Wednesday, January 26, 2022
Aktuelno Ekolitika: zaštićena područja Beograda

Ekolitika: zaštićena područja Beograda

U sredu, 17. novembra, u prostorijama In Centra je održana promocija predloga praktične politike pod nazivom „Ekolitika“, koju je Centar za kreiranje politika i strategija objavio u okviru istoimenog projekta koji za cilj ima unapređenje zaštićenih područja na nivou grada Beograda.

Projekat „Ekolitika“ Centar sprovodi u saradnji sa WWF Adria, u okviru projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, koji je podržan od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Gosti na promociji bili su dr Vera Arežina sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Vanja Jakšić ispred WWF Adria, a moderatorka je bila Ivana Miličević iz Centra za kreiranje politika i strategija.  Bilo je reči o stanju u zaštićenim područjima u Beogradu, ulozi koje organizacije civilnog društva imaju u zaštiti prirode, kao i kreiranju javnih politika, ali i značaju istraživanja javnog mnjenja za formulisanje politika po meri građana. Poseban naglasak stavljen je na značaju istraživanja u mapiranju i rešavanju problema u oblasti zaštite životne sredine, a ovom prilikom su takođe predstavljeni i rezultati kvalitativnog istraživanja koje je Centar sproveo u okviru projekta.

Naime, metodom fokus grupe ispitani su stavovi mladih, odnosno srednjoškolaca, studenata i predstavnika organizacija civilnog društva, o zaštićenim područjima. Došlo se do saznanja o tome koliko mladi znaju o zaštićenim područjima, da li ih i zbog čega posećuju, koliko su im važna, kao i da li bi se aktivno uključili u njihovo očuvanje. Takođe, mladi su kroz razgovore ukazali na brojne probleme koje prepoznaju u zaštićenim područjima, ali i predstavili svoje ideje i predloge koji mogu doprineti unapređenju ovih područja.

Generalno, mladi su pokazali nizak nivo poznavanja zaštićenih područja na teritoriji grada Beograda, kao i regulative koja se na njih odnosi. Došlo se do zaključka da je proces upravljanja zaštićenim područjima mladima stran, kao i da oni nisu u dovoljnoj meri upoznati sa načinima na kojima se i sami mogu angažovati u zaštiti prirode u svom okruženju. Kao jedan od najvažnijih problema u vezi sa zaštitiom prirodnih područja prepoznat je nedostatak svesti građana koji nastaje kao posledica nedovoljnog stepena informisanosti. Mladi su posebno isticali značaj edukacije o ovim područjima, kao i promocije njihovog značaja za zajednicu, ukazujući pritom na ulogu koju društvene mreže mogu imati kao medij koji omogućava približavanje zaštićenih područjima ne samo mladima, već i širem krugu velikog broja korisnika. Takođe, oni su dali mnoštvo inovativnih ideja o tome kako je moguće unaprediti sadržaj i ponudu ovih područja svojim posetiocima, dok ujedno priroda u njima ostaje sačuvana. Rezultate istraživanja u celini možete pročitati ovde.

Saznanja o stavovima, odnosu i potrebama mladih kada su zaštićena područja u pitanju pomogla su članovima Centra u formulaciji predloga praktične politike za upravljanje zaštićenim područjima u Beogradu. S obzirom na to da je reč o prestonici koja se ubrzano razvija i gradi, prirodna područja u Beogradu postaju sve dragocenija utočišta za brojne posetioce u potrazi za mirom, svežim vazduhom i različitim biljnim i životinjskim vrstama. Da bi se priroda u ovim područjima sačuvala, ali i ispunio njihov potencijal, neophodno je unaprediti institucionalna rešenja i prakse upravljača.

„Ekolitika“ sadrži konkretne predloge o tome kako unaprediti upravljanje zaštićenim područjima tako da zaštićena područja u najvećoj mogućoj meri doprinose razvoju lokalne zajednice, ali i tako da građani budu ti koji aktivno doprinose očuvanju i razvoju zaštićenih područja. Predlog praktične politike možete u celini pročitati ovde.

Rezultati istraživanja: https://www.ckps.org.rs/wp-content/uploads/2021/09/Izvestaj-istrazivanja-WWF-4.pdf

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

Ako mislite da je kultura samo vaša, za**bali ste ste, malo je i moja!

Jedan od najznačajnijih filozofa 20. veka, Fridrih Niče, u umetnosti je, kažu upućeni, pronašao nit vredniju od same istine; nasuprot religiji i...

Смрт истраживачког новинарства?

Кембриџ речник дефинише истраживачко новинаство као тип новинарства који покушава да открије информације које су од јавног значаја, а које неко покушава...

Referendum o pravosuđu: suština predloženih izmena

U nedelju, 16. januara, biće održan republički referendum na kom će se građani izjasniti o Aktu o promeni Ustava Republike Srbije.

Референдум у залеђу

Амандманска техника јесте један од релевантних, али и најоклеветанијих начина промене највишег правног акта. Релевантност обезбеђује сам највиши правни акт, прописујући амандмане...

POSLEDNJI KOMENTARI

Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?