Wednesday, November 29, 2023
AktuelnoOdržana promocija knjige "Promena izbornog sistema Srbije"

Održana promocija knjige “Promena izbornog sistema Srbije”

U susret predsedničkim i parlamentarnim izborima održana promocija knjige “Promena izbornog sistema Srbije” autora, magistra politikologije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i predsedničkog kandidata koalicije Patriotski blok, Boška Obradovića.

Na promociji knjige govorili su autor Boško Obradović, profesor na Fakultetu političkih nauka Milan Jovanović i recenzent knjige i docent na Fakultetu političkih nauka Dušan Vučićević.

Knjiga se prema rečima autora Boška Obradovića oslanja na znanja stečena na master studijama na Fakultetu političkih nauka i iskustvu koje je stekao kroz bavljenje politikom.

” Tema naizgled deluje da nije aktuelna i da nije najvažnija tema kojom bi trebalo da se bavimo u susret izborima ili uopšte u svim aktuelnim našim krizama i problemima. Međutim, definitivno je tema koja, veoma utiče na kvalitet demokratije i na kvalitet političkog sistema uopšte, ” rekao je autor o temi svoje osme objavljene knjige.

Knjiga nosi isti naziv kao i master rad kojim je Boško Obradović magistrirao, istakao je profesor na Fakultetu političkih nauka Milan Jovanović. On knjigu ocenjuje kao dobar, sistematičan, školski i vanserijski dobro urađen akademski tekst koji sistematizuje znanja o izbornom sistemu.

“Njen sadržaj je postavljen tako da oni koji se bave izborima ili o njima žele da se informišu, na jedan pristupačan način mogu da uđu u materiju sa aspekta šta ne valja u našem izbornom sistemu i šta bi i kako trebalo menjati,” rekao je profesor na Fakultetu političkih nauka Milan Jovanović.

Kada je reč o predstojećim izborima profesor Jovanović objasnio je da će pojedinci, tačnije šest i po miliona birača, u nedelju kroz individualne odluke formirati kolektivnu odluku kojom će suverenitet preneti na nesrazmerno mali broj ljudi u Narodnoj skupštini.

“Političari izborni sistem vide kroz prizmu koristi, politikolozi tragaju za nekom formulom kako bi izborni sistem bio što demokratskiji, reprezentativniji, slobodniji,” dodao je profesor Jovanović i zaključio da bi bilo dobro da imamo veći broj političara koji stiču znanje o politici na fakultetu.

Docent na Fakultetu političkih nauka i recenzent knjige, Dušan Vučićević izneo je činjenicu da je poslednji ozbiljniji pokušaj reforme izbornog sistema u Srbiji bio pre više od deset godina.

“Naš model sa zatvorenom izbornom listom i jednom izbornom jedinicom se vrlo retko koristi, ekstreman je neefikasan. Ima brojne nedostatke,” rekao je docent Vučićević o našem izbornom sistemu.

Kada su u pitanju predstojeći izbori, mere za unapređenje izbornih uslova, proistekle iz dva međustranačka dijaloga, rezultirale su kompleksnijim zakonodavnim i institucionalnim okvirom za sprovođenje izbora, ali u praksi nisu doprinele rešavanju gorućih problema izbornog procesa, ocenila je Posmatračka misija Crte.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

POSLEDNJI KOMENTARI

Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?