NaslovnaPolitikaSrbijaSerija Porodica

Serija Porodica

-

Posle više od dvadeset godina svrgavanja Slobodana Miloševića sa vlasti, svedoci smo da se među građanima Srbije u martu mesecu vode aktuelne debate o vladavini SPS- a tokom devedesetih, kao i debate da li je do svrgavanja trebalo da se dogodi i da li taj momenat predstavlja „pobedu demokratije“ ili njen „početak poraza“. Svake godine, pre početka proleća, aktuelni su članci i teme o demonstracijama, vladavini Socijalističke partije Srbije, žustrim govorima Vuka Draškovića ili dolasku Vojsilava Koštunice i Zorana Đinđića čiji politički pogled na svet menja celokupni kompas Srbije.

U svakom slučaju aktuelne političke teme devedesetih godina, svoje mesto u narodu pronalaze i danas. Jedan deo građana će veličati lik i delo Zorana Đinđića i veličati pobedu naroda u odnosu na tadašnju vlast, dok će drugi deo građana ogorčeno osuđivati momente koji su doveli do pada Miloševića i smatrati da je takav događaj bio nepravedan. No pored aktuelnih debata uvek možemo čuti i razne argumente koji koriste i jednoj i drugoj strani i koji će sigurno dugo godina biti predmet rasprave, barem kada je u pitanju politika Srbije. 

Ove godine, dvadeset godina od hapšenja bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, tema o tome ko je bio u pravu nije toliko relevantna u odnosu na vest da će se od 29. marta do 2. aprila emitovati serija „Porodica“. Naime serija, kako navodi reditelj i scenarista Bojan Vuletić za N1, neće se baviti temom demonstracija, istorijskim i politikološkim momentima koji su bili aktuelni 2001. godine. Serija se bavi potpuno drugačijom slikom, od one koju smo do sada  pokušavali da stvorimo. U seriji neće biti relevantan razlog pada Slobodana Miloševića i tumačenje njegove vladavine, već psihološki momenat koji se događao u vili Mir na Dedinju, odnosno unutar zidina porodice Milošević. Ono što će publika imati priliku da vidi u filmu je upravo taj ljudski momenat kod svakoga od nas kada se nađe u neprilici kao što je strah, solidarnost ili tuga. Pored toga što se ovom serijom, kako reditelj navodi, bave sudbinom jedne porodice, bave se i tim svakidašnjim momentom ljudske psihe, a to je reakcija na tadašnji momenat i strepnja kojim putem i kakva sudbina čeka jednu porodicu. Dakle sama serija prevazilazi politiku i istoriju i bavi se trenutkom kako se jedna porodica, nezavisno od spoljnog sveta, unutar svojih zidina snalazi i deluje.

Ono što je zanimljivo je da pored celokupne istorije koju je SR Jugoslavija imala tokom vladavine Slobodana Miloševića i pored demonstracija, sankcija i raznih pitanja koja su bila aktuelna tada, do sada se nije dogodilo da se na ovu temu napravi dokumentarna serija koja će prikazati svakodnevno ljudsko razmišljanje i izbore sa kojima se ljudi susreću. Ova serija propratiće upravo krizu jedne porodice i prikazaće šta se to dešavalo i kako su se ponašali u poslednja 72 časa njihovog zajedničkog života.

Izvor: www.novisvet.rs

SourceFoto: Alo

POPULARNO

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNO

Evropa pleše kan-kan: Vlade padaju, a neke vise o koncu

0
Opet počinjemo „Brimerom“: sve velike svjetsko-istorijske činjenice pojavljuju se takoreći dva puta - jedanput kao tragedija, drugi put kao farsa, rekao je Marks dopunjujući...

KOMENTARI

Cousin Rupert on U prašini ove planete
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?