Friday, March 29, 2024
PolitikaSrbijaПоследњи поздрав пред изборе

Последњи поздрав пред изборе

Свако ко се нашао на раскрсници код техничке школе ,, Михаило Петровић Алас“ у Косовској Митровици, присуствовао је новом окршају српских грађана и Косовске полиције, као и бруталним сценама насиља.

Све је почело у среду у једној од локалних апотека, коју су четири дана пре локалних иѕбора на Косову одлучили да посете финансијски инспектори у пратњи интервентне јединице.

Косовском Митровицом одзвањале су сирене за узбуну које су пред поменуту апотеку довеле велики број грађана.

Инциденти су почели одмах. У правцу грађана летеле су шок бомбе и сузавац, а у правцу полиције каменице и псовке. Након десетоминутног насиља, полиција се повукла у ниже делове града, ка југу.

Хаос се са митровачких, прелио на улице Звечана где је такође вршена заплена робе. Полиција је у окршајима са грађанма користила сузавац, шок бомбе, али и бојеву муницију којом је тешко повређена једна особа, чије је стање сада стабилно. Лакше је повређено још најмање осам особа.

Хитан састанак председника Србије и представника Срба са Косова, иза административне линије – није уродио плодом.

Док су се на улицама пребројавали испаљени меци, у рашкој касарни председника су решетали питањима, ни на једно постављено није узвраћено конкретним одговором или решењем, осим присећањем на то када нам је у прошлости било слично тешко или теже.

Двочасовно испитивање окончано је председниковим одласком у Краљево, где су му припадници жандармерије у глас певали: ,,одлазимо на Косово равно“ , ,,одлазимо да се не вратимо“…

Раније утврђена матрица реаговања испоштована је и овог пута. Косовска полиција одбацила је све могућности етничке мотивисаности акције, а успут су расписали потернице за 10 особа, међу којима су и двојица Срба са севера.

У океану изјава српских званичника, издваја се она председника Српске листе и потпредседника у Влади Косова – Горана Ракића.

Акцију Косовске полиције упоредио је са кристалном ноћи, на шта је реаговао и амбасадор Немачке у Приштии, оштро осуђујући овај потез.

Било је још занимљивих изјава, Игор Симић из Српске листе гласно је председнику казао у очи; ,,Нећемо више да носимо сукње.“

У свом ауторском тексту, уредница КоССев портала, Татјана Лазаревић наводи:

,,Под условом да нисмо присуствовали театру апсурда, на овакву јасну дијагнозу одговор се лако намеће: Скидају се налепнице са државног грба и ознаке СРБ, напуштају се косовска влада, парламент и градоначелнички кабинети, нема избора у недељу у општинама са српском већином.

Четврти одговор на питање „шта даље?“ могуће је да буде „овакав“ или „онакав“. Како и рече Вучићу вођа из Косовске Митровице са јед(и)ном земљом а вишеструким функцијама: „Ми морамо да бранимо живот и будућност, а како – видећемо“.

Извесно је да нико од нас који остајемо овде, „неће да носи сукњу“, чак ни ми које се у њима лепше осећамо. А до недеље, видећемо.“ , закључила је Лазаревићева.

У тренутку када је окончана криза изазвана реципроцитетом на српске регистарске ознаке, оваква дестабилизација целокупне атмосфере и то само четири дана пред изборе, могла би Аљбину Куртију да донесе пуну гласачку кутију јефтиних политичких поена.

А кечева у рукаву има још и за после избора: Валач, Газиводе, нек се завесе не спуштају!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

POSLEDNJI KOMENTARI

Cousin Rupert on U prašini ove planete
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?