Sunday, September 24, 2023
AktuelnoЦрвени киоск - и прошлост и будућност

Црвени киоск – и прошлост и будућност

„Црвени студио“ је настао на основу заједничког пројекта Истраживачког центра за простор, DOCOMOMO BiH, те наставника и сарадника на предметима Архитектура унутрашњих простора 2 и Архитектонско пројектовање 10 (објекти за културу) на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету. Главна тема је популарни југословенски Црвени киоск. Пројекат Црвени кисок представља почетак кампање за заштиту и очувања вриједности насљеђа модерне архитектуре у Бањој Луци.

поглавље 01 // Одакле долазимо? Ко смо? Куда идемо? – Пол Гоген (1897-1898)

Југославија и „К69“, два појма (појаве), стари и нови, на прву неповезани. Заједно су необични, можда супростављени и површни, некима чак и „вулгарни“. Наратив писања сценарија „К69“ почиње несвјесно да се развија од првог истраживања киоска К67 (архитекте Саше Махтига, 1967) и тражења одговора на семестрални задатак. Одговор на први задатак “Освјешћивање” започињем са личним и емотивним питањем према култури Југославије, а који гласи:

// 1999. на граници,
на крају и на почетку…
размишљајући о времену друге половине 20. вијека,
о Југославији,
о Црвеној,
запитао сам се шта је то што је оставило толико велик траг
и везу са једним временом, друштвом, црвеном цивилизацијом,
која се зауставила увелико прије моје 1999? //

– аутор

поглавље 02 // Мапа повратка у будућност „на крају и на почетку“ // „Garden of Eden“ // K69

Мапирање повратка у будућност подразумијева истраживање о позицијама и садржајима Црвеног киоска на територији града Бање Луке, као и анализу вриједности модерног насљеђа Бање Луке (користећи дигитализовану пројектну документацију насталу кроз читање архивске грађе).

1. мапирање физичког и друштвеног простора културе свакодневице (знања, наратива, сјећања и актера) креиране око црвеног киоска у јавном простору Бања Луке;

2. проналазак позиције црвеног киоска у урбаној и животној матрици Бање Луке кроз мапирање утврђених или претпостављених позиција у прошлости;

3. дефинисање кључних вриједности модерног насљеђа Бање Луке (које се баштине, чувају и промовишу) у односу на културу свакодневице креиране око црвеног киоска у јавном простору Бање Луке.

Извор: аутор

Истраживањем и “копањем” по историји, документацији, веб страницама, друштвеним мрежама, па до писања порука и дописивања са људима, све са неким циљем да оживим културу и прошлост, дошао сам до момента личног и емотивног удаљавања од пројекта па чак и саме одбојности. Увиђајући проблем у којем сам се нашао, у једном тренутку број 7 оргиналног назива киоска К67 замјењујем са бројем 9, као задњим бројем моје године рођења 1999, гдје сам опет “на крају и на почетку” неког новог пута.

Питањем шта је то култура свакодневнице у Југославији па тако и данашње културе у 2023. години отвориле су се многе теме и размишљања. Фокус базирам на вријеме у којем живим, које посматрам и анализирам. Интересујe ме човјек и међуљудски односи кроз мејнстрим музику и филмове који су слика и прилика културе свакодневнице која ме окружује. Кроз то и изражавам свој став и критику, као и похвалу за храбре људе који излазе из тих оквира и покушавају преко својих друштвених медија да едукују остале. Сам излазим из своје зоне комфора и истражујем тему секса и архитектуре, гдје читајући књигу “Space, Place and Sex // Geographies of Sexualities – Lynda Johnston and Robyn Longhurst //издвајам цитат:

// Оно [тијело] означава границу између себе и других, како у дословном физиолошком, тако и у друштвеном смислу. То је лични простор. Чулни орган, место задовољства и бола око којег се конструишу друштвене дефиниције благостања, болести, среће и здравља, то је наше средство за повезивање са другим просторима и њихово доживљавање. //

Извор: аутор

“К69” и његовим раслојавањем на “К” и “69”, односно киоск-К и симболизам и значење броја “69” произилази идеја и концепт “Garden of Eden”. Кроз ово истраживање позивам се и на триптих “Врт уживања” – Хијеронимус Бош (1504), које нам говори о историји вјере, о Адаму и Еви, централни дио са вртом уживања и тјелесним задовољствима, пожудама, гријехом и казном односно паклом. А само дјело је јасан коментар на људску слабост и површност, гдје је цијело човјечанство истовременом трагично и комично. Концепт “Garden of Eden” се развија на простору Универзитетског града у Бања Луци, у Ботаничкој башти, гдје су циљана група студенти и њихове потребе за интимност, духовну и тјелесну. Црвене киоске-К67 тачкасто распоређујем по правилној растерској геметрији коју провлачим кроз органску, живу и зелену структуру простора Ботаничке баште…

поглавље 03

Главну тему и сам сценарио смјештам у простор учионице К2 као један трансформативни простор/тијело са постојећом позорницом. Сценарио К69 развија се кроз три цјелине/догађаја. Временски га одређујем са почетком у 6.00 часова (18.00) и главним догађајем у 9.00 часова (21.00). Врата догађаја су отворена за све знатижељне кориснике. Прва цјелина се базира на разговору и дискусији о самом киоску К67, његовој архитектонској и урбанистичкој вриједности, као и културном- друштвеном значају. Друга цјелина се базира на изложби “Garden of Eden”. Плакати са сценама амбијената и атмосфера киоска К69 у Ботаничкој башти Универзитеског града. Изложба је увод у главни догађај “Зазирање у интимност”.

Трећа цјелина – главни догађај “Зазирање у интимност” заснива се на сценском извођењу Климтовог „Пољупца“. Простор магије граде три карактера: костими, архитектонски елемент-панел киоска К67, перфоматива глума два актера.

Перформативна глума два актера инспирише истинску индивидуалност сваког посматрача и потиче искључивање вањског свијета у јединици времена и простора.

Зажмири и искључи свијет око себе.

Шта видиш?

Шта чујеш?

Шта осјетиш?

// Љубав је једина ствар која превазилази димензије времена и простора. //

Извор: аутор

Пројекат: „K69“

аутор: Александар Марић

ментори: доц. др Игор Кувач, виши асист. Милана Недимовић

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

POSLEDNJI KOMENTARI

МалиБумер on Da li bi Fuko sedeo u Ljubimcu?
Postovalac Fukoovog Rada on Da li bi Fuko sedeo u Ljubimcu?
SovaIzleceUPonoc on Da li bi Fuko sedeo u Ljubimcu?
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?