NaslovnaPolitikaSvetРеконструкција владе у Црној Гори - Шта је проблем?

Реконструкција владе у Црној Гори – Шта је проблем?

-

Протеклих недеља сведоци смо тога да је црногорска парламентарна већина поново упала у кризу. Нова криза је настала након устоличења митрополита црногорско-приморског  Јоаникија у Цетињском манастиру. Сам чин устоличења обављен је тако што су митрополит Јоаникије и српски патријарх Порфирије хеликоптером били пребачени до манастира.  Цетиње је било блокиране од стране тзв. ,,црногорских комита “ који су желели да спрече устоличење  јер  СПЦ сматрају ,,окупаторском црквом “. Саобраћај је био потпуно блокиран  јер су на улазу у Цетиње демонстранти поставили гуме које су запалили.

Пре самог устоличења било је много захтева да се оно одржи на другом месту. Све опозиционе странке су то захтевале, чак је и Филип Аџић, потпредседник УРЕ,  позивао митрополита да то уради. И сам председник Црне Горе Мило Ђукановић  је отворено и без увијања најављивао немире у случају да се устоличење обави на Цетињу.  Сви се сећају да се он отворено залагао да се Законом о слободи вероисповести одузме имовина Српске православне цркве пре 1918. године.

Наводно у ноћи пре устоличења, министар полиције Сергеј Секуловић , директор полиције Зоран Брђанин  као и потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић су желели да се устоличење одложи. Патријарх и митрополит за то нису желели ни да чују. Ипак црногорски премијер Здравко Кривокапић је у кључном моменту  добио подршку  Демократског Фронта и Демократа, стога је устоличење одржамо уз високе мере безбедности. Премијер Кривокапић и лидери ових странака су немире на Цетињу назвали покушајем државног удара у режији ДПС и Мила Ђукановића.

Извор: https://europeanwesternbalkans.com/2021/04/06/krivokapic-proposes-dismissal-of-justice-minister-most-of-the-ruling-majority-against/

Неколико дана након устоличења Демократски фронт и Демократе као највећи чиниоци парламентарне већине постигли су договор о реконструкцији владе и о повећању броја министарстава са актуелних 12 на 18. Такође, овим договором јасно је исказано да у реконструисану владу уђу и представници  политичких странака као и да се у исту позову мањинске странке. Овај договор поздравили су сви субјекти нове власти осим ГП УРА. Након договора ДФ и Демократа почели су међусобни напади медијским саопштењима између УРА и Демократа. Демократе су напале УРУ јер су наводно  били против устоличења  док је УРА говорила о томе како  је лидер Демократа и председник црногорске скупштине  Алекса Бечић уцењен  наводно снимком из Београда те се зато договорио са ДФ.

Последњих неколико дана премијер Здравко Кривокапић води разговоре са лидерима странака парламентарне већине о реконструкцији владе. За разлику од осталих партија, УРА жели да  остане концепт експертске владе.  38 од 41 посланика владајуће већине  залажу се за улазак представника политичких партија у владу. Чак је и  Срђан Павићевић, лидер Цивиса ( део посланичког клуба  ,, Црно на бијело”коју предводи УРА) рекао како експертска влада и није баш реална прича.  Конкретни предлог како би нова влада требало да изгледа упутио је Покрет за промјене. Они сматрају да би њихов лидер Небојша Медојевић требало да добије место потпредседника Владе задуженог за безбедносни сектор и правосуђе.

Извор: https://www.danas.rs/svet/dritan-abazovic-logicno-je-da-moja-koalicija-kadrira-u-sluzbama-bezbednosti/

Божена Јелушић из УРЕ  је изјавила да је реконструкција владе жеља оних појединаца из парламентарне већине који би да дођу  на функције. Међутим,поставља се питање ,ако је ГП УРА  против политичара у Влади, зашто је њихов лидер Дритан Абазовић у истој? Такође, каква је то влада у којој учествују само они који су на изборима 30.08.2020. освојили 5,54 %  док сви остали не могу бити у њој? Нигде у свету таквог случаја нема.

ДФ отворено од самог формирања владе говори како су стране амбасаде, власници Вијести,  залагањем да се формира оваква влада украли изборну вољу грађана. У ГП УРА истичу феноменалне резултате у борби против корупције и криминала. Ипак реалност је другачија. Сви који су били ухапшени су убрзо и пуштени.  Пример за то су Будимир Крстовић и његова ћерка Марина којима је заплењена 1,4 тоне кокаина и који су после неколико дана пуштени да се бране са слободе. 

Извор: https://www.gov.me/cyr/vlada-crne-gore/sastav-vlade

Сви захтеви ГП УРА у споразуму Кривокапића , Бечића и Абазовића  су испуњени. Спољнополитички курс је непромењен, није повучено признање тзв. Косова и није било промене државних симбола (химне,грба,заставе). А да ли је УРА пристала на неки компромис? Рекао бих да није . Влада је састављена углавном по њиховим жељама, чак су добили читав безбедносни сектор на управу. Треба нагласити да су одборници УРЕ у Скупштини Цетиња гласали да се Цетињски манастир стави под јурисдикцију саме општине. Влада је ипак ту нелегалну одлуку поништила. Због става ГП УРА  да се не мења ескперстки концепт владе, један од лидера  ДФ Милан Кнежевић изјавио је да не види излаз из ове ситуације. Лидер Праве Црне Горе Марко Милачић позвао је ГП УРА да престане са уценама. Ова влада  по мишљењу већине грађана није испунила очекивања.  Није дошло до демонтаже ДПС партократије и до чишћења бирачког списка (фамозни гласачи из Луксембурга и других држава). 

Лично сматрам да би реконструкција владе са увођењем политичара унела свежину  и да би се активније кренуло у промену система. ГП УРА би ако жели добро грађанима Црне Горе требало да пристане на договор. Јер компромис значи да прихватиш и нешто са чиме се и не слажеш.

POPULARNO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNO

Избори у Азербејџану и окупација Јерменије

0
Избори у Азербејџану Недавно, 7. фебруара су се одржали превремени председнички избори у Азербејџану, где је било готово извесно да ће дотадашњи председник, Илхам Алијев...

KOMENTARI

Cousin Rupert on U prašini ove planete
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?