Saturday, January 16, 2021
Aktuelno Božićni paketići za decu sa Kosova i Metohije

Božićni paketići za decu sa Kosova i Metohije

Drugog dana našeg najradosnijeg praznika, božićni paketići stigli su u Vitinu i Cernicu, a trećeg dana, na praznik Sv. arhiđakona i prvomučenika Stefana, stigli su i u Goraždevac!

Paketići sa garderobom i slatkišima, kao i sredstva za nastavu na daljinu, su pokloni deci sa Kosova i Metohije kojima su im ulepšali ovogodišnje praznike studentske organizacija iz Beograda, Banja Luke i dijaspore, kao i humanitarna organizacija Kosovsko Pomoravlje.

Školarcima iz Vitine i Cernice podelili su 50 paketića, deci iz Goraždevca preko 100 paketića, a u toku cele akcije prikupljeno je preko 150. Učenike OŠ Janko Jovićević (Goraždevac) kao i decu mlađeg uzrasta, obradovali su slatkišima, a školarcima iz udaljenih metohijskih sela poklonili su tablete koji će im pomoći da prate online nastavu. Ovogodišnjom akcijom izmamljeni su osmesi na lice deci koja odrastaju u enklavi, u svega nekoliko ulica kojima mogu da se kreću i čije se detinjstvo odvija u izolaciji. Naviknuti na ograničeno kretanje, neizvesnost i manjak informacija, strah od toga da će ponovo biti odvojeni od ostatka svoje zemlje, daleko je nadvaldao strah od virusa.


Zbog pandemije Kovida 19, studenti bili su sprečeni da posete braću i svetinje na Kosovu i Metohiji. Tako da je tradicionalna humanitrna akcija studentske organzacije Srpski politički forum iz Beograda Osmeh za Kosmet ove godine bila zajednička akcija H.O. Kosovsko Pomoravlja, organizacije Sistem vrednosti, Udruženja studenata Republike Srpske u Srbiji, Udruženja studenata Fakulteta političkih nauka u Banja Luci, Organizacije Digitalna Srbija, a uz podršku Organizacije srpskih studenata u inostranstvu.

Donacije za akciju prikupljane su u okviru online kampanje „Podeli radost – srcem uz srce Srbije“, a poklone za decu iz Cernice, Vitine i Goraždevca, u ime svih učesnika, podelili su članovi organizacije H. O. Kosovsko Pomoravlje drugog i trećeg dana Božića.


Cilj akcije je bio da putem objava na društvenim mrežama, pratiocima i donatorima približie život Srba u enklavama na Kosovu i Metohiji. Snimcima i fotografijama kosmetske svakodnevice želeli su da probude solidarnost, brigu, saosećanje i slogu, ukazujući na to da je odvojenost od svog naroda i zemlje najteža vrsta izolacije i da se tako nešto sme dozvoliti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

Američka močvara

Koliko je situacija u Americi senzitivna i vrlo opasna svjedoče brojne slike prošlosedmične eskalacije političke krize. Ovo je prvi slučaj zategnutog odnosa...

195 GODINA MATICE SRPSKE

Na današnji dan, 14. januara 1826. godine, u Pešti je pokrenuta ideja o osnivanju najstarije srpske književne, kulturne i naučne institucije. Posle...

Istraživanje: Kako građani vide problem zagađenog vazduha u Srbiji?

Autor istraživanja o stavovima građana Srbije kada je u pitanju kvalitet vazduha je Nenad Spasojević doktorand Fakulteta političkih nauka.

Božićni paketići za decu sa Kosova i Metohije

Drugog dana našeg najradosnijeg praznika, božićni paketići stigli su u Vitinu i Cernicu, a trećeg dana, na praznik Sv. arhiđakona i prvomučenika...

POSLEDNJI KOMENTARI

Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?