Friday, November 26, 2021
Aktuelno Studenti i studentkinje Fakulteta političkih nauka uspešno održali simulaciju američkog Senata

Studenti i studentkinje Fakulteta političkih nauka uspešno održali simulaciju američkog Senata

Simulacija rada američkog Senata održana je 15. i 16. novembra na Fakultetu političkih nauka uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera. Projekat „Beogradski model američkog Senata“ se sprovodi u cilju približavanja i razumevanja načina rada američkog Kongresa kao glavne instance u procesu donošenja odluka koje u velikoj meri imaju globalne razmere. Takođe, projektom se želi ukazati na važnost razvijanja demokratskih vrednosti u društvu, te  se inspirišu mladi da se uključe u politički život i time utiču na promene u zajednici. Slobodnim izražavanjem mišljenja u debatama neguju se demokratske vrednosti, ali i vežba javni nastup, te poboljšavaju argumentacione sposbnosti učesnika.

Prvog dana simulacije učesnici su zasedali po komitetima u okviru kojih su izrađivali predloge zakona, oblikovali ih, i konačno odlučivali o tome koje će zakone izneti na plenarno zasedanje. Drugog dana simulacije održana je plenarna sednica na kojoj su učestvovali svi komiteti. Plenarno zasedanje predstavlja važan segment zakonodavnog procesa upravo zbog svoje deliberativne dimenzije koja je neizostavan činilac u procesu usvajanja zakona.

Učesnici su imali priliku da predstave zakone, međusobno debatuju o njima i na kraju glasaju. Dobro i argumentovano izlaganje predlagača zakona je, pored činilaca poput stranačke pripadnosti senatora/senatorke, u velikoj meri određivalo rezultat glasanja.

Ceo događaj je završen dodelom sertifikata i nagrada koje su učesnicima i članovima tima uručili organizatori: Ana Milojević i Veljko Birovljević. Debatne sposobnosti, kao i ulaženje u ulogu senatora/senatorki uticali su na izbor 3 najbolja učesnika simulacije američkog Senata. Nagrađeni su sledeći učesnici: Lena Bojčić, Đorđe Rosić, i Nikola Matković.

Studenti i studentkinje Fakulteta političkih nauka koji su učestvovali u samoj organizaciji simulacije rada američkog Senata se ovom prilikom zahvaljuju svim učesnicima, kao i Centru za studije SAD, Fakultetu političkih nauka, Američkom savetu za međunarodno obrazovanje, i firmama Vital i Milojević Promet iz Paraćina, koji su omogućili realizaciju ovog projekta. Nadamo se da će događaji ovakve vrste u budućnosti postati tradicija na Fakultetu političkih nauka, jer pružaju mogućnost da se praktičnom dimenzijom oplemenjuje formalno obrazovanje.

Posebne pohvale upućujemo članovima organizacionog tima: Leontini Gačić, Aleksandru Stevanoviću, Marku Joldžiću, Ivani Dunjić i Milici Starinac, kao i predsedavajućima, Jovani Popovoj, Nikoli Lukiću, Ivani Milićević, Ivani Vulović, Mini Trajković i Lazaru Simiću.

Aktivnosti Beogradskog modela američkog senata možete pratiti na sajtu americkisenat.rs i instagram profilu @americki_senat.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

Lungo la strada!

„Bauk kruži Evropom – bauk komunizma...“ Ovim rečima, nepunih 79 godina pre rođenja jednog od najvećih revolucionara ikada, a svakako najvećeg na...

Fidel, Čaves i terorista Buš– ideologija besmrtnog Maradone

Pre godinu dana umro je Dijego Armando Maradona, čovek koji je osim fudbala svuda sa sobom nosio i ideju. Pre pet godina,...

Kako je Francuska postala leglo huliganizma?

Kad je 2009. u Beogradu ubijen navijač Tuluza Bris Taton moglo se čuti „ovako nešto nikad ne bi moglo da se dogodi...

Pomoć za petočlanu porodicu Stolić

Petočlana porodica Stolić živi u selu Gornje Stopanje pored Leskovca. Devojčice uzrasta od 8-15 godina žive od socijalne pomoći i od onoga...

POSLEDNJI KOMENTARI

Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?