Thursday, February 22, 2024
PolitikaSrbijaВојна офанзива у Украјини и дипломатска на Балкану

Војна офанзива у Украјини и дипломатска на Балкану

Прошле године, 24. 02. почела је према Русима ,,Специјална војна операција у Украјини“ или према украјинској и страни политичког Запада ,,рат у Украјини,“ тада се свет поделио у заузимању позиција и бирању страна. На једној страни су противници Руске Федерације, на челу са Сједињеним Америчким Државама и Европском Унијом са својим савезницима попут Велике Британије, Јапана, Јужне Кореје, Аустралије и Канаде, а са друге стране налази се остатак света. Санкције Русији није увела ниједна јужноамеричка земља, цео континент Африке је наставио да сарађује, Кина и Индија као савезници Русији у БРИКСУ и заменско тржиште за увоз и извоз. Остатак Азије, чак и онај део који није био у СССР-у остао је веран сарадњи са Русијом. Када би се погледао број становника држава које нису увеле санкције, њихову величину па чак и обим економије, појавиће се јасни подаци зашто Србија би требала да буде неутрална и не би требала да уведе санкције Русији.

Које су државе увеле санкције Руској Федерацији, извор Спутњик
Постоји више разлога, а навешћемо и образложићемо сваки

Енергетски разлози – гас

Србија према новом аранжману из Русије купује гас по нафтној формули и његова цена за хиљаду кубних метара износи од 350 до 400 долара зависно од цене нафте на светском тржишту. Цене гаса су данас (04. 01. 2023. ) пале за 7% и износе 730-735 долара за хиљаду кубних метара. Први пут од почетка сукоба у Украјини цене су пале испод 750 долара, објавила је лондонска берза ICE, преноси РИА Новости. Ово је само привремено смањење, јер су складишта у европским земљама попуњена, а и блага зима доприноси мањој потрошњи. 2. марта 2022. године цена гаса на берзама је износила 3000 долара за 1000 кубних метара. Аница Телесковић, новинарка Радио телевизије Србије, израчунала је да у случају да Србија мора да купује гас по тржишним ценама, уместо да га јефтиније добија из Русије, морала би да извоји око 6,5 милијарди долара, односно 5,8 милијарди евра само за куповину гаса, док цео буџет Србије износи 14 милијарди евра.

Јасно је да би ово довело до одласка страних фирми из Србије које не би из економских разлога могле да остану у земљи када би добиле рачун од Србијагаса. Ово би даље довело до отказа и великог пораста незапосленост, само 400 немачких предузећа запошљава преко 70.000 грађана Србије. Немогућност грејања (услед отказивања довода гаса из Русије или немогућности да држава финансијски покрива велике трошкове набавке из других земаља) би довели до социјалних немира и хаоса на улицама што би озбиљно дестабилизовало Србију.

Пролазак гасовода кроз Србију. Извор: Гаспром

Национални интерес и безбедност Срба

Снаге безбедности оличене у војсци и полицији би морале да одржавају ред на улицама Београда и других градова у Србији. Државни врх би морао да узима кредите са великом каматом од земаља ЕУ да би уопште могао да исплаћују плате и пензије, а сва улагања у инфраструктуру и Војску Србије би била моментално прекинута. Ово би озбиљно угрозило саму безбедност грађана у Србији али и би довело и до евентуалног напада и покушаја погрома Срба са Косова и Метохије услед немогућности деловања српских снага безбедности. Срби на Косову и Метохији би остали незаштићени док би се међународне снаге КФОР-а због немогућности да реагују, повукле у своје базе. Република Србија би напустила помагање Републике Српске и Срба у региону, што би довело до озбиљног угрожавања националног интереса. Република Српска би била остављена да се сама сналази и решава своје социјалне, економске али и безбедносне проблеме, што би довело до могућих насртаја на режим у Бања Луци и покушаја одузимања свих овлашћења стечених у Дејтону.

Припадници ткз. Специјалних снага РОСУ на нелегитимним позицијама на Северу Косова и Метохије. Извор: Политика

Војни разлози – наручена опрема

Србија је покренула модернизацију своје Војске те годинама наручује нову домаћу и страну опрему. И ако је окружена НАТО чланицама, Србија деценијама наручује опрему из Русије. Због борбених дејстава и немогућности лаког транспорта, Србија чека следећу опрему:Хеликоптере: Три транспортна хеликоптера Ми-17В-5 али и четири борбена јуришна хеликоптера Ми-35М. Хеликоптери за гашење пожара Ка-32 су стигли у Београд.

,,Панцир С-1“ у употреби у Војсци Србије. Аутор: Јово Мамула. Ауторска права: МЦ Одбрана

ПВО: Две батерије система ПВО Панцир-С1-М, системи за противелектронска дејства и ометања Реплент и Красуха.

Увођење санкција Русији би довело до обуставе свих ових поруџбина, а Србија не би могла да надохнади из своје производње или од западних НАТО држава сличне системе због обуке, цене коштања и не интегрисаности у наш одбрамбени систем

Подршка на међународном плану поготово став око ткз. Косова и могуће давање столице у Уједињеним нацијама

Русија не признаје ткз. Косово*, у свим светским организацијама гласа против могућег чланства ове квази државе. Русија је гласала против пријема ткз. Косова* у УНЕСКО 2015. Када би и дошло до могућег гласања о пријему ткз. Косова* у УН, Русија би чврсто ставила вето у Савету безбедности.

Ако на то додамо и углед Русије и њену нарастајућу моћ на подручју Африке и у арапском свету, можемо са сигурношћу рећи да је руска дипломатија имала уплива у кампањи повлачења признања ткз. Косова*. До сада (стање на дан 04. 01. 2023.) ткз. Косово* не признаје 106 држава, а признаје 84 признаје док су 3 недефинисане.

Ако узмемо у обзир појачано руско деловање (и деловање ПМЦ Вагнера у Африци), али и изузетну сарадњу Србије и Русије са Египтом, можемо очекивати да Арапска република Египат као највећа и најбројнија арапска држава повуче своје признање, што би довело до ланчане реакције за остале на Блиском Истоку.

Не смемо заборавити ни гласање у Савету безбедности где је амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин уложио вето на британску резолуцију о Сребреници где би се српски народ окарактерисао као геноцидан. Међународна подршка Русије Србији је изузетно значајна и принципијална, Руско министарство спољних послова, потпаролка Марија Захарова, али и досадашњи руски амбасадори у Београду су недвосмислено рекли да неће мењати позицију и да се залажу за територијални интегритет Србије.

Економија

У 2019. (пре вируса Ковид-19 и затварања светске привреде) укупно цена размењене робе износила је 3,56 милијарди америчких долара. Извоз Србије је износио 977 милиона, док је увоз вредео 2,58 милијарди америчких долара. НИС и Гаспром су врло значајни за економију Србије јер „По основу пореза и других јавних прихода у 2021. години, [буџетска давања] износе 190,4 милијарде динара што је 18 одсто више него 2020. године”, наводе из компаније. Око 11000 запослених ради у систему НИС-Гаспром у Србији. Гаспром је такође реновирао и модернизовао српску рафинерију у Панчеву.

После увођења западних санкција Русији, десетине хиљада ИТ стручњака дошло је у Србију и отворило своје фирме. Податак је да су Руси у Србији основали преко 800 привредних друштава и 2.100 радњи.

Српски извоз воћа, поврћа али и млечних производа у Русију је велики и упркос ратним дејствима за првих 6 месеци ове године, пласман српске робе у Русију порастао је 5,6% у односу на годину пре (2021.)

Косово* и улазак у Европску Унију

Притисци европских земаља пре свега Немачке за решавање ,,косовског проблема“ трају деценијама, а најновији француско-немачки предлог то поново доказује. Без подршке Русије на међународном плану, наша дипломатија би била изложена још већим притисцима с обзиром да ,,не би имала леђа“. Руски амбасадор у Београду, Александар Боцан – Харченко изјавио је да је свестан притисака које трпи Србија због неувођења санкција Русији. Александар Вучић коментарисао је да је Београд је постао стециште шпијуна уочи Нове године, што само потврђује тезу да је овај простор и даље занимљив страним обавештајним службама.

Нове тензије које су избиле на Косову и Метохији и немогућност осигуравања безбедности Срба од стране међународних снага улива само бојазан и страх за све Србе, а поготово оне у енклавама Јужно од Ибра. Европска Унија и САД не желе да стану на пут премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију већ он чини шта му је воља док га не опомене амерички амбасадор у Приштини да је претерао.

Француски председник Емануел Макрон изјавио је још 2019. да због својих унутрашњих проблема, неслагања чланица али и одбијања грађана уније да се примају нове чланице, неће бити новог проширивања. „Највећи проблем је што тренутно западне земље ЕУ не желе да прошире чланство у ЕУ.“ каже Џејд Мекглин, истраживачица на одељењу за студије рата на Kраљевском колеџу у Лондону, а преноси ББЦ на српском. Могуће условљавање Србије и обећања да ће ако уведе санкције Русији њен пут у ЕУ бити убрзан нису на месту и неодговарају реалности. Србија треба да настави да преговора са Приштином и са Бриселом али не по цену увођења санкција Русији, и претњи за безбедност за Србе на Косову и Метохији.

Култура, образовање, религија

Све већи број студената преко стипендија одлази на основне академске, мастер и докторске студије или усавршавање на универзитете широм Русије. Ово се наставило и након сукоба у Украјини али је довело и до дипломатског скандала. Након вођења студената Правног факултета у Новом Саду у Руски дом у Београду, где је била организована презентација о студирању у Русији, са позиције декана смењен је професор доктор Бранислав Ристивојевић. „Сматрамо да је политизација ове области неприхватљива, а клевете против господина Ристивојевића не могу се описати другачије него као злонамерна провокација”, саопштила је Амбасада Русије наводи Политика . Губљењем права да наши студенти добијају стипендије из Руске Федерације ми бисмо смањили научни, културни и образовни капацитет Србије и тиме се још више удаљили од технолошких и научних путева 21. века, док би хиљаде наших студената остало без прилике за бесплатно школовање.

Културна сарадња између две државе из године у годину је све обимнија, руска држава, амбасада али и њена предузећа у Србији финансирају многе пројекте и изложбе попут ,,Дани духовне културе Русије у Србији“ али и многобројна културна и научна дешавања у Руском дому којима присуствује хиљаде грађана Србије.

Враћање 166. странице Мирослављевог јеванђеља из музеја у Санкт Петербургу у Народни музеј у Београд, довело је до употпуњавања најстаријег сачуваног ћириличног рукописа на српском језику. Велика финансијска али и помоћ у уметницима и осталом особљу који су стигли из Русије да помогну у завршетку Храма Светог Саве у Београду остаће упамћени. Сам значај Храма на Врачару за српски народ је огроман, ова оцена се пре свега односи на духовни, културни, уметнички, а ако желимо и туристички значај. Вредност новчане помоћи за завршетак Храма Светог Саве износи преко 30 милиона долара директно из буџета Руске Федерације.

Унутрашњост куполе Храма Светог Саве. Извор: Храм Светог Саве

Закључак

Везе између два народа и две државе трају вековима, њихов нагли прекид би довео до великих политичких, безбедносних, економских, социјалних али и моралних проблема са којима би се сусрели грађани Србије. Као народ који је прошао кроз санкције и добро зна да неселективне санкције погађају пре свега обичан народ и да неће довести до свог циља због којих су уведене, људи су против њих. Сва истраживања показују да је велика већина грађана против увођења санкција и да подржавају Русију. Према резултатима истраживања које је за потребе РТ Балкан урадила Нова српска политичка мисао, 80 посто грађана Србије противи се санкцијама Русији али и на питање ,,Да ли их треба увести уколико би нам ЕУ запретила санкцијама ако то не учинимо?“ 59,6 посто грађана Србије ни тад не би подржало санкције Русији, док би свега 16,7 посто испитаника у том случају подржало санкције. Ако поштујемо демократију и вољу народа ово би било довољно за неувођење санкција али ако на то додамо и горе наведене економске, војне и друге разлоге јасно је да би Влада и власт који би се усудили да уведу санкције не само извршили политичко самоубиство него би и доживели ,,нови 27. март“ на улицама градова у Србији.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

POSLEDNJI KOMENTARI

Vladimir Bolta on U prašini ove planete
Cousin Rupert on U prašini ove planete
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?