Tuesday, March 19, 2024
SportНajaва Европског првенства у фудбалу

Нajaва Европског првенства у фудбалу

КОНАЧНО! Након свих мера безбедности, првих делова другог таласа епидемије, одгођених утакмица и такмичења, речима Милована Јовановића:  ‘’Од Енкориџа до Владивостока, све стаје, почиње Европско првенство’’. Првенство специфично по многим стварима којима ћемо се посветити у овоме тексту.

УЕФА ЕУРО 2020. ( и даље није промењена година одржавања турнира), шеснаесто по реду првенство Европе, ће бити одржано у рекордном броју од 11 држава домаћина између 11. јуна и 11. јула. Разлог оваквој организацији, осим епидемије вируса КОВИД-19, је и одлука бившег  председника УЕФА-е Мишела Платинија још 2012. године да се на један ‘’романтичарски’’ начин такође обележи и шездесет година саме УЕФА-е. По оригиналном плану, 13 држава је требало да буде учесник у организацији, међутим из различитих разлога, Белгија и Република Ирска су одустале од свог учешћа. Ирска влада и даље није могла да гарантује навијаче на свом стадиону, док у Бриселу није завршен пројекат изградње националног стадиона ‘’Еуростадион’’. Из горе наведених разлога, државе и градови у којима ће бити одигране утакмице су:

АЗЕРБЕЈЏАН – БАКУ, ДАНСКА – КОПЕНХАГЕН, ЕНГЛЕСКА – ЛОНДОН, НЕМАЧКА – МИНХЕН, МАЂАРСКА – БУДИМПЕШТА, ИТАЛИЈА – РИМ, ХОЛАНДИЈА – АМСТЕРДАМ, РУМУНИЈА – БУКУРЕШТ, РУСИЈА – САНКТ ПЕТЕРЗБУРГ, ШКОТСКА – ГЛАЗГОВ И ШПАНИЈА – БИЛБАО.

Напоменућемо да је УЕФА одбацила предлоге који су дошли из Белорусије, Бугарске, Израела, Северне Македоније, Шведске и Велса.

Формат

Ово првенство Европе је друго по реду на коме ће учествовати 24 репрезентације подељене у шест група, из које ће све првопласиране и другопласиране екипе у својим групама проћи у следећу рунду такмичења, као и четири најбоље трећепласиране екипе. Оне ће се рангирати на основу поена које су оствариле у својим групама, као и бољом гол разликом. Свакој групи су додељена два града домаћина у којима ће се одиграти све утакмице у овом делу такмичења. Касније се у шеснаестини и осмини финала број држава где ће се играти утакмице постепено смањује, да би се сама завршница турнира, полуфинале и финале, одржала у Лондону.

Тимови

Група А: Турска, Италија, Велс и Швајцарска

Пре него што анализирамо екипе, битно је нагласити једну од промена које ћемо видети ове године а то је повећан број фудбалера у једном тиму. Од уобичајене цифре од 23 играча на списку, овога пута их иде укупно 26. Такође, новина из ове сезоне од пет дозвољених измена ће бити на снази и на овом првенству.

Италија

Једини прави домаћин у овој групи, који ће све своје утакмице одиграти на Олимпијском стадиону у Риму (други домаћин групе А је Баку). Екипа Роберта Манћинија, који је на челу Италије већ три године, игра феноменалан фудбал. Толико феноменалан да репрезентација није изгубила утакмицу још од 2018. године. Све утакмице у квалификацијама за Еуро су решили у своју корист.

Чак су и следеће репрезентативно такмичење, Лигу Нација, одиграли на завидном нивоу и заузели прво место у групи која их води у плеј-оф који ће се одиграти на јесен ове године. Одбрана Италије, која је примила само два гола на последњих девет такмичарских утакмица, представља најјачи адут ове екипе.

Предвођена изванредним голманом Милана, Донарумом, последњу линију најчешће чини четворка Емерсон, Бонући, Кијелини и Флоренци. Тројку у средини чине Жоржињо, Верати и Барела, док ће највећа опасност претити од Кјезе, Инсињеа и најистуренијег Ћиро Имобила. На овом турниру ће важити за једног од фаворита из сенке. Не смемо никако заборавити и на играче који ће сигурно добити своје минуте као што су Бастони, Ди Лоренцо, Спинацола, Локатели, Пелегрини, Белоти, Бернардески и Берарди.

Турска

Ако нас је спортска историја нечему научила, то је да Турска увек изненади, или позитивно или негативно. Као да не постоји средина са овом репрезентацијом.

На почетку квалификација за Еуро је дошло до промене селектора. Екипу је преузео Сенол Гунеш који је успео да са другог места у групи обезбеди пролаз на завршни турнир. Сигурно највећи резултати из тог циклуса су победа на домаћем терену и нерешен резултат на страни против првака света, Француске. Међутим, након тога долази Лига Нација где је Турска овога пута изненадила негативно. У групи, у којој је између осталих учествовала и Србија, завршили су последњи, те се самим тим преселили у лигу Ц. Напад је био велики проблем екипе, али све се то променило у последњем мини циклусу квалификација за Светско првенство где су на три утакмице постигли чак десет голова (вреди напоменути и убедљиву победу од 4:2 против Холандије). Одбрана и даље није на завидном нивоу, чему сведоче чак три примљена гола на последњој утакмици против Летоније. Ако не успеју да реше тај проблем и наставе са голеадама као до сада, сигурно ће бити једна од најгледанијих екипа на првенству. Окосницу тима чине тандем штопера Демирал – Сојунчу, десни бек Зеки Челик, у средини су дуго повређени Ченгиз Ундер, Јазиџи, Туфан, Караман и Хакан Чалханоглу који ће бити задужен за све прекиде, и у нападу 35-годишњи капитен и освајач француске лиге са Лилом, Бурак Јилмаз. 

Швајцарска

Селектор Владимир Петковић, који је на кормилу репрезентације још од 2014. године, направио је од Швајцарске једну од најнепожељнијих екипа за противника. Нуклеус екипе је на окупу практички од доласка Петковића, те ће им ово првенство можда представити последњу шансу за велики резултат, с обзиром на године тих играча. Квалификације за Еуро су одиграли скоро па рутински, изгубивши само од другопласираних Данаца. Мало турбулентнији период долази у Лиги Нација, где их је гол разлика и једина забележена победа у последњем колу сачувала од релегације у нижи ранг. Наговештај да је репрезентација изашла из кризе је промењена формација у 3-5-2 и две победе из исто толико утакмица у квалификацијама за Светско првенство. Осовина ове екипе, верујем, свима је позната. На голу је Сомер, у одбрани Аканџи, Шар и Родригез као најистакнутији, на средини су Џака, Фројлер и Цубер и у нападу Шаћири и Сеферовић, као и џокер са клупе, Брил Емболо.

Велс

Поред Исланђана, највеће изненађење са претходног првенства Европе. Историјско полуфинале и пораз од каснијег првака Старог континента, био је одличан темељ за будуће велике резултате Змајева. Међутим, Велшани никако да направе тај искорак који ће их одвести у групу најбољих европских екипа. До последњег кола квалификација им је висио пролазак даље, али успели су да га осигурају победом над Мађарском на свом терену. Ношени тим успехом, у Лиги Нација су успели да остваре феноменалан успех и прво место које их води у Лигу А. Питање је колико ће успети да се задрже на том нивоу. Након што је Рајан Гигс наследио тренера који их је водио на прошлом Еуру, Криса Колмана, изгледало је као да је ФС Велса повукао добар потез. Међутим, пред крај циклуса Лиге Нација, Гигс је кривично осумњичен за физички напад на своју девојку и још једну особу, након чега је морао званично да се повуче са своје функције и да уступи место свом помоћнику, Робу Пејџу. Пејџ није правио радикалне промене у тиму, тако да ће ударне игле Велса бити капитен Герет Бејл, млади Данијел Џејмс из Манчестер Јунајтеда, Ерон Ремзи и Хари Вилсон у средини, у одбрани двојац из Тотенхема Бен Дејвис и Џо Родон као и Вејн Хенеси на голу.

Група Б: Русија, Белгија, Данска и Финска

Белгија

На папиру, дефинитивно један од главних фаворита за освајање првог места. Екипа која већ дужи низ година игра заједно и у којој играју неки од најбољих играча света на својим позицијама. Селектор репререзентације, шпанац Роберто Мартинез, који седи на клупи скоро пет година, довео је појачање у свој стручни штаб у лику легендарног нападача Арсенала и Барселоне, Тијерија Анрија, што довољно говори колико Белгијанци желе да по први пут у историји освоје ово такмичење. Међутим, постоје одређени проблеми у овој репрезентацији. Капитен ове екипе, Еден Азар иза себе има најслабију клупску сезону у својој каријери, обележену великим бројем повреда и слабом формом.

Његов заменик, Кевин де Брујне, доживео је незгодну повреду носа и главе у финалу Лиге Шампиона, те ће највероватније цело првенство морати да игра са заштитном маском на лицу. Са друге стране, ако за неког играча можемо рећи да долази препун самопоуздања, то је нападач Ромелу Лукаку. Освајач Скудета са Интером, постигао је укупно 30 голова у свим такмичењима и представљаће највећу опасност ривалима овог лета. Што се самих квалификација за Еуро тиче, Белгија је, такође као и Италија, победила на свих десет утакмица, уз невероватну гол разлику 40:3. Занимљив податак је да су у својој групи играли против Русије са којом ће одмерити снаге и у овој фази такмичења. У Лиги Нација су такође наставили са одличним резултатима и са само једним поразом заузели прво место у групи. На терену не би требало бити превише изненађења. Роберто Мартинез игра у 3-4-3 формацији коју чине Куртоа на голу, три штопера су прекаљени Алдервеилд, Вермален и Вертонген, два бочна играча су Муније и Кастањ, у средини је тандем Дендонкер и Тилеманс и у врху напада тројка Де Брујне, Азар и Лукаку. Своје минуте ће свакако добити и Аксел Витсел, Караско, херој чувеног преокрета против Јапана на СП у Русији, Насер Чадли, као и Дрис Мертенс, Бентеке и Торган Азар.

Данска

Једна од две репрезентације које ће све своје утакмице у групи играти на свом терену у Копенхагену. Нису бележили сјајне резултате у кавлификацијама али такође нису изгубили ниједну од десет утакмица. Ипак, челни људи ФС Данске су донели одлуку да смене тадашњег тренера Агеа Хареида и да на његово место дође  49-годишњи Каспер Хјулманд. Хјуламдова прва утакмица на челу репрезентације је занимљиво, била против Белгије, од које је изгубио и у Бриселу и у Копенхагену и то су му једина два пораза која је доживео као селектор. Вреди напоменути да је успео да забележи победу против Енглеске на Вемблију, као и чињеницу да су на прве три утакмице квалификација за СП забележили три победе и невероватну гол разлику 14:0. Главни играчи репрезентације су, сада већ легендарни голман Лестера, Каспер Шмајхел, штопери Вестергард, Кјаер и освајач Лиге Шампиона ове сезоне, Кристијансен, на средини терена су Дилејни и Хојбјерг, десетка је препорођени Кристијан Ериксен и као највеће претње по гол противника Јусуф Поулсен, Брајтвајт, Винд и Сков Олсен.

Русија

Други домаћин првенства у овој групи, који ће све своје ривале (осим Данске) дочекати у Санкт Петерзбругу на стадиону Зенита. Видели смо како је Русија одиграла Светско првенство пре три године на свом терену, сплетом околности поново имају шансу да, ношени подршком својих навијача,  остваре сличан, ако не и бољи резултат. На клупи репрезентације је и даље препознатљиви Станислав Черчесов који је, може се рећи рутински, одвео Русију и на ово такмичење. Само два пораза(оба од Белгије) и осам победа било је довољно за друго место у групи. У Лиги Нација међутим, долази до првог кризног момента ове екипе. Иако су отворили такмичење са две победе, уследила су два ремија и потом два пораза, од којих је један свима познат. Утакмицу против Србије на стадиону Рајко Митић, Русија је изгубила са невероватних 5-0. Као да је тај пораз пољуљао самопоуздање екипе, јер у следећем циклусу квалификација за СП, нису успели да сачувају мрежу ни против Малте, ни против Словеније, нити у поразу од Словачке. Видећемо колико ће имати времена да ‘’затегну одбрану’’. Што се играча тиче, постоји пар битних изостанака. На голу нема натурализованог Бразилца Гиљермеа, те је на његовом месту Шунин, у одбрани неће бити Смољникова и Нојштадера, али су се на списку нашли Марио Фернандеш, Кудриашов, Семјонов, Џикија и ветеран Јури Жирков. У везном реду неће бити Јерохкина, Антона Миранчука и Газинског. Њихова места ће заузети Денис Черишев, Оздојев, Зобњин, Алексеј Миранчук, Јонов, Кузјаев, као и Александар Головин, и у нападу ће бити капитен ове екипе који игра изванредно на великим такмичењима, Артјом Дзјуба.

Финска

Дебитант на великим такмичењима, репрезентација Финске ће без икаквог притиска играти своје утакмице, а свим љубитељима фудбала је познато да су такве екипе најопасније. Селектору ове репрезентације, Марку Канерви, ово ће бити десета година како је на клупи националног тима, пета како је на челу стручног штаба. У квалификацијама за Еуро су успели поред Грчке и Босне и Херцеговине да обезбеде друго место у групи и тиме казне ове две селекције за све изгубљене бодове против слабијих екипа. Континуитет добрих игара је настављен и у Лиги Нација и у квалификацијама за СП 2022. године, што може да храбри навијаче Финске за евентуални пролазак у наредну фазу такмичења.

Нуклеус екипе су осредњи играчи који су створили одличну хемију између себе. На голу је први голман Бајер Леверкузена, Лукаш Храдечки, у одбрани су Арајури, Тоивио, Раитала и Уронен, у средини су капитен екипе Тим Спарв, Камара, Лод, Шилер, Фредрик Јансен и Похјанпало, а у нападу човек који је поново одвео Норич у Премијер Лигу, Тему Пуки.

Група Ц: Аустрија, Холандија, Северна Македонија и Украјина

Аустрија

Репрезентација Аустрије, слично као и Турска, представља једну врсту енигме на овом такмичењу. Иако су дужи низ година заједно са својим тренером, Франком Фодом, никако да остваре некакав континуитет добрих резултата на основу којих би могли детаљније да анализирамо њихову игру и тактику. Разлог томе можда лежи у повременим изјавама тренутних и бивших репрезентативаца у којима се стално наглашава лоша атмосфера унутар екипе. Разлоге за овакво стање у свлачионици међутим, никако да се именује. Све у свему, ако о нечему можемо да коментаришемо, то је списак играча који ће бранити боје Аустрије. На голу неће бити стандарног првотимца Линднера због повреде, тако да ће његово место највероватније заузети голман ЛАСК-а Шлагер, у одбрани су нова појачања Реал Мадрида као и Црвене звезде, Давид Алаба и Александар Драговић. Ту су још и Хинтерегер, Улмер и Лаинер. У везном реду нећемо видети Јакоба Јаншера и Флориана Каинца, али су на списку зато Илсанкер, Грилич, капитен екипе Баумгартлингер, Валентино Лазаро као и Ксавер Шлагер. Ударне игле ће бити Марко Арнаутовић, нападач Лајпцига Сабицер, као и откровење сезоне, млади Саша Калајџић.

Холандија

Једини домаћин у овој групи, своје утакмице ће одиграти на Јохан Кројф Арени уз присуство својих навијача (остале утакмице ове групе ће бити одигране у Букурешту). Шта рећи о овој репрезентацији. Екипа чији су играчи доминирали европским фудбалом, никако није могла да се домогне првог места на великим такмичењима. А затим невероватан пад. Неуспех у квалификацијама за Еуро 2016. као и за Светско првенство 2018. године захтевали су радикалне резове и подмлађивање репрезентације. Како ствари стоје, операција је успешно прошла. У првом издању Лиге Нација дошли су до самог финала које су изгубили од Португала и у квалификацијама за Еуро су у групи, заједно са Немачком, уз само један пораз прошли на завршни турнир. И даље нису успели да излече старе ране, па им се десе утакмице као што је пораз од Турске 4:2 или као реми без голова против Босне и Херцеговине. Из ових разлога, спадају у категорију фаворита из сенке. Нови селектор Холандије, Франк де Бур, игра у формацији 4-3-3 коју чине голман Стекелнбург уместо Силесена који је у последњем моменту добио позитиван тест на КОВИД-19. У одбрани су најчешће Вијндал, де Лихт, де Фрај и Дамфриз, али ту су још и Велтман, Аке и Дејли Блинд. Видећемо како ће холандска одбрана функционисати без најбољег играча, Вирџила ван Дајка, који није желео да ризикује и посветио се потпуном опоравку од заисте тешке повреде. На средини су нови играч Барселоне Вајналдум, тандем из Ајаксове школе фудбала Дони ван де Бек и Френки де Јонг, као и суперталентовани 19-годишњак Гравенберч. Што се нападача тиче, ту су Лук де Јонг, луцидни Мемфис Депај, Квинси Промес и један од најефикаснијих играча Бундеслиге ове сезоне, Вегхорст.

Северна Македонија

Поред Финске такође дебитант на великим такмичењима и екипа за коју верујем да ће већина љубитеља фудбала из Србије да навија на овом такмичењу. Овај успех репрезентације је директна последица новонасталог такмичења, Лиге Нација, који је отворио врата слабијим репрезентацијама, конкретно онима из лиге Д, да се кроз плејоф овог такмичења домогну велике сцене.  Ово никако не умањује њихове резултате у самим квалификацијама за Еуро, на ком су освојили рекордних 14 поена у групи. Такође су се пласирали у лигу Ц где су остварили добре резултате и остали у истом рангу и следеће сезоне, а сигурно највећу победу до сада су остварли у последњој такмичарској утакмици од 2:1 против Немачке и то у Дуизбургу. Заиста феноменалну атмосферу и игру је створио селектор репрезентације, Игор Ангеловски, коме ће ово бити шеста узастопна година као шефа стручног штаба. Што се списка играча тиче, највећи ударац ће представити недостатак Илије Несторовског у нападу, али имаће ко да га замени. Пре свих, капитен и легенда македонског фудбала, неумољиви Горан Пандев, као и Тричковски и Трајковски. У средини ће доста тога зависити од тандема Адеми – Елмас, као и од Николова, Бардија и Стефана Спировског. У последњој линији су неуморни Алиоски, Ристевски, Ристовски и Велковски и на голу Столе Димитриевски.

Украјина

Још једна непознаница на овом првенству. Да се ЕП одиграло кад је требало, а не годину дана касније, Украјина би дефинитивно важила за, ако не фаворита, онда сигурно као фаворита из сенке. Одличне партије у квалификацијама су крунисали првим местом у групи са Португалом и Србијом. Екипа легендарног нападача Андрије Шевченка, међутим доживљава неизбежан пад форме који се најбоље види у Лиги Нација и првим квалификационим утакмицама за СП. 

Релегација из лиге А у лигу Б, као и нерешени резултати против Финске и Казахстана дошли су као послење упозорење екипи да морају да се тргну. 

ФС Украјине и даље верује Шевченку да ће успети да извуче максимум из екипе кад то буде било најпотребније, а да ли ће им овај вратити поверење које ужива, сазнаћемо ускоро. Што се путника на Еуро тиче, Шевченко није могао да рачуна на некадашњег великог талента украјинског фудбала, Конопљанку као и на Коваленка и Жуниора Мораеша. Али кога нема, без њих се мора. На голу ће бити капитен Пјатов, у одбрани су Собол, Критсов, Каравајев и Матвијенко. Средину терена ће чинити Сидорчук, Безус, Степаненко, Цијанков, Јармоленко, Малиновски,  као и прва звезда екипе, Зинченко и у нападу ће бити Јаремчук и Бесједин.

Група Д: Енглеска, Хрватска, Шкотска и Чешка

Хрватска

Одакле почети са Ватренима. Након највећег успеха у историји хрватског фудбала  на претходном Светском првенству, можемо рећи да су две кључне ставке обележиле њихове досадашње резултате. Подмлађивање репрезентације и моменат где сви желе да се докажу против вицешампиона света. На жалост по комшије, многи су у томе и успели. Иако су освојили прво место у својој групи за квалификације на Еуро, репрезентација није била на очекиваном нивоу. Након тога је уследила Лига Нација где су уписали само једну победу из шест утакмица и само захваљујући бољој гол разлици опстали у лиги А. Упркос свему овоме, клупа Златка Далића није била под озбиљнијом претњом. Као да му челни људи ФС Хрватске верују да ће све доћи на своје место са почетком првенства. А када би погледали списак путника, видимо и зашто. Репрезентација најчешће игра у формацији 4-2-3-1 коју чине Ливаковић на голу, уиграни штопери Ловрен – Вида, лево, један од кључних играча новог шампиона Шкотске, Борна Баришић и на десној страни Врсаљко. Средина терена је оно што представља највећу предност Хрватске. Матео Ковачић, Лука Модрић, Марцело Брозовић, Никола Влашић и Марио Пашалић. Наравно да неће моћи сви одједном да буду на терену, али ко год да буде, правиће разлику.

Што се напада тиче, нема више Манџукића као сигурног стартера, тако да ће се на његовом месту наћи Перишић, Ребић, Крамарић као и херој невероватног преокрета Динама против Тотенхема у Лиги Европе, Мислав Оршић.

Чешка Република

Ако би гледали само имена на папиру, први утисак је да ће борбу за треће место у овој групи највереоватније водити Чешка и Шкотска. Срећом по фудбал и његове навијаче, то никада није случај. Након прве утакмице у квалификацијама где их је Енглеска победила са 5-0, Чеси су збили редове и остварили седам победа које су их пласирале у групну фазу завршног турнира. Селектор репрезентације, Јарослав Шилхави, искористио је Лигу Нација као припрему за ово Европко првенство, међутим, неколико битних играча које је тада користио, сада нема на располагању. Пре свих то су Новак и Хубник у одбрани, као и Павелка, Провод, Дочкал и Копић на средини терена. С тога ће прва постава Чешке највероватније изгледати овако: Вацлик на голу, Борил, Челустка, Калас и Куфал у одбрани, Дарида и Соучек као два задња везна, Масопуст, Крал и Јанкто офанзивније и у улози деветке ће се смењивати Шик, Крменчик и Видра. Није ово ни налик оној феноменалној генерацији Чеха од пре 15-ак година, предвођена Павелом Недведом, Росицким, Јаном Колером, Миланом Барошем и Петром Чехом на голу, али ово је пре свега једна искусна екипа која ће неуморно играти свих 90 минута.

Енглеска

Да ли ће се фудбал коначно вратити кући? Након невероватне еуфорије која је владала у Русији пре три године, Горди Албион можда неће имати бољу прилику за тријумф него на овом Европском првенству. Поготово због чињенице да се завршница игра на Вемблију. Неће Енглеској свакако бити лако. Иако ће све своје утакмице у овој фази играти на свом терену, у групи са састају са два велика репрезентативна ривала. Један је историјски, Шкотска, а други, помало и подцењено ривалство које су у последњих 20 година развили са Хрватском. Други разлог због ког селектору Саутгејту посебно неће бити лако јесте списак играча. Једна београдска редакција је феноменално описала ову ситуацију у свом наслову који гласи: ‘’Тресла се гора, родио се енглески списак’’.

Таман када је изгледало да је коначна одлука донета, десио се пех. Бек Ливерпула, Трент Александар-Арнолд, неће моћи због повреде да наступа на овом првенству и тако отвара врата играчима који су отпали са ширег списка као што су Лингард, Годфри и Ворд-Прауз да ипак заузму своје место у тиму. А што се остатка тима тиче, чини ми се да нико не може поуздано да претпостави који ће играчи чинити први тим, тако да ћу их из тог разлога све навести. Голмани Пикфорд, Хендерсон, Џонстон. Одбрана: Вокер, Шо, Стоунс, Мекгвајер, Трипије, Мингс, Коуди, Чилвел и Џејмс. Средина терена: Рајс, Хендерсон, Филипс, Маунт и Белингам и нападачи Грилиш, Хари Кејн, Стерлинг, Рашфорд, Санчо, Калверт-Луин, Фоден и Сака.

Шкотска

Мислим да нема потребе за објашњењем како се Шкотска пласирала на Еуро (без икаквог ниподаштавања њиховог успеха, наравно). Шкоти су пре свега једна јако тврда екипа, која ће потпомогнута својим навијачима (јер ће своје утакмице (осим оне против Енглеске) играти на Хампден парку у Глазгову), скупо продати кожу. Селектор репрезентације, Стив Кларк, успео је да прекине низ од 23 године без великих такмичења, а у томе су му помогле највеће звезде ове екипе. Пре свих то је опасан тандем бекова Робертсон и Тирни, задњи везни Манчестер Јунајтеда Скот МекТоминеј, неуморни Џон МекГин , млади играч Челсија којем ће ово бити прво велико такмичење, Били Гилмур и нападач Саутемптона, Че Адамс. Видећемо како ће се њихови противници адаптирати на онај стари, ‘’острвски’’ фудбал.

Група Е: Шпанија, Шведска, Пољска и Словачка

Пољска

Бело-црвени Орлови, како се популарно зову, већ неколико квалификација заредом играју одличан фудбал и са лакоћом заузимају прва места у групи. Међутим, из непознатих разлога, никако ту форму да пренесу и на главна такмичења. Знају ово врло добро и челни људи ФС Пољске и као директну последицу тога, сменили су селектора који је обезбедио прво место у групи и на његово место довели португалца Паула Соусу. Нови селектор је уписао пет утакмица на клупи репрезентације и за сада има само једну победу. Главна звезда екипе је свакако незаустављиви Роберт Левандовски, који иза себе има најефикаснију сезону у каријери. Постигао је укупно у свим такмичењима невероватних 48 погодака. Наравно, много тога ипак неће зависити од самог Левандовског, него од читаве екипе, а првих 11 које ће Соуса да изведе су: Шћешњи између статива, у одбрани Рибус, Беднарек, Глик и Березински. На средини терена сигурна места имају Криковијак, Клич, Зијелински и Линети и у самом шпицу уз поменутог Левандовског, Аркадијуш Милик. Треба напоменути да ни у једној од три такмичарске утакмице које је Соуса водио, Пољска није играла у истој формацији. Времена за даља експериментисања, верујем, нема.

Словачка

Реално гледано, најслабија екипа у групи. Ипак, са друге стране, репрезентација која је јако дуго на окупу и којој је ово друго везано ЕП на којем учествују, говори нам да никоме неће бити лако у окршају са њима. На завршни турнир су се пласирали оним алтернативним путем, кроз Лигу Нација, где су као противнике у плеј-офу имали Републику Ирску и Северну Ирску. Управо на тим утакмицама се показала предност континуитета заједничког играња који поседују. Занимљивост за њиховог селектора, Штефана Тарковича, је да му је прва утакмица као шефа стручног штаба, била управо одлучујућа утакмица против Северне Ирске. Још један показатељ колико те ‘’шок терапије’’ умеју да буду делотворне. Што се играча тиче, највеће име је сигурно 33-годишњи Марек Хамшик као и штопер Интера Милан Шкриниар. Око њих су имена попут голмана Њукасла, Дубравке, у одбрани су староседелац Петер Пекарик, као и Хубочан. На средини терена, која представља и најјачи део ове екипе су Вајс, Ондреј Дуда, Хрошовски, Јурај Кучка, Роберт Мак и Лоботка а напад ће предводити искусни Дуриш и млади играч Фејенорда Роберт Боженик. 

Шпанија

Да ли бисте поверовали човеку да вам је пре 10 година рекао да Шпанци у будућности неће бити први фаворити за освајање неког турнира. Звучи чудно, али све околности указују управо на то. После, слободно можемо окарактерисати, шок елиминације од Русије на СП, Шпанија је са новим селектором, Луисом Енрикеом, кренула у потрагу за новим Ћавијем, Инијестом, Давидом Виљом, Торесом и осталим херојима око којих ће градити игру репрезентације у будућности. Резултат ове потраге у себи садржи један невероватан податак. На списку играча за предстојеће првенство Европе нема ниједног шпанског играча Реал Мадрида. Нема Серхија Рамоса, нема Карвахала, Асенсија и осталих. Уместо њих, своје место у тиму су, поред ветерана који су због свог искуства битни на сваком такмичењу оваквог формата (читај утицај Зинедина Зидана на СП 2006. године и можда најбољих деведест минута на утакмици против Бразила.) као што су Аспиликуета, Ђорди Алба, Бускетс и Тијаго Алкантара, нашли неки нови играчи попут Пауа Тореса, Ерика Гарсије и новопеченог репрезентативца Емерика Лапорте у последњој линији, испред њих су шампион Ла Лиге, Маркос Љоренте, Родри, Дани Олмо и младим Барселониним ђаком, Педријем. Напад ће предводити Алваро Мората, док ће своју шансу чекати Феран Торес, Адама Траоре, Ојарзабал, као и освајач Лиге Европе, Ђерард Морено. Нисмо никако заборавили и на голмана Давида де Хеу, који неће више имати права на киксеве који га нажалост прате целе сезоне.

Такође морамо да нагласимо да ће Шпанци своје утакмице играти у Билбау, а да је други домаћин ове групе, као и у групи Б, Санкт Петезбург.

Шведска

Верујем да је свима прва асоцијација на Шведску Златан Ибрахимовић. Невероватни нападач је почетком године најавио свој повратак у репрезентацију. Нажалост, повреда пред крај сезоне је спречила његово последње учешће на Европском првенству. Али, овај неповратак не сме избрисати чињеницу да је Шведска и без Златанових голова дошла на завршни турнир, и то баш у групи са тренутним ривалом, Шпанијом. Са друге стране, колико нису имали већих потешкоћа у квалификацијама, толико су их имали у Лиги Нација, где су били последњи у својој групи лиге А и тиме спустили репрезентацију у ранг ниже. Овај неуспех није пољуљао селекторску позицију Јанеу Андерсону, а овај је указано поверење оправдао са четири везане победе након Лиге Нација. Оно што је још битније, ниједан играч није нестао из селекторових планова, тако да ћемо на Еуру гледати већ уиграну екипу Шведске коју чине Олсен на голу, у одбрани капитен Гранквист, Линделоф, Крафт, Аугустинсон и Лустиг. Везни ред чине играчи попут Себастијана Ларсона, Емил Форсберг, Клаесон, Олсон као и откровење Јувентуса, Дејан Кулушевски и у нападу ће бити искусни Маркус Берг, Исак, Куајсон као и играч Спартака из Москве и син легендарног Хенрика Ларсона, Џордан Ларсон.

Група Ф: Француска, Португал, Немачка и Мађарска

Француска

Мислим да је најбољи опис Француске ‘’фаворит у групи смрти’’. Репрезентација која је могла три различита тима да пошаље на ово првенство и да сваки има озбиљне шансе за освајање. Оно што је ипак обележило целу припрему пред овај турнир јесте повратак Карима Бенземе. Успели су он и селектор Француске, Дидије Дешамп, да реше несугласице које су имали у прошлости и да оваквим појачањем мало продрма екипу пред долазеће утакмице. Сви спортски медији међутим постављају питање како ће се Бенземин повратак одразити на атмосферу унутар екипе. Конкретан пример који сви дају је однос њега и првог нападача, Оливијеа Жироуа, кога је својевремено Бензема поредио са картингом, а себе као Формулом један. По свему судећи из изјава које долазе од француских фудбалера, нема никаквих назнака незадовољства у свлачионици. Видећемо да ли ће ситуација остати иста након евентуалног првог лошег резултата репрезентације. Пробаћемо да претпоставимо којих 11 ће Дешамп сматрати најбољих. На голу је сигуран капитен Уго Љорис, четворка у одбрани Лукас Ернандез, Кимпембе, Варан и Павард. Двојица у средини су Канте и Погба, у улози десетке Антоан Гризман, лево Килиан Ембапе, десно или Коман или Усман Дембеле и у нападу ако све буде ишло својим током, Карим Бензема. Од осталих играча, набројаћу само неке. Ленгле, Курт Зума, Дињ, Лемар, Толисо, Рабиот, Муса Сисоко, Оливије Жиру и Висам Бен Једер. Заиста застрашујућа екипа.

Немачка

Исто оно питање за Шпанију, можемо да поставимо и за Немачку. Екипа Јоакима Лева, коме ће ово бити последње такмичење на клупи Немачке, доживела је огроман ударац на претходном СП, и ово ће бити прва прилика да видимо како ће одговорити на ту елиминацију. Квалификације су одрадили као што је и очекивано. Само један пораз од Холандије је био довољан да се осигура прва позиција у групи. У Лиги Нација су међутим доживели непријатно изненађење. Шпанија их је на свом терену победила са огромних 6-0, што их је коштало прве позиције и пласмана у плеј-оф на јесен ове године. Можда и још непријатнији моменат се десио пре само два месеца, када их је Северна Македонија победила на немачком тлу резултатом 2:1. Све ово је кулминирало да Лев напусти клупу на којој седи од 2006. године, али да још једном проба да подигне Немачку на врх Европе. Избор играча је наравно био преширок, а овако изгледа коначан списак: Голмани су, капитен екипе, Мануел Нојер, Бернд Лено и Кевин Трап. Одбрамбени играчи су: Ридигер, Халштенберг, Матијас Гинтер, Хумелс, Шиле, Клостерман, Госенс, Коч и Кристијан Гинтер. Везни ред чине: Кимих, Хаверц (стрелац јединог гола у овогодишњем финалу Лиге Шампиона), Тони Крос, Хофман, Мусиала, Нојхаус, Горецка, Лирој Сане, Гундоган, Емре Чан и незаменљиви Томас Милер. Нападачи су Кевин Воланд, Серж Гнабри и можда најмалерознији играч у Европи ове сезоне, Тимо Вернер.

Мађарска

Без икаквог подцењивања, али екипа која је на своју жалост, залутала у ову групу. То наравно не значи да немају шансе да откину по који бод осталима ривалима из групе, као што су то већ и радили у скоријој прошлости (читај 3:3 против Португала на прошлом Еуру). Репрезентација предвођена италијаном Марком Росијем, није добро играла у квалификацијама за Еуро, међутим, добре игре у Лиги Нација су крунисали победама над Бугарском и Исландом у плеј-офу и тако се пласирали у групну фазу Еура. Мађарска је, као и Немачка, домаћин својој групи, тако да ће и ту тражити ту додатну предност која ће им бити преко потребна. Играчи који ће бранити мађарске боје ове године су следећи: голман Лајпцига Петер Гулаши, клупски му саиграч Вили Орбан, Атила Шалај, Адам Нађ, играч Осијека Ласло Клеинхелсер, капитен екипе Адам Шалај, нападач Партизана Филип Холендер, као и играч српског порекла, Немања Николић. Верујемо да би сви ови играчи још више дошли до изражаја да је са њима на терену и тренутно најбољи мађарски играч, Доминик Собослај, али нажалост, повреда га је омела да буде са својим сународницима.

Португал

Бранилац титуле и освајач прве Лиге Нација, просто и једноставно. Ако то није довољан индикатор снаге ове екипе, можда је онда општи утисак љубитеља фудбала да је Португал ове године ‘’никад јачи’’. И заиста, селектор Португала, Фернандо Сантос, биће у великим проблемима како поделити улоге свим овим играчима и самим тим их држати све срећним. Можда постоје мали проблеми у виду уиграности одбране екипе, али све то и више надокнађује напад. Без превеликог мудровања, само ћу вам предочити списак играча. Руи Патрисио, Нелсон Семедо, Пепе, играч сезоне у Премијер лиги Рубен Диаш, Рафаел Гереро, Кансело, суперталентовани Нуно Мендеш, Жоао Мутињо, Бернардо Силва, Бруно Фернандеш, Данило, Ренато Санчез, Рубен Невеш, Андре Силва, Диого Жота, Жоао Феликс и највећи фудбалер данашњице, Кристијано Роналдо.

После свега реченог и написаног, стиче се утисак да је ово Европско првенство можда и најбоље у скоријој прошлости. Истини за вољу, након овакве пренатрпане сезоне и под оваквим околностима, питање је у каквом ће здравственом стању доћи већина ових играча, најбољих поготово. Надајмо се да су сви искористили ову паузу и припреме за што бољи опоравак и да ћемо гледати феноменалан фудбал читавих месец дана. Срећно свима и нека победи бољи.  

П.С. И што мање ВАР ситуација.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

POSLEDNJI KOMENTARI

Cousin Rupert on U prašini ove planete
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?