Saturday, September 23, 2023
PolitikaSvetАмерика против Трампа – водич кроз сутон једне силе

Америка против Трампа – водич кроз сутон једне силе

Поштовани читаоци, свјесни нервозе америчке Дубоке државе (ДД) и притиска времена пред изборе у Републиканској партији и предсједничке изборе 2024. године, овај текст није коначан. Сваки акт власти који се односи на кривично-правни положај биће накнадно додан на овај списак оптужница против 45. америчког предсједника Доналда Трампа.

Испред вас се налази детаљан водич кроз правне ризике и главне актере у борби ДД против Доналда Трампа.


Теорија дуалне државе

Одавно нам је јасно да Америка не зависи од једне особе, поготово не од оне која је јавно експонирана. Да будемо јаснији, Џозеф Бајден је попут неког портпарола цијелог система који стоји иза њега. Био он на свом мјесту или неко други, донедавно није било важно. Предсједници су одмалена усмјеравани и пројектовани на позицију о којој велики број Американаца, али с правом и припадника других народа, сања.

Да бисте најмање четири године мирисали фарбу Овалног кабинета, шетали ходницима Бијеле куће, користили Кемп Дејвид као одмаралиште или летјели Air Force One, претходно би требало да завриште престижне колеџе и лицеје, да припадате богатој породици која је имала типично амерички успон – од ватрогасца до предсједника (романтизовање потраге за срећом која је у Америци природно право), те да сте претходно поставили темеље у политици кроз Капитол Хил, гувернерство или неки, рјеђе, министарски посао. Наравно, овако се на позицију предсједника гледа нарочито у постратном периоду.

Џорџ Вашингтон (1), Џејмс Монро(5), Ендрију Џексон(7), Абрахам Линколн(16) или Хари Труман(33), су само неки од предсједника који нису имали формално образовање у оквиру неког колеџа. У Хладном рату, предсједници су доносили дипломе са Војне (Ајзенхауер) и Поморске академије (Картер), Харварда (Кенеди), Јејла (Бушеви), Окфорда (Клинтон), али и других престижних приватних универзитета. Готово је сваки имао прошлост дубоко укотвљену у политици, уз темељну идеолошку индоктринацију кроз образовање, медије и породицу као тако цијењен државни идеолошки апарат. ДД је на тај начин била сигурна од било каквих инцидената.

Доналд Трамп је неко ко није имао политичку прошлост попут његових претходника. Није био ни гувернер, ни сенатор, ни потпредсједник, а чак ни заступник у законодавном тијелу неке савезне државе. Формално образовање је стекао на најпрестижнијој бизнис-школи у оквиру Универзитета у Пенсилванији, и као такав није био упућен у политику Америке, и значајније, свијета, попут академаца или дипломаца Харварда и Јејла. Његов ум, подешен на бизнис и максимизацију профита, функционишући у тоталној перформативности модерне, сукобљава се са Фукоовим појмом governmentality, а самим тим и са ДД.

Од 2017. године, за ДД најважније питање је поријекло, образовање и прошлост потенцијалних предсједника. Са Бајденом, ДД су руке одријешене. Трамп је риједак предсједник који се сукобио са ДД и није био убијен, али, враћајући се у Антику, ово што му раде, горе је од убиства.

New York Times

Данас нам је јасно да Сједињене Америчке Државе имају два нивоа управе. Политиколог Ернст Франкел је тако дефинисао појам двије државе описујући стање у Трећем Рајху:

  1. Нормативна држава – дјелује према утврђеним правилима и прописима,
  2. Прерогативна држава – има неограничену моћ и врши насиље без икаквих законских гаранција. [1]

Bulletin of the Atomic Scientists је 1955. године објавио текст једног од најзначајнијих теоретичара међународних односа, Ханса Моргентауа, у којем се први пут на америчком тлу спомиње и емпиријски утврђује појам deep state. Како он каже, у Америци постоји демократска фасада изабраних политичара који раде у складу са законом и скривена хијерархија националне безбједности тј. владе у сијенци која служи за праћење и контролу првих. А Трамп је сада један од предсједника који је и еклатантна жртва ДД.

Водич кроз оптужнице

Актуелна популарност Доналда Трампа у оквиру Републиканске партије је 49,9%, а сљедећег кандидата за предсједника, гуверенера Флориде, Рона Десантиса 14,6%. О другима је сумануто говорити. [2]

Поредећи Џоа Бајдена и Доналда Трампа, у утрци би више гласова освојио Трамп (42%) него Бајден (39%). [3]

Против Трампа су подигнуте четири оптужнице у периоду од више од четири мјесеца, а ја вам их, као званичне акте, представљам у наредним  редовима.

1.Сједињене Америчке Државе против Доналда Трампа[4]

 У Вашингтону се Трамп суочава са 4 оптужнице повезане са дешавањима 6. јануара 2021. године у Капитол Хилу приликом потврђивања електорских гласова.

The Philadelphia Inquirer

Оптужница: У два мјесеца, између изборног дана 2020. и 6. јануара 2021, Трамп је покренуо широку кампању да оповргне побједу Џоа Бајдена на предсједничким изборима. Трамп и његови савјетници ширили су лажне информације о превари бирача, позивали републиканске државне званичнике да поткопају резултате у државама у којима је Бајден побjедио, састављали лажне листе бирача и вршили притисак на Мајка Пенса, потпредсједника, да једнострано одбаци легитимне резултате. Напор је кулминирао 6. јануара, када је гомила Трампових присталица упала у Капитол и пореметила миран пренос власти. Федерални тужиоци предвођени специјалним тужиоцем Џеком Смитом оптужили су Трампа за четири савезна злочина који су произашли из његових покушаја да поремети пренос власти.

Трамп је у истрази оптужен за четири злочина. Два се односе на ометање конгресног сертификовања изборних гласова 6. јануара. Један наводи шему за превару Сједињених Држава кроз сталне напоре да се омета прикупљање, бројање и овјера гласова на изборима 2020. године. А четврта оптужба оптужује Трампа за завјеру да се грађанима одузме право обезбјеђено савезним законом – конкретно, право да гласају и да се њихов глас броји.[5] [6] [7] Трамп је потврдио да није крив.

У овом случају, Трамп се може позвати на 1. амандман, и на савјете његових правника. Случај „завјера против правде“ је преседан и недовоно истражена област у америчком праву. Овакав случај има много недостатака, а један од разлога је што је први такав случај у историји.

Тужилац у овом случају је Џек Смит, искусан правни радник са случајевима ратних злочина и стажем у Хагу на случајевима челника ОВК.

Трампов тим чине Иван Коркоран и Џон Лауро.

2. Грађани Њујорка против Доналда Трампа[8]

У Њујорку се суочава са 34 оптужбе за кривична дјела у вези са тајним исплатама новца порно звијезди Сторми Данијелс.

NYT

Оптужница:  Трамп је оптужен за фалсификовање пословних записа у вези са исплатом Сторми Данијелс, порно звијезде која је тврдила да је имала сексуални однос са њим. Куповином Сторминог ћутања, избјегнут је могући сексуални скандал у посљедњим седмицама предсједничке кампање 2016. Мајкл Коен, Трампов лични адвокат, платио је 130.000 долара порно звијезди у октобру 2016, како тврде тужиоци. Затим, док је био у Бијелој кући, Трамп се одужио Коену у низу отплата на рате које је обрадила Трампова компанија. Тужиоци тврде да је Трамп на превару прикрио те рате као корпоративне правне трошкове кршећи закон Њујорка.

Локални тужиоци су објавили кривичне пријаве: 34 тачке за кршење њујоршког закона о корпоративној евиденцији. Трамп је потврдио да није крив.

Тужилац у овом случају је Алан Брег – окружни тужилац Менхетна.

3.Сједињене Америчке Државе против Доналда Трампа и Валтина Науте[9]

ABC News

Оптужница: Почетком 2022. Министарство правде отворило је истрагу о Трамповом задржавању повјерљивих докумената након његовог предсједничког мандата. У јуну 2022. Трампов адвокат је признао да је Трамп предао све повјерљиве записе, али два мјесеца касније, FBI је претресао Мар-а-Лаго и заплијенио 102 документа са повјерљивим ознакама.

Џек Смит је у новембру 2022. именован да води истрагу, а мјесецима је савезна велика порота у Вашингтону прегледала доказе и саслушавала свједочења – укључујући свједочење неких Трампових адвоката. Смитов тим је потом тражио оптужницу од велике пороте на Флориди.

Дана 9. јуна 2023. та оптужница је подигнута, оптужујући Трампа за 37 кривичних дјела, а његовог дугогодишњег помоћника Волта Науту за шест кривичних дјела. Трамп се изјаснио да није крив на суђењу у Мајамију 13. јуна 2023.

Смитов тим је 27. јула 2023. представио ревидирану оптужницу, познату као „замјена“ оптужнице, додајући три нове оптужбе за кривична дјела против Трампа и двије нове за злочин против Науте. Замјена оптужнице је такође додала трећег оптуженог: Карлоса Де Оливеира, радника Мар-а-Лага који је оптужен за четири кривична дјела. Замјена оптужнице укључује нове наводе да су Трамп, Наута и Де Оливеира покушали да униште снимке сигурносних камера у Мар-а-Лагу након што су истражитељи покушали да прибаве снимак. Суђење је заказано за 20. мај 2024. године у Форт Пирсу на Флориди.

Оптужница подразумијева 32 тачке за намјерно задржавање информација о националној одбрани чиме се крши Закон о шпијунажи, 6 тачака оптужбе за кривична дјела у вези са опструкцијом и 2 тачке оптужнице за лажне изјаве.

Закон о шпијунажи сматра злочином чување података који садрже осјетљиве информације о националној безбједности.[10]

Док је био предсједник, Трамп је имао широка овлашћења да скине тајност са докумената. Ако би Трамп доказао да је скинуо тајност са спорних докумената прије него што је напустио Бијелу кућу, можда би могао да поткопа оптужбе. До данас нема доказа да је то урадио.

Тужилац је Џек Смит, а Трампов тим чине Тод Бланш и Линдзи Халиган.

4.Џорџија против Доналда Трампа и других[11]

Посљедња у низу и вјероватно најрадикалнија је управо оптужница из ове Peach State.

BBC

Оптужница: Трампови напори да поништи свој пораз на изборима 2020. били су можда најагресивнији у држави Џорџија. Вишеструко поновно пребројавање потврдило је да је предсједник Џо Бајден тијесно побиједио у трци за 16 електорских гласова. Трамп и други су наставили ширити лажи о превари бирача, позивали званичнике Џорџије и посланике да преокрену Бајденову побједу и планирали да пошаљу лажне бираче у Вашингтон.

Трамп је 2. јануара 2021. позвао државног секретара Џорџије, Бреда Рафенспергера да „пронађе“ 11.780 гласова – број потребан да би Трамп побиједио. Окружна тужитељка округа Фултон, Фани Вилис, оптужила је Трампа и 18 његових савезника за ове напоре, наводећи широк злочиначки подухват.

Оптужница подразумијева 1 тачку за кршење Закона о организацијама под утицајем рекеташа и корумпираних људи, 3 тачке за повреду заклетве од стране јавног службеника, 1 тачку за  лажно представљање као јавни службеник, 2 тачке за завјеру да се изврши фалсификат у првом степену, 2 тачке за лажне изјаве и писање, 2 тачке за завјеру ради лажних изјава и писања, 1 тачку подношења лажних докумената и 1 тачку за завјеру да се изврши подношење лажних докумената.

Оптужница терети 19 именованих за кривична дјела и садржи укупно 41 државноправно кривично дјело. Тринаест од тих кривичних дјела је подигнуто против Трампа. Најозбиљније је наводно кршење државног Закона о организацијама под утицајем рекеташа и корумпираних организација, опште познатог као RICO[12].

Ова оптужница је без преседана у америчкој историји. Трамп може тврдити да је имун на кривично гоњење за радње које је предузео док је још био предсједник.

Трамп би могао да тврди да су његове изјаве о резултатима у Џорџији заштићене Првим амандманом или да му је недостајала злочиначка намјера јер је искрено вјеровао да је побиједио на изборима. Дакле, он треба да докаже да није мислио или знао да чини злочин.

Фани Вилс је окружна тужитељка округа Фултон, а Трампов тим чине Џенифер Литл и Џру Фајдлинг.

У четвртак се Трамп, попут Марка Медоуза и Рудија Ђулијанија, предао тужилаштву у Џорџији, након чега је објављена његова фотографија (mugshot).

Наставиће се…


[1] Frankel, E. Der Doppelstaat, Berlin: Europäische Verlagsanstalt, 2015.  

[2] https://projects.fivethirtyeight.com/polls/president-primary-r/2024/national/

[3] https://projects.fivethirtyeight.com/polls/president-general/

[4] https://storage.courtlistener.com/recap/gov.uscourts.dcd.258149/gov.uscourts.dcd.258149.1.0_1.pdf

[5] https://www.law.cornell.edu/uscode/text/18/1512

[6] https://www.law.cornell.edu/uscode/text/18/371

[7] https://www.law.cornell.edu/uscode/text/18/241

[8] https://www.politico.com/f/?id=00000187-4d9a-dc00-a3d7-4d9f97b40000

[9] https://www.politico.com/f/?id=00000188-a12f-db74-ab98-b3ff4de50000

[10] https://www.law.cornell.edu/uscode/text/18/793

[11] https://www.politico.com/f/?id=00000189-f730-dc32-ab89-f7fc1f760000

[12] https://en.wikipedia.org/wiki/Racketeer_Influenced_and_Corrupt_Organizations_Act

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

POSLEDNJI KOMENTARI

МалиБумер on Da li bi Fuko sedeo u Ljubimcu?
Postovalac Fukoovog Rada on Da li bi Fuko sedeo u Ljubimcu?
SovaIzleceUPonoc on Da li bi Fuko sedeo u Ljubimcu?
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?