroda, a datira još iz davnih vremena. Upravo je narod taj u čijim se rukama nalazi celokupna vlast nad državom u kojoj živi. 

Naša država je demokratska i moderno uređena, i ona kao takva prati razvoj modernih zemalja širom Evrope, ali i sveta. Prateći taj razvoj, nosioci naše vlasti želeli su stvoriti jednu demokratsku državu u kojoj će dominirati vladavina prava.

Međutim, pored vladavine prava, kao neizostavan element napomenućemo – ovde mora da postoji i vladavina naroda. Upravo građani Republike Srbije na parlamentarnim i drugim izborima, svojom slobodnom voljom biraju predstavnike koji će zastupati njih i njihove interese. Dakle, reč je o poverenju koje građani imaju u narodne poslanike, jer oni njima zapravo veruju, i smatraju da će ti isti poslanici raditi u interesu naroda koji ga bira. I to tako treba da bude, jer polasnici sa pravom nose naziv NARODNI. Znači da je njihov nadređeni, zapravo, celokupan narod, i niko drugi.

I upravo svaka aktivnost narodnih poslanika treba da bude usmerena u ostvarivanju interesa i preduzimanju akcija koje su isključivo korisne za građane. Donošenje zakona i drugih bitnih odluka na najvišim nivoima isključivo mora da bude u skladu sa kulturom, etikom i moralom određenog društva. Sve suprotno od toga je jasan pokazatelj da su nečiji interesi pretežniji od interesa građana, i onda se može postaviti pitanje da li je zapravo neko narodu okrenuo leđa? Da li je to neko, zarad nekih drugih interesa izdao to poverenje koje je u prvom redu dobio od tog istog naroda? U takvim situacijama dolazi do nezadovoljstva jer ljudi smatraju da su nasamareni. I ne samo to, njihove želje i htenja su neostvareni, što može kulminirati u zaista ogromno nezadovoljstvo. A kada se kod naroda pojavi nezadovoljstvo koje poprima itekako velike razmere, tada može doći do nemira u državi, protesta, podrivanja društveno-uređene zajednice. A to nikome niti je cilj, niti je u interesu, jer takve stvari samo nazaduju državu, i umesto da postane moderna, stabilna i razvijena, ona se vraća u primitivne okvire.

Da do toga ne bi došlo, poslanici MORAJU imati sluha za htenja građana, za njihove želje i stavove i ideje, i samo tako obezbediće kako uspešan razvoj i napredak, tako i sebi šansu da na sledećim izborima opet dobiju glas i poverenje građana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

Александар Петровић – Аца Селтик, ваш и наш рокументарац

Ако музику схватиш као рутину, онда то није рокенрол Обично пред наступ ја мрзим цео свет. Није то зато...

Pitam se

Znaš, pitam se ponekad, kuda ide ovaj svijet. I šta to...

Патријарх Варнава – политика литија

У разговору са људима често можете чути приче како је важно, посебно у време тешкоћа одржати слогу и разумевање међу људима. Ако...

Jezivi prizori u kući porodice Kostić iz sela Sejace

U selu Sejace nadomak Bujanovca, četvoročlana porodica Kostić živi u teškim uslovima, na rubu egzistencije, bez stalnih primanja I bez ikakve finansijske...

POSLEDNJI KOMENTARI

Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?