NaslovnaEkonomijaЦена гаса - шта се догодило?

Цена гаса – шта се догодило?

-

Цена гаса на европском тржишту односно на холандском ТТФ чворишту у октобру (06. 10. 2021.) достигла је цену од 1936 долара за хиљаду кубних метара гаса. Ово је историјска цена гаса у Европи, она је у септембру први пут премашила 1000 долара за хиљаду кубика и од тада наставља да расте и не види се крај. Поједини стручњаци указују да је стабилизација цене могућа тек на пролеће наредне године а Европа до тада страхује јер је зима све ближа а складишта гаса нису попуњена, тек око 65/70% капацитета је попуњено.

Извор: Слика екрана, Јутуб ТВ канал Русија 1

Европске земље које немају потписане дугорочне уговоре са Гаспромом оптужују Русију да је смањила испоруку гаса у Европу и вештачки дигла цену да би зарадила. Гаспором им одговара да су све договорене количине гаса испоручене и у односу на прошлу годину и повећане. 

Потпарол Кремља Дмитри Песков је изјавио:

“Да ли је могуће добити више гаса од Гаспрома и убацити га тамо? Могуће је. Гаспром је спреман. Штавише, већ је покрио све додатне захтеве”

У међувремену на седници за енергетска питања, Путин је истакао; 

,,Потребно је у потпуности испоштовати уговорне обавезе о транзиту нашег гаса преко територије Украјине“.

Украјина, некада главна држава за транзит руског гаса, данас изградњом нових гасовода а и сукобом у Доњецку и Луганску, бива стратешки замењена и склоњена са позиције највеће транзитне земље, све мање количине гаса се испоручују преко њене територије, украјинска привреда трпи, поједине фабрике се већ затварају због високе цене гаса а Украјина не добија милијарде долара као транзитна земља. 

Руски гасоводи у Европи (извор: Викепедија, аутор: Самуел Баилуеј-sam.bailus@gmail.com)

За то време, државе које су са Гаспромом потписале дугорочне уговоре, висока цена гаса их не брине, тако Мађарска данас гас плаћа и до 10 пута мање у односу на тржиште а Србија, која треба да обнови уговор о дугогодишњем увозу гаса преговара о цени између 230 и 270 долара за хиљаду кубих метара гаса. 

Противници руских гасовода Јужни ток, данас Балкански и Северни ток 2 и заговорници беспоговорног преласка на зелене енергије и обновљиве изворе данас гледају у САД које им не продају свој, иначе скупљи, течни нафтни гас и смањили су испоруке јер је исплатљивије продавати у Азијско-пацифичком региону где живи велики проценат светске популације и индутрија се брже опоравила од ковид шокова. Норвешка, Холаднија и друге европске земље које имају гас на својим територијама, скоро да су исцрпеле своје ресурсе и у наредним деценијама се размишља о затварању свих бушотина.

Амбициозне циљеве о декарбонизацији које је Европа себи поставила до 2035 односно 2050, показало се нису лако ни реално остварљиви. Ослањање на енергију ветра, Сунца, гашење електрана на угаљ и нуклеарних централа широм Европе показују своје недостатке. Слабији ветар или потпуно одсутво ветра, мање суначаних дана али и опоравак приведе после затварања и првог таласа ковида показали су да Европа, европска привреда и њено становништво не могу без Русије и њених енергената. Зато је, упркос свим притисцима, Немачка, из својих привредних интереса, истрајала и са Русијом завршила Северни ток 2, само се чекају коначне дозволе, пуњењење цеви гасом је већ почело.

Следећа табела показује да никакви други извори гаса као на пример из Азербејџана, Турске и Алжира не могу заменити руски гас који ће до 2050. чинити преко 80% европских потреба.

Сједињене Америчке Државе желе да отворено посвађају Русију и Европу око ситуације са гасом, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров а пренео Спутњик. 

Где је ту Србија? Она не мора да брине, Србија струју добија из угља, наше термоелектране имају стабилно снадбевање, хидроелектрана Ђердап ради несметано а као поузадни руски партнер и дугогодишњи купац гаса, Србија добија енергенте из Русије по повлашћеним ценама, сада као транзитна земља она је обезбедила набавку гаса и зараду од њеног проласка са којим ће отплатити улагања око изградње деонице гасовода у нашој земљи. Такође, складиште гаса ,,Банатски двор” обезбеђује енергетску сигурност а то је важно пре свега грађанима који имају системе централног грејања, оних који се греју на гас али и фирмама које улажу у Србију.

Пролазак магистралног гасовода кроз Србију. Извор: Гаспром

POPULARNO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNO

Глобални и локални југ: српски Трећи свет

0
Који део Српског света је заправо део Трећег света? У времену када се много говори о развоју и напретку Глобалног југа, могли бисмо да...

KOMENTARI

Cousin Rupert on U prašini ove planete
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?