Wednesday, January 26, 2022
Zdravlje Zašto je leg drive veoma bitan na benču?

Zašto je leg drive veoma bitan na benču?

Hteo sam da današnju temu nazovem “dOdAjTe 10kG nA vAs bEnČ dAnaS!1!”, ali sam skontao da nisam klošar, tako da ste ostali sa ovim dosadnim naslovom. Ruku na srce, možda stvarno gurnete 20 kila više na benču ako niste do sad znali da koristite leg drive, al’ otkud ja to znam.

Leg drive je jedan od najbitnijih delova pravilnog izvođenja benča, čini da su nam ramena stabilnija, da imamo čvršci luk u leđima, a samim tim nam i “olakšava” vežbu.

Prešao bih odma na tehniku izvođenja, pa bih tek kasnije razglabao o benefitima malo više. Bitno je da znamo da izvođenje ove vežbe počnje i pre nego što teg dignete sa reka – izvođenje počinje čim legnete na klupu. Prvo moramo naći položaj stopala koji nam odgovara (uže, šire, pete na podu, pete dignute,itd.) Mnogi preporučuju da pete ostanu na podu jer time dobijamo veću površinu za guranje, iako se slažem sa tim, mislim da je takođe stvar preference (slika 1.)

Sledeća stvar je da uhvatimo šipku u širini koja nam odgovara. Nakon toga noge upremo u zemlju (kao i rukama u šipku), dok istovremeno pokušavamo da uradimo šut nogom, kao na mašini za leg extension. Bukvalno treba da pokušate da se odgurnete uz klupu, što naravno nećete uspeti pošto smo istovremeno prihvatili i šipku (osim ako vam klupa baš nije sranje)(slike 2. i 3.).

Ovim smo uspeli da “zatvorimo” kinetički lanac i obezbedimo efikasan transfer energije tokom lifta. U suštini leg drive počinjete pre samog unracka. Znak da radite leg drive dobro je da konstantno osećate tenziju u butinama, tj. kvadricepsu.

Na prvom snimku možete videti momenat gde Vesko inicira leg drive.

Pravilan leg drive nam čini ramena i “luk” stabilnijim, omogucuje efikasan transfer energije (slika 4.), dozvoljava da dižemo veće kilaže = gejnzovi sine. 

Recap:

1. Nađite položaj stopala koji vam odgovara

2. Nađite širinu hvata koja vam odgovara

3. Istovremeno uprite rukama u šipku i nogama u pod, dok pokušavamo da uradimo leg extension, tj. gurnemo se uz klupu

X. NE GUBIMO TENZIJU U KVADRICEPSU

Prethodni tekstSekularizam je mrtav
Sledeći tekstA. D.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

Ako mislite da je kultura samo vaša, za**bali ste ste, malo je i moja!

Jedan od najznačajnijih filozofa 20. veka, Fridrih Niče, u umetnosti je, kažu upućeni, pronašao nit vredniju od same istine; nasuprot religiji i...

Смрт истраживачког новинарства?

Кембриџ речник дефинише истраживачко новинаство као тип новинарства који покушава да открије информације које су од јавног значаја, а које неко покушава...

Referendum o pravosuđu: suština predloženih izmena

U nedelju, 16. januara, biće održan republički referendum na kom će se građani izjasniti o Aktu o promeni Ustava Republike Srbije.

Референдум у залеђу

Амандманска техника јесте један од релевантних, али и најоклеветанијих начина промене највишег правног акта. Релевантност обезбеђује сам највиши правни акт, прописујући амандмане...

POSLEDNJI KOMENTARI

Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?