Thursday, February 22, 2024
AktuelnoОдржана трибина ,,Јерусалим Ал-Кудс”

Одржана трибина ,,Јерусалим Ал-Кудс”

Ирански културни центар у Србији и Међународни евроазијски покрет организовали су 29. новембра трибину ,,Јерусалим Ал-Кудс” у Прес центру Удружења новинара Србије, поводом међународног дана солидарности са народом Палестине. Модератор трибине био је уредник портала „Опсег“ Вукашин Милијановић.

На трибини су говорили амбасадор Исламске републике Иран у Републици Србији Њ.Е. Рашид Хасан Пур Баеи, новинар дневног листа Новости Драган Вујичић, новинарка магазина Печат Кристина Лалић Спировић, представница организације „Бојно братство“ Олга Литвина, оснивач организације „Танка црвена линија“ Дарко Делић и представница Међународног евроазијског покрета Бобана М. Анђелковић. Амбасадор Исламске Републике Иран Њ.Е. Рашид Хасан Пур Баеи изразио је захвалност свима који су учествовали у организацији оваквог догађаја, јер је то показатељ одговорности свих нас према народу Палестине који је своја права изгубио.

,,Светски дан Палестине, 29. новембар, веома је значајан дан и свако од нас треба да га поштује. На данашњи дан сви народи света треба да пруже солидарност и подршку. Захваљујући новим технологијама, упућени смо у све што се тренутно дешава, а тиме формирано јавно мњење требало би да утиче на доносиоце одлука”, истакао је амбасадор Њ.Е. Рашид Хасан Пур Баеи.Представница организације ,,Бојно братство” Олга Литвина нагласила је да је питање Палестине отворено још 1947. године.

Она је додала да је потребно поштовање решења Савета безбедности Уједињених Нација, а то значи формирање две државе: Израела и Палестине. ,,Сви схватамо да је ово рат, данас је хиљаду деце живо, а већ сутра су њихови домови празни. Рат треба да подразумева борбу армије против армије, а не борбу армије против деце”, истакла је госпођа Литвина. Она је подсетила на дешавања у Украјини 2014. године и на борбу Донбаса против свог народа и додала да се у Палестини такође догађа уништење једног народа, а то никога не занима. Она се позвала на изјаве Генералног секретара Уједињених Нација који је изјавио да је ,,Газа постала дечја гробница”. ,,Западне државе поштују права човека, али оно што видим у Гази је да Запад не сматра свако живо биће човеком. Свет је подељен на два дела: људе и људе друге сорте, док нам Европска унија диктира како треба да живимо и која деца треба да живе, а која не”, закључила је Олга Литвина.

Оснивач организације ,,Танка црвена линија” Дарко Делић нагласио је да морамо да схватимо да смо у ратном стању још од напада на Донбас и од почетка отпора украјинском наци-фашизму уз подршку НАТО-а. а такође и од свега онога што се нама дешавало деведесетих. Он је додао да нам се константно ствари намећу као да нам нису познате и као да нам заједнички интереси нису заједнички, већ индивидуални. ,,Већини становништва планете интерес је да живи у миру, спокоју, сарадњи, заједници са својим породицама и пријатељима. Јасно је коме то смета, јасно је да је наш непријатељ западни глобални капитал и савезништво идеолошког ционизма и протестантске идеологије, нагласио је Делић. Делић је истакао пионирску улогу Русије и председника Путина, као и везу између Русије, Сирије и Ирана.

Сматра да је то цивилизацијско становиште које ће се касније материјализовати кроз БРИКС и кроз Шангајску кооперацију. ,,Само у том оквиру и у таквом свету Палестинска држава и народ би имали своју војну и политичку гаранцију да им се више никада неће догодити овако нешто. Наивно је веровати да ће тренутни међународни правни поредак решити оваква питања, лепо је што у оваквим временима можемо видети да је то једна обична љуштура без намере да било шта реално уради”, рекао је Делић.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

POSLEDNJI KOMENTARI

Vladimir Bolta on U prašini ove planete
Cousin Rupert on U prašini ove planete
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?