Thursday, February 22, 2024
AktuelnoСтуденти Републике Српске: за очување Дејтонског споразума и против утицаја странаца

Студенти Републике Српске: за очување Дејтонског споразума и против утицаја странаца

И на 28. годишњицу од парафирања Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини, договореног у америчкој војној бази у градићу Дејтон, грађани Републике Српске се сјећају тренутка када је завладао мир и када је горак окус остављала исцртана мапа Републике Српске на карти ново-конструисане Босне и Херцеговине.

С тим у вези, чланови Студентске организације Факултета политичких наука у Бањој Луци (СОФПН) – студенти Матеја Алексић, Предраг Пажин и Марко Гргур, спровели су анкету о ставовима студената на оба универзитета у Републици Српској о Дејтонском мировном споразуму.

Перцепција младих, а нарочито студената, о кључним аспектима мира у БиХ и будућности у Републици Српској су значајни показатељи расположења, тенденција и тежњи овог дијела друштва. Притом, резултати овог истраживања дају релевантне обрисе кретања нашег друштва у будућности.


Истраживање о поменутој теми трајало је од 8. до 21. новембра, уз 518 прикупљених узорака.

Од укупног броја испитаника, за очување Дејтонског споразума је 73%, док је против свега 13%.

На питање о томе шта за студенте представља Дејтонски споразум, њих 69% је одабрало "гарант мира и суживота у БиХ", те 12% "камен спотицања на путу мира и суживота у БиХ". Да је Дејтон препрека европским интеграцијама сматра 4%, док за остатак испитаника Дејтонски споразум подразумијева нешто друго. 

Студенти су већином терет за рушење Дејтонског споразума ставили на леђа странаца, дипломата и амбасадора, односно понајвише Канцеларије високог представника (OHR) и то њих 54%. Бошњачки политичари су криви за рушење споразума 33%, а српски 13%.

На питање о томе да ли Република Српска може да опстане без Дејтонског споразума, студенти су били подијељени. Да Српска може да опстане и без примјене споразума сматра 35%, док оних који сматрају да не може је нешто више, 38%. Значајан број је и оних који нису сигурни или не знају, и то 27%. 

Када апсолутне бројке претворимо у проценте, оних који су за независност Републике Српске у случају непоштовања принципа Дејтонског споразума је 44%, док оних који се противе тој идеји је 31%.

Испитаници су се изјашњавали и о високом представнику у Босни и Херцеговини. Њих 64% или 334 сматра да високи представник није потребан у БиХ, док 20% или 102 студента сматра другачије. Оних који не знају је 82. 

Од 518 студената, 57% ће остатати у Републици Српској, у земље региона отићи ће њих 12%, а у нешто развијенији свијет 31%. Политичке разлоге за одлазак из земље, попут корупције и неправде, бира 49% испитаника, економско стање криви њих 38%, а оних који одлазак у развијене земље посматрају као изазов је 13%.

Будућност је кључан аспект истраживања. Да је Дејтонски споразум одржив у далекој будућности сматра 25% испитаника, супротно мисли 35%, а од конкретног одговора се уздржава 40%. 

Резултати истраживање ставова студената о овако важном питању за живот и суживот у Босни и Херцеговини, представљени су на округлом столу “Дејтон – јуче, данас и сутра”, 22. новембра на Факултету политичких наука, у организацији СОФПН.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

POSLEDNJI KOMENTARI

Vladimir Bolta on U prašini ove planete
Cousin Rupert on U prašini ove planete
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?