Wednesday, January 26, 2022
Nauka Društvene Astrologija i politika

Astrologija i politika

Nauka astrologija razvila se prije šest hiljada godina u Mesopotamiji, a održala se do dan danas. Tokom vijekova je usavršavana, pa šta mislite, koliko je usavršena za šest hiljada godina? 

Astrologija danas žrtva je komercijalizacije, dio masovne kulture. Dok se sa jedne strane javljaju astrolozi naučnici, a sa druge narod upoznat sa astrologijom kao tržišnim proizvodom, dolazi do opšte konfuzije. Običnom čovjeku poznato je da postoji 12 znakova i da svakog od njih krasi po nekoliko mana i vrlina. Iz toga proizilazi da je čovječanstvo podjeljeno na taj način i po toj teoriji Zemlju naseljava 12 grupa od po 600 miliona klonova. Kao što je svima valjda jasno, to ne funkcioniše tako i prirodno je da tako predstavljena astrologija bude osuđivana. Naravno, ona je mnogo više, a to što se javnosti servira danas njen je milioniti dio. 

Foto: https://www.dreamstime.com/zodiac-astrology-circle-astrological-constellation-wheel-horoscope-signs-mystical-natal-chart-sky-map-vector-illustration-magic-image198915722

Astrologija je začeta tako davno u svrhu praćenja života vladara i meteoroloških prilika koje utiču na poljoprivredu. Ona je vijekovima bila rezervisana za manji broj važnih ljudi, a njeni poznavaoci bili su rijetki i cijenjeni. Danas je astrologija svedena na sveto trojstvo ljubav-novac-potomstvo, dostupna apsolutno svima, propagirana od mnogih i nikad manje cijenjena. 

Ipak, veza vladar-astrolog održala se do dan danas, bez obzira što je izostavljeno kao činilac masovne kulture i narod ne razmišlja o tome. Henrik Drugi imao je Nostradamusa, Ivan Grozni engleza Bomelay-a, a Staljin Gurdzieva pod čijim je uticajem promijenio i datum rođenja. Za mandata Donalda Regana astrolozi su bili naročito tražena roba jer je Regan bio opsjednut idejom da sa svojim astrolozima kreira sudbinu država i naroda. Ruzvelt je držeći svoju natalnu kartu u ramu na zidu iznad svoje fotelje otvoreno iskazivao svoju sklonost astrologiji. CIA je vjerovatno imala naročito uspjeha u operacijama koje su podrazumijevale podmetanje svojih astrologa raznim predsjednicima. 

Grana astrologije koja se bavi proučavanjem važnih svjetskih dešavanja, kolektivnih sudbina, ratova, pučeva, smrti vladara, stvaranjem novih država, naroda i finansijskih tokova na svjetskom tržištu naziva se mundana astrologija. U tom slučaju možemo da tumačimo i natalne karte država. 

Foto: https://www.etsy.com/listing/599064427/personalized-natal-chart-with?epik=dj0yJnU9MmRLYVJGSVoxSER3QkNNR0lFbVRyTG5UanBWOUo4ZVMmcD0wJm49SGFWckJrNm1Cel9QUm5EY2plRzltQSZ0PUFBQUFBR0V1WUJz

Svaka planeta nosi svoju posebnu simboliku i svijet je za sebe. Na nivou jedne države Sunce predstavlja njenu vladu, njen vladajući aparat, dok je Mjesec njen narod. Svaka planeta može da bude položena u dobrom ili lošem znaku za sebe, praveći dobre ili loše aspekte, pa po tome vidimo kako stoje stvari u državi. Takođe, ovu matricu primjenjujemo i u natalnoj karti samog vladara, gledajući njega kao Sunce, a njegov narod kao Mjesec. Da li je narod zadovoljan vidimo lako iz međusobnog odnosa te dve planete. 

Sunce spada u grupu planeta koje označavaju naše svjesno, budnost i razum, dok je Mjesec u grupi podsvjesnog, osjećanja i sanjanja. Kao što podsvijest utiče na svijest tako i narod kao podsvjesni element jedne zemlje utiče na opštu atmosferu i ono što mi nazivamo “kolektivna svijest”, “kolektivno raspoloženje”, u zavisnosti od kog vlada (Sunce) djeluje. 

Foto: https://www.redbubble.com/i/poster/Vintage-Sun-and-Moon-Solar-Eclipse-by-MagneticMama/29654809.LVTDI?epik=dj0yJnU9eXVuWHlMUDhfU0hTX2xValliX1l4cGRnT1NqVjQ4ZkkmcD0wJm49TVBRLWRHZURLSkNh

Venera predstavlja kulturnu baštinu naroda, Neptun religiju i mitove, a Merkur je vezan za obrazovanje. 

Vrlo bitni faktori sloboda i revolucija u astrologiji su predstavljeni planetom Uran. Uran je simbol oslobođenog čovjeka. Upravo je on onaj koji nosi simbol svih kolektivnih oslobođenja i revolucija, i Karađorđevog ustanka i Principovog metka i Petog oktobra. Upravo revolucije (Uran) potiču iz naroda (Mjesec), kao rezultat određenog kolektivnog raspoloženja (Mjesec). Zato, ima li šta ljepše nego kad se upravo Uran i Mjesec povežu kao što je to bio slučaj na današnji dan prošle godine, kad je Crna Gora slavila pad Mila Đukanovića. Te večeri Mjesec je upravo bio u Vodoliji, čiji je vladar upravo onaj revolucionarni i slobodni Uran. 

Ipak postoje brže i spore planete, Mjesec svoj znak mijenja na 3 dana i on će ukazati na konkretan dan događaja, ali za čije ostvarenje atmosferu stvaraju spore planete. Spore planete, kao što su Pluton i Saturn određuju upravo neke kolektivne događaje, sudbonosne. Tako je upravo konjukcija Plutona i Saturna bila aktuelna prošle godine, a bila je aktuelna i u periodu Prvog svjetskog rata, ovaj put umjesto rata donijela nam je koronu. 

Foto: https://www.pinterest.com/pin/45106433756987587/

Planete Mars, Pluton i Saturn govore o onom mračnom dijelu istorije, a to su ratovi, stradanja, kolektivni strahovi, teški zločini i mržnja prema vijekovnom neprijatelju. Pluton je onaj koji nosi opasnost i dah smrti, daje masovna umorstva, genocid, kolektivne nesreće, masakr. Mars je onaj koji nosi oružje i ratuje, a Saturn onaj koji nosi patnju, bol i bijedu, siromaštvo i najgrđi teret. 

Zašto su upravo Srbi predstavljeni Saturnom, a zašto muslimani Plutonom, čitaćete u sljedećem astro-tekstu. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

Ako mislite da je kultura samo vaša, za**bali ste ste, malo je i moja!

Jedan od najznačajnijih filozofa 20. veka, Fridrih Niče, u umetnosti je, kažu upućeni, pronašao nit vredniju od same istine; nasuprot religiji i...

Смрт истраживачког новинарства?

Кембриџ речник дефинише истраживачко новинаство као тип новинарства који покушава да открије информације које су од јавног значаја, а које неко покушава...

Referendum o pravosuđu: suština predloženih izmena

U nedelju, 16. januara, biće održan republički referendum na kom će se građani izjasniti o Aktu o promeni Ustava Republike Srbije.

Референдум у залеђу

Амандманска техника јесте један од релевантних, али и најоклеветанијих начина промене највишег правног акта. Релевантност обезбеђује сам највиши правни акт, прописујући амандмане...

POSLEDNJI KOMENTARI

Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?