NaslovnaAktuelnoIstraživanje: Stavovi mladih o studiranju na Beogradskom univerzitetu

Istraživanje: Stavovi mladih o studiranju na Beogradskom univerzitetu

-

Studenti druge godine Fakulteta političkih nauka sproveli su istraživanje pod nazivom “Stavovi mladih o studiranju na Beogradskom univerzitetu”. Cilj istraživanja bio je sagledati mišljenja i stavove studenata o uslovima života u studentskim domovima, korišćenju menzi, finansijskim izazovima i drugim pitanjima sa kojima se suočavaju tokom studija. Istraživanje je obuhvatilo uticaj događaja u prethodnom periodu na njihove svakodnevne živote. Kroz jasno postavljen hipotetički okvir, istraživači su ispitivali različite aspekte studiranja i izazove sa kojima se studenti susreću. Primena kvantitativne metode putem online ankete omogućila je prikupljanje podataka od studenata sa Beogradskog univerziteta. Cilj istraživanja je pružiti sveobuhvatnu analizu stavova i dopuniti prethodne podatke kako bi se dobila šira slika o studiranju na univerzitetu.

Rezultati istraživanja

Prema istraživanju na Beogradskom univerzitetu, gotovo 78,4% studenata se izdržava od strane roditelja ili staratelja. Ovo nije iznenađujuće, s obzirom na to da mnogi od njih tokom studija ne rade zbog teškoća u usklađivanju posla i obaveza na fakultetu. Interesantno je da veći procenat studenata koji su popunili anketni upitnik čine studenti osnovnih studija, dok se studenti master studija uglavnom više opredeljuju za traženje plaćenih praksi i poslova.

Podaci takođe pokazuju da veći broj studenata izdvaja manje od 30.000 dinara mesečno tokom studija, dok manji broj studenata izdvaja veći iznos. To ukazuje na to da mnogi studenati zbog finansijske situacije nemaju mogućnost da troše više od tog iznosa. Veliki procenat ispitanika takođe živi u studentskom domu ili sa roditeljima/starateljima, što implicira da imaju niske ili gotovo nikakve troškove za stanovanje. Ovo je posebno važno s obzirom na visoke cene stanovanja koje su poslednjih meseci aktuelne u Beogradu i Srbiji.

Istraživanje je pokazalo da veći broj studenata doživljava određeni stepen finansijskog opterećenja tokom studija, što ukazuje na potrebu za većim finansijskim sredstvima kako bi se studije završile sa manjim opterećenjem. Takođe, preko 75% ispitanika smatra da u Srbiji trenutno nedostaje dovoljno kredita i stipendija namenjenih studentima.

Najveći procenat ispitanika, kada je reč o smeštaju,  koristi usluge studentskih domova ili živi sa roditeljima/starateljima, dok manji broj živi kao podstanar ili samostalno. Većina studenata je uglavnom ili delimično zadovoljna životom u studentskim domovima, dok su ocene kvaliteta usluga u studentskim menzama takođe većinom pozitivne.

Kada je u pitanju zdravstvena zaštita, veći broj studenata nije koristio usluge Studentske poliklinike, ali većina se slaže da su trenutni zdravstveni kapaciteti nedovoljni i opterećeni.

Veći broj studenata smatra da je angažovanost tokom studija važna za kasnije zaposlenje, dok drugi ne dele isto mišljenje. Praksa nije prioritet za većinu studenata, ali postoji i grupa koja je morala samostalno da pronađe praksu ili im praksa nije bila omogućena.

Studenati se suočavaju s različitim problemima, pri čemu smeštaj, visoke školarine i nedostatak smeštajnih kapaciteta u studentskim domovima izlaze kao glavni izazovi.

Ocenama studenata, rad Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu nije dobio visoke ocene u domenu zaštite interesa i prava studenata.

Ukupno, istraživanje ukazuje na finansijsko opterećenje koje studenti doživljavaju tokom studija, kao i neophodnost poboljšanja određenih studentskih usluga kako bi se studentima olakšao život na univerzitetu.

POPULARNO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNO

Београд – Берлин на сцени Битеф театра!

0
Представа Београд – Берлин, у режији и изведби глумачког двојца Ивоне Митић и Лазара Тешића имаће и своју београдску премијеру на сцени Битеф...

KOMENTARI

Cousin Rupert on U prašini ove planete
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?