Friday, March 29, 2024
AktuelnoBreaking News: Deda Mraz je gej

Breaking News: Deda Mraz je gej

„When Harry met Santa“ nova je norveška reklama za… poštu! U reklami, muškarac izlazi iz kuhinje, a u dnevnom boravku ga zatekne olinjali Deda Mraz prljav kao iz auspuha i biva uhvaćen, te promptno nestaje u dimnjaku (aha, znači ipak nije prljav od neurednog života). Došao je Božić i tu je vatromet za prazničnu atmosferu, što bi rekao predsednik: „čuda“, porodična idila i prekid – opet se šunja manijak. Sledeća scena: crkveni hor. Ovo je baš kao neka stara parodija iz 2008 u HD rezoluciji. I sad, razvija se priča na čitava 3 minuta, godine prolaze, ne da se njima više tako: „Šta smo mi?“, „Kuda ova veza ide?“, sve dok jednog lijepog dana stvar ne krene da se lomi. I znate kad se slomi? Kad jedne godine dođe žena da mu dostavi paket, a on se snuždi misleći da ga je stari provalnik zaboravio, kad ono, iznenadi ga Deda Mraz u dnevnom boravku. Jingle Bells playing in the background.

„Deda je premršav i izgleda kao beskućnik, budimo realni. Čovjek koji nam je donosio veselje sad ima BMI niži od 18,5, što je prekogranično neuhranjeno“ neki su od komentara. „Ovo je najjeziviji ne-horor koji sam ikad vidio“, pa dalje kaže: „Let’s sexualise Santa!“, „Postaje još više grešno kad pomisliš da ga je Deda Mraz izabrao dok je još bio mali i pripremao ga godinama na ovo“. Puding od vanilije.

Ad acta, već sam prešla u formu kolumne. Evo i mog omiljenog argumenta na Twitter-u:

 „Deda Mraz nije gej. On je heteroseksualac. Ne mora sve biti gej da bi bilo prihvatajuće za LGBTQ. To je to. To je tvit.”

“Deda Mraz ne postoji.” glasio je odgovor, pun fakata meni se čini.

A šta postoji? Deda Mraz je indukovan (fiktivno, apstraktno i primijenjeno) koliko i 52 kulturološki indukovana roda. Tako da on postoji apstraktno. Ovaj tekst je science-fiction.

Sweet dreams are made of this

Who am I to disagree…

Ako vidite svjetlo na kraju tunela to znači da vam ide voz u susret

Znate kako kaže Kusturica: „U njemu se bore čovjek i Hercegovac“. U meni se bore liberal i konzervativac, patos i logos. Bore se zato što se prema svim ljudima odnosim s poštovanjem, ali nisam nužno i saglasna sa radikalnim liberalizmom i fašističkim javnim diskursom. Sloboda bez odgovornosti je samo anarhija, a sloboda (sa odgovornošću, naravno) jeste za sve.

Propaganda nije sloboda. Nije etično da Jugoslavija nudi kumstvo s Titom ako rodite devetoro djece, nije etično gotovo ništa u svijetu gdje je jedina hrana moć, gdje je od Afrike ostalo rebro, gdje ljudska prava ne postoje radi ljudi nego zbog toga da se njima manipuliše. U svijetu gdje tehnike vladavine i socijalne kontrole nude rješenje za svaku vrstu neposlušnosti, slama se volja, pa ako vidite svjetlo na kraju tunela to znači da vam ide voz u susret. Kako se djeca najviše vesele glavnom junaku naše priče, voz se najbolje vidi iz sledećeg primjera duplih aršina.

Nevjerovatna je količina degradacije porodice kao osnovne ćelije društva, no o tome niko ne piše, a aktivistima za ljudska prava se diže kosa na glavi samo kad nekog pogrešno oslove sa „he“, a on je „they-them“. Pogledajte samo duple aršine: davanjem prava i mogućnosti djetetu od 5 ili 12 godina da bira pol, vi ga praktično onemogućavate i uskraćujete za racionalan izbor. Da ponovim, onemogućavate mu racionalan i utemeljen izbor, kad već insistirate na izboru i pravima u tolikoj mjeri. Sloboda bez odgovornosti, anarhija je koja ne donosi dobro i rađa nestabilne ljude, što dalje vodi ka uspostavljanju čvrste socijalne kontrole. Tako da obespravljenost na izbor ponekad šeta u ruhu prava, kao u staroj priči o istini i laži. Capisci?

Privatna i javna sfera odavno su zamijenile mjesta, pa je predmet otvorene polemike postala vaša seksualna orijentacija, a krucijalna i politički bitna pitanja su tabu tema.
Pitajte se… zašto?

Ne mogu se ne nasmijati ovom, tako očiglednom, odgovoru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

POSLEDNJI KOMENTARI

Cousin Rupert on U prašini ove planete
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?