Fate

-

Koliko puta ste poželili da promenite neke odluke donesene u prošlosti, zbog kojih ste shvatili da su vas upravo te pogrešne odluke dovele do sadašnjosti kakvu niste prvobitno želeli? Da imate mogućnost da promenite jednu stvar u vašem životu, da li biste je iskoristili? Da postoji jedna stvar, koja bi mogla da izbriše onu najveću grešku, koja vas je koštala svega u životu, da li biste je želeli? 

Anime „Fate“ predstavlja upravo jednu vrstu takve priče. „Fate“ je sastavljen od par serijala. Na osnovu anime-a, napravljena je i trilogija, koja se sastoji od tri animirana filma. Ono što je zanimljivo za ovaj anime, jeste činjenica da svaki novi serijal, kao i sama trilogija, poseduju istu radnju, ali sa drugačijim tokom dešavanja i sa potpuno drugačijim krajem. 

Glavna radnja ovog anime-a je borba za Sveti Gral, a takmičari u borbi za njega su obični ljudi, koji se ne bore direktno. Postoji sedam takmičara i svaki od njih ima zadatak da prije početka borbe, prizove istorijske junake iz prošlosti. I upravo te istorijske ličnosti se, kao sluge, bore za svoje gospodare u osvajanju Svetog Grala. Razlog zbog kojeg su svi zainteresovani za Sveti Gral, nalazi se u njegovoj svrsi, a ona se ogleda u tome da pobednik ima pravo da poželi jednu želju, a Sveti Gral će je ispuniti. Međutim, kroz samu priču, saznajemo kako to baš i nije sve tako, i da je Sveti Gral zapravo korumpiran. 

Šta bi kralj Artur uradio drugačije za svoju zemlju? Da li je sebe krivio zbog nekih stvari u prošlosti? A koje bi to bile želje Aleksandra Makedonskog? Ovo su samo neke od istorijskih ličnosti, koje se pojavljuju u borbi za Sveti Gral. Anime se ne ograničava samo na onim ličnostima, koje su zaista postojale, već u centar radnje stavlja i likove iz mitologija.

Svako od njih, kako ljudi koji kontrolišu istorijske ličnosti, koje se bore za njih, tako i same istorijske ličnosti, imaju intreres u tome da pobede. Svako od njih bi želeo nešto da promeni, bilo da su te promene vezane za odluke koje su donesene nekad u prošlosti, bilo to odluke koje se odnose na budućnost kakvu žele da vide. 

Kroz anime, imamo priliku da sagledamo heroje iz druge perspektive. Svi ti heroji su prije svega ljudi, koji su svesni da možda nisu uvek donosili najbolje odluke u prošlosti i koji bi želeli da promene nešto povodom toga. Sada su imali priliku da možda i promene nešto, jer je postojala stvar koja je nudila mogućnost promene. Baš kao što bi svako od nas iskoristio tu mogućnost, ukoliko bi nam se pružila takva prilika.

Želja za promenom je nešto sasvim prirodno i normalno. Ali, teško je, a nekada i nemoguće promeniti nešto što se desilo u prošlosti. Prošlost je tu da učimo iz nje, kako u budućnosti ne bismo napravili iste greške. 

Da li je sve ono što se desilo i što se dešava sudbina ili pak rezultat naših odluka i naših izbora? Ovaj anime je prožet upravo takvom vrstom filozofije i kroz veliki broj dijaloga, pokušava da se definiše koji je to zapravo pravi put čoveka, koji bi želeo da jednom i on postane heroj. 

POPULARNO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNO

Izložba “Kulturno nasleđe Irana”

0
Pozivamo vas da posetite izložbu ,,Kulturno nasleđe Irana” u Narodnom muzeju. Izložbu organizuje Narodni muzej Srbije i ambasada Islamske Republike Iran. Na tribini otvorenja govorili...

KOMENTARI

Cousin Rupert on U prašini ove planete
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?