Thursday, February 22, 2024
SportZdravljeDa li kolena smeju da pređu prste?

Da li kolena smeju da pređu prste?

I dalje donekle kontraverzna tema, što je po meni dosta loše, ali opet pokazuje koliko treneri nemaju blage veze sa ovim poslom.

Počeo bih ovaj post svojim ličnim iskustvom. Imao sam hronično skakačko koleno – oba kolena, dok sam bio klinac, nekih dana nisam mogao da ustanem iz kreveta od bolova. Rešenje doktora i fizioterapeuta je uvek bilo mirovanje i eventualno “jačanje nogu bez savijanja kolena”. Problem nije počeo da nestaje dok nisam počeo da radim teške čučnjeve i mrtvo dizanje, zajedno sa svim dodatnim vežbama 

Kolena prelaze prste svakodnevno tokom života, posebno u sportu, npr. pri ubrzavanju, pa zašto onda mislimo da je to loše? Mit da kolena ne smeju da pređu stopala dolazi iz studije stare skoro 50 godina i više puta je dokazano suprotno, ali svi znamo da to nije dovoljno da bi ljudi koji predstavljaju neki “autoritet” u fitnesu prestali da pričaju to drugima. 

Kolena mogu bezbedno da pređu prste DOK GOD STE VI SPREMNI ZA TO! To znači da ne može baba od 73 godine da uradi ATG čučanj AKO nije trenirala sposobnost prelaženja kolena preko prstiju. Knees over toes je sposobnost koja se trenira i za koju nam je prvo potrebno dovoljno dorsifleksije skočnog zgloba, pa tek onda adaptiranje tkiva u i oko kolena na takav stres. 

Forsiranje toga da nam kolena ne idu napred tokom npr. čučnja, stavlja nepotreban stres na kukove i donji deo leđa, pored toga što nam ne dozvoljava da uradimo pravilno pokret, kao ni pun opseg kretanja. 
Telo je mašina za adaptaciju, može i hoće se adaptirati svim uslovima, na vama je samo da dovoljno umereno dozirate stimulus koji će je izazvati. Progresivno opterećujte koleno i bićete mi zahvalni, kao i vaše koleno vama. Na snimku gde radim iskorak možete videti primer gde prvih nekoliko ponavljanja više opterećujem koleno i quad, a kasnije manje opterećujem koleno i više zadnjicu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

POSLEDNJI KOMENTARI

Vladimir Bolta on U prašini ove planete
Cousin Rupert on U prašini ove planete
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?