Wednesday, November 29, 2023
AktuelnoSedmi dan krize na Kosovu i Metohiji: jedan korak napred, šest nazad

Sedmi dan krize na Kosovu i Metohiji: jedan korak napred, šest nazad

Tačno je sedam dana otkako su na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje raspoređene specijalne jedinice kosovske policje, kao i građani okupljeni na barikadama. Povod za to bila je odluka vlasti u Prištini da na srpske tablice uvede reciprocitet. Odluka se odnosi i na tablice gradova na Kosovu i Metohiji, poput KM, PR… Automobilima sa tablicama gradova u centralnoj Srbiji biće dodeljene privremene RKS tablice, dok će onima koji poseduju neke od gore pomenutih tablica sa Kosova i Metohije, iste biti oduzimane.

Sedam dana na barikadama bilo je ispunjeno smenama građana i specijalaca, kao i  povremenim provokacijama, i povišenim tenzijama. Prvog dana na Brnjaku, specijalna policija ispalila je nekoliko patrona suzavca na okupljene građane, dok je u četvrtak objavljena vest da su trojica Srba brutalno pretučena od strane policje, što je u istom danu kosovska policija demantovala, iako su mediji prenosili fotografije i video snimke povređenih.

Vrhunac tenzija dostignut je u noći između petka i subote, kada je u prostorijama opštine Zubin Potok izbio požar. Gorele su kancelarije za izadavnje registarskih tablica. Kako je preneo Zubin Potok INFO, do požara je došlo oko sat iza ponoći, a na objavljenim snimcima vidi se gust, crni dim, koji izbija kroz ulaz zgrade. Istog jutra stiže i vest da su u prostorijama za izdavanje tablica u Zvečanu pronаđene dve eksplozivne naprave, koje nisu aktivirane.

Priština optužuje zvanični Beograd, navodeći da je požar u Zubinom Potoku podmetnut, kao i da ima elemente terorizma. U igri objavljivanja i demantovanja informacija pridružuje se i sama opština Zubin Potok, koja u svom zvaničnom saopštenju navodi da su prvi rezultati njihove interne istrage pokazali da je uzrok požara najverovatnije loša instalacija, pozivajući Prištinu da ovaj nemili događaj ne koristi kao opravdanje za prisustvo do zuba naoružanih specijalaca.

Foto: FONET/BOŽANA PAVLICA

Dok se u vazduhu iznad severnog Kosova susreću tenzije, iščekivanja i provokacije, kako smo već navikli, sa svih strana stižu pozivi na prekid krize, povlačenje specijalaca, kao i uklanjanje barikada.

Uprkos tome, čini se da igru po svojim pravilima kreiraju obe strane, Priština – konstantnim prisustvom svojih dugih cevi, Srbija – povremenim nadletanjem aviona vojske, kao i raspoređivanjem trupa u blizni Raške.

U poslednje dve decenije krize na Kosovu i Metohiji se više ne broje, nižu se i retko dovode do dugoročnih rešenja.

Više od 180 sati građani i pripadnici specijalnih jednica, posmatraju se, prolaze jedni pored drugih, bez većih incidenata i nasilja, što je posebno zanimljiva činjenica, ako se prisetimo krize iz 2011. godine, kada je upad Rosu jedinica na sever, kao i zauzimanje administrativnih prelaza, prerastao u oružani sukob sa građanima i nasilje o kom su izveštavali svi mediji u svetu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

POSLEDNJI KOMENTARI

Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?