NaslovnaAktuelnoОдлазак Бориса Џонсона

Одлазак Бориса Џонсона

-

Борис Џонсон, премијер Велике Британије и лидер Конзервативне партије, поднео је оставку . На тај чин се одлучио након што је изгубио подршку својих министара. ,,Partygate” скандал  односно организовање журки за време карантина због пандемије корона вируса , прикривање афере Криса Пинчера(оптужен за сексуално злостављање двојице мушкараца) и многи други фактори довели су до краја политичке каријере Бориса Џонсона.

Борис Џонсон дошао је на место премијера  јула 2019. након Терезе Меј.  Тереза Меј није успела да спроведе до краја излазак Велике Британије из Европске Уније  ,није имала ни стабилну већину у парламенту.  Након ванредних избора децембра 2019. конзервативци су освојили апсолутну већину (365/650 места у Доњем дому)  док су лабуристи остварили најгори резултат у својој историји.  Последица те победе био је формални излазак Велике Британије из Европске уније  31.01.2020.   Можда и једина добра ствар коју је Џонсон урадио за време свог мандата.

Период његове владе обележили су разни догађаји од којих су најзначајнији пандемија вируса COVID-19  и рат у Украјини. У Великој Британији су биле јако ригорозне мере карантина за време пандемије. To je изазвало да велики број људи остане без посла , БДП је опао за 10% годишње,док је јавни дуг нарастао до око 95% БДП ,цене некретнина су значајно порасле. Британска власт није имала адекватан одговор ни на раст цена енергената изазван украјинском кризом. Уместо тога, Борис Џонсон је био главни промотер антируске политике и један од главних људи који се залагао за оштре санкције Руској федерацији.

Скандали Бориса Џонсона низали су се један за другим .  У децембру 2021. дошло се до сазнања да је за време карантина који је увела његова влада   Џонсон организовао приватне журке за Божић 2020.  чиме  је прекршио  мере карантина.Док су породице остајале без својих најмилијих (близу 180000 људи је преминуло од последица Корона вируса) , Џонсон је уживао на журкама. Борис Џонсон је признао кривицу. То је међутим утицало на то да он изгуби подршку међу људима у својој партији. Последица организовања  журки био је пораз конзервативаца на локалним изборима маја 2022.Многи његови министри као и посланици Конзервативне партије позвали су га да поднесе оставку . Комитет 1922(посланичка група конзервативаца у парламенту ) гласала је о његовом разрешењу са места премијера али нису обезбедили већину за смену. Џонсону се замера и што је Криса Пинчера поставио за заменика шефа посланичког клуба конзервативца иако је знао за оптужбе против њега да је сексуално злостављао двојицу мушкараца. Џонсон се  у почетку правдао да није знао за оптужбе,али безуспешно . Признао је на крају кривицу што је покренуло својеврсну лавину оставки чланова његовог кабинета почевши од министра здравља Саџида Џавида. 

Тако доведен пред свршен чин ,сатеран у ћошак , Борис Џонсон поднео је оставку.  Његови скандали могли би да коштају да на наредним парламентарним изборима Конзервативци остану без власти с обзиром на то да према свим истраживањима  јавног мњења воде Лабуристи. Током лета Конзервативна партија одржаће изборну скупштину где ће изабрати будућег лидера партије уједно и будућег британског премијера. Широк је спектар кандидата  за то место. Медији спекулишу да највеће шансе има Лиз Трас,актуелна министарка спољних послова. 

Мандат Бориса Џонсона у Downing street 10 био је можемо слободно рећи неуспешан . Његов наследник ће морати да се ухвати у коштац са многим проблемима везаним за спољну и унутрашњу политику . Оно што је сигурно је да ,,торијевцима” следи један врло тежак период.

POPULARNO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNO

Afirmacija državnog identiteta Republike Srpske

0
Prije trideset dvije godine u Bosni i Hercegovini je počeo rat izazvan dezintegracijom SFR Jugoslavije, počevši sa secesijom Slovenije i Hrvatske, a postupci njihovog...

KOMENTARI

Cousin Rupert on U prašini ove planete
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?