Saturday, September 23, 2023
NaukaDruštveneIstraživanje: Stavovi građanki o zelenoj energiji u Republici Srbiji

Istraživanje: Stavovi građanki o zelenoj energiji u Republici Srbiji

Centar za kreiranje politika i strategija je sproveo istraživanje pod nazivom „Stavovi građanki o zelenoj energiji u Republici Srbiji“ u periodu od 15. jula do 8. septembra na reprezentativnom uzorku od 507 građanki Srbije uzrasta od 18 do 30 godina. Uptinik se sastojao od 20 pitanja zatvorenog, otvorenog i mešovitog tipa, a podaci su se sakupljali online putem online (CAWI) anketiranja.

Istraživanje je deo projekta „Put do većeg učešća žena u sektoru OIE“ koji Udruženje OIE Srbija sprovodi uz podršku Ambasade Kanade u Srbiji.

Kada su u pitanju opšti podaci prosečna starost ispitanika je 24 godine. Najviše njih su studentkinje osnovnih studija 30.6%. Kada je u pitanju stepen zadovoljstva finansijskom situacijom, anketa pokazuje da je najviše žena delimično zadovoljno 36.9%, dok nemali broj njih nije uopšte zadovoljno 34.9%.

O stabilnosti energetskog sistema Srbije, žene su odgovorile da je energentski sistem delimično stabilan njih 42%, ali isto tako je preko polovine žena reklo da trenutno stanje energetskog sistema nedovoljno opredeljen za prelazak na obnovljive izvore energije.

Izvor: prezentacija istraživnaja (oie.rs)

Ekološki problemi u Srbiji su postali aktuelna tema, tako da su ispitanice na pitanje koji je najveći ekološko problem odgovorile da je to aerozagađenje 38.1%, dok po njima, drugo mesto zauzimaju otpad i neuređene zelene površine. Takođe na pitanje o uticaju aerozagađenja na zdravlje, najveći procenat njih, čak 70% smatra da ono utiče na građane u velikoj meri. Na pitanje o termoelektranama ispitanice su odgovorile da one imaju uglavnom negativan uticaj na životnu sredinu.

Izvor: prezentacija istraživnaja (oie.rs)

Anketirane žene smatraju da bi mediji trebalo više pažnje da posvete temi o korišćenju obnovljivih izvora energije, ali ne tako mali procenat njih smatra da informacije o obnovljivim izvorima energije i njihovom korišćenju ima koliko treba 22%. Međutim njih 69% se ponekad informiše o ovoj temi. Ali skoro polovina žena podržava ideju prelaska na obnovljive izvore energije. Međutim njih 40% navelo je da ne očekuje da će se u Srbiji do 2040. godine preći na obnovljive izvore energije.

Izvor: prezentacija istraživnaja (oie.rs)

Kada se govori o proizvodnji obnovljivih izvora energije, žene smatraju da najviše potencijala ima u Suncu, vetru i vodi. Takođe preko 80% žena je istaklo da je pitanje obnovljivih izvora energije njima veoma važno. Pored toga, anketa pokazuje da čak 56% žena smatra da bi većim akcentom i ulaganjem u obnovljive izvore energije pospešilo otvaranje novih radnih mesta. Kada je u pitanju zastupljenost muškaraca i žena u potencijalnoj industriji koja bi se bavila pitanjem obnovljivih izvora energije i njihovom održivošću, mišljenja su podeljena jer trećina žena smatra da će najbolje poslove u ovakvom sektoru dobiti muškarci, ali isto tako njih 35% misli da će muškarci i žene biti podjednako zastupljeni u ovim sektorima. Takođe ne bi trebalo zanemariti da oko 1/5 građanki smatra da žene imaju poslovnu budućnost u industriji OIE i da će žene biti predvodnice tranzicije, što ukazuje da one gaje visok stepen sumnje o mogućnostima i prilikama za žene.

Celu prezentaciju istraživanja možete pogledati na sledećem linku: ISTRAŽIVANJE

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

POSLEDNJI KOMENTARI

МалиБумер on Da li bi Fuko sedeo u Ljubimcu?
Postovalac Fukoovog Rada on Da li bi Fuko sedeo u Ljubimcu?
SovaIzleceUPonoc on Da li bi Fuko sedeo u Ljubimcu?
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?