Thursday, February 22, 2024
PolitikaRegionИзбори у Мађарској - Може ли Виктор Орбан до нове победе?

Избори у Мађарској – Може ли Виктор Орбан до нове победе?

У недељу 3. априла – истог дана када и у Србији, одржавају се избори  у Мађарској.  Највећа спорења аналитичара воде се око тога да ли ће победити Виктор Орбан и владајућа коалиција Фидеса и демохришћана или опозициона коалиција ,, Уједињени за Мађарску”. Ако се може веровати истраживањима јавног мњења , за сада води коалиција која је на власти од пролећа 2010.

Мађарска опозиција представља широк спектар политичких партија. Имамо либерале ( Моментум ), социјалдемократе ( Демократска коалиција, Маћарска социјалистичка партија), зелене партије ( Дијалог ), па чак и некадашње ултранационалисте ( Јобик). Носилац листе опозиције на парламентарним изборима је Петер Марки Зај (Мађарска за све нас). Он је победио на изборима  у оквиру опозиције. Интересантно ће бити ако победи ова коалиција јер неки сматрају да су идеолошке разлике можда и велике.  Свакако, све партије, па и сам Јобик, желе да Мађарска остане члан Европске уније. Због Орбана, Холандија је желела да покрене процес избацивања Мађарске из ЕУ. Опозиција се узда у то да ће након градских избора у Будимпешти 2019. победити и у остатку земље.

С друге стране, коалиција око Виктора Орбана за неке представља стабилност и сигурност, док је за друге симбол криминала, корупције и непотизма. Многи га памте по изградњи стадиона у родном селу, док га из Европског парламента критикују због цензуре медија, мањка демократије и због тога што се успротивио примању избеглица са Блиског Истока. Такође, многима смета његов однос према ЛГБТ популацији.  Ипак, он својим реформама на економском плану, политици где тежи да Маћарска буде самостална земља – доминира 12 година (већ је водио земљу од 1998-2002).

Што се тиче украјинске кризе, Мађарска је прихватила  да уведе санкције Русији као и да прими одређени број избеглица из Украјине (неки би рекли двоструки аршини јер не прихвата избеглице из муслиманских земаља). Ипак, она није Украјину војно помогла, а њени медији у том рату пристрасно извештавају у корист Русије. Вероватно је то из разлога што су мађарски лидер Орбан и председник Русије Владимир Путин у добрим односима. Њихове политике и ставови  се доста поклапају. То је битан фактор који може да одлучи ток избора.

Ако се осврнемо на односе Србије и Мађарске, можемо закључити да су они на највишем нивоу икада. За то су заслужни премијер Орбан и наш председник Александар Вучић. Виктор Орбан је више пута истакао да је важно да Србија уђе у Европску унију.  Ако дође до победе тамошње опозиције, подршка на европском путу сигурно неће фалити. Што се тиче отпризнавања независности наше јужне покрајине, мале су шансе да до тога дође. Мада, много пута је Мађарска била уздржана по питању Косова (нпр. гласање за пријем Косова у ИНТЕРПОЛ). Петер Сијарто, мађарски шеф дипломатије, неколико пута је говорио на скуповима подршке Вучићу и Српској напредној странци.

За 3 недеље сазнаће се много тога и у Србији и у Мађарској. Надајмо се да неће бити никаквих покушаја прекрајања изборне воље грађана, као и било каквих појава које нису карактеристичне за демократију.  Исто тако, ко год да победи у обе земље, односи наших земаља треба да остану на највишем могућем нивоу.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

POSLEDNJI KOMENTARI

Vladimir Bolta on U prašini ove planete
Cousin Rupert on U prašini ove planete
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?