Thursday, February 22, 2024
KulturaKo čita – ne skita: XIV Nušićijada

Ko čita – ne skita: XIV Nušićijada

Održana je 14. po redu Nušićijada u Ivanjici pod sloganom „Ko čita – ne skita“. Kao i svake godine, festival kulture, humora i zabave održao se u Ivanjici.

U okviru događaja održani su razni kulturni i zabavni događaji, ali i akademski i besednički. Ove godine na festivalu obeleženo je 155 godina od prve čitaonice u Ivanjici i 100 godina od prvog izvođenja predstave „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića. Ljudi iz raznih krajeva Srbije i ovaj put su ispunili ulice Ivanjice i uživali u raznovrsnosti programa.

U okviru akademskog dela Nušićijade, održana je konferencija i besedničko takmičenje u Konferens sali hotela Park u Ivanjici. Ovogodišnji skup su posetili i učesnici iz Makedonije, Istočnog Sarajeva i Herceg Novog, pored stručnjaka iz pravnih, komunikoloških i drugih nauka iz Srbije. Tema skupa bila je „Upotreba i zloupotreba besedništva“ i „Šta Nušićeva Retorika nudi savremenoj retorici?“.

Pored akademskog dela Nušićijade, gde su stručnjaci iz raznih društvenih nauka predstavili svoje izlaganje za zbornik koji izlazi jednom godišnje, takođe su se studenti nadmetali u besedničkom takmičenju i iznosili autorske besede.

Ove godine prvo mesto u takmičenju odnela je Iva Manojlović, apsolventkinja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, a beseda je nosila naziv „Odavde nema nazad“.

Drugo mesto je odneo je Pavle Đurović učenik srednje škole iz grada Herceg Novi, ujedno i najmlađi besednik na ovom takmičenju.

Treće mesto odnela je Marija Đorđević, studentkinja Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Takođe je na skupu besednika učestvovala i Aleksandra Đurđević, apsolventkinja novinarstva sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Ovom prilikom Opseg čestita Ivi Manojlović i Aleksandri Đurđević na učešću i pobedi na ovogodišnjem takmičenju u Ivanjici.

Foto: Besednici sa svojim mentorima

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

POSLEDNJI KOMENTARI

Vladimir Bolta on U prašini ove planete
Cousin Rupert on U prašini ove planete
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?