Thursday, February 22, 2024
SportNeuspeh Piksijevog uspeha, majstor s loptom i kalfa sa rečima

Neuspeh Piksijevog uspeha, majstor s loptom i kalfa sa rečima

Sa loptom nije kao sa rečima. Ona je okrugla i lepi se za nogu majstorima fudbala kakav je bio naš aktuelni selektor Dragan Stojković Piksi, koji se u svom mandatu na čelu reprezentacije Srbije nije bogzna kako proslavio sa rečima niti je vladao njima onako kako smo navikli od njega sa „bubamarom“.

Legenda niškog Radničkog, Crvene zvezde i Nagoje prvi je selektor koji je sa reprezentacijom naše zemlje obezbedio plasman na dva uzastopna velika takmičenja – Svetsko i Evropsko prvenstvo, osiguravši pritom i učešće Srbije u A Ligi nacija, pa se pred kraj treće godine njegovog stolovanja na klupi „Orlova“ u rezultatskom smislu ne da ništa zameriti. Štaviše!Nijednom selektoru od osamostaljenja zemlje, koja će kada Srbija bude igrala na terenima diljem Nemačke proslaviti punoletstvo, nije pošlo za rukom da vodi tim na dva velika takmičenja i to bi trebalo ceniti i nazvati uspehom, koliko god ta reč bila suviše jaka imajući u vidu ambijent pod kojim je ostvarena.

Nakon žreba u Hamburgu kada smo dobili rivale na predstojećem Evropskom prvenstvu sasvim logično je bilo da se u svečanoj ili karnevalskoj atmosferi privede kraj godine uz predstojeći novogodišnji koktel gde će biti uručene nagrade najboljim pojedincima.Ipak, intervju Nemanje Vidića, tek nešto više od 48 sati pre žrebanja u Filharmoniji na Labi, otkrio je krhkotine na građevini FSS-a, a jedan od njenih temelja i zaštitno lice – Dragan Stojković Piksi nije se pokazao kao neko kome su reči jača snaga i u ne baš veštom odgovoru nekadašnjem štoperu Mančester junajteda definitivno je pokazao da to nije onaj Piksi kojeg je krasila prva polovina mandata na klupi „Orlova“.

Nije nimalo prijatno nazvati se navijačem Srbije i tek nešto više od pola godine pred okršaj protiv Engleza, aplicirati za kartu i smeštaj po Nemačkoj, a znati da je nešto „trulo u državi Danskoj“ i da je sva prilika da nećemo biti načisto do poslednjeg momenta kada je reč o raspoloženju sa kojim ćemo otputovati na najveću smotru evropskog fudbala.U prilično nonšalantnom, površnom i nadasve egoističnom intervjuu Piksi je odgovorio na Vidićeve reči da su Stojković i njegov stručni štab za dve godine u FSS-u inkasirali 16 miliona evra. Selektor je na to odgovorio: „Da sam zaradio 116, gde je problem?“, pitao se samouvereni Stojković, čije reči su do sada, izuzimajući Svetsko prvenstvo u Kataru, mahom bile potkrepljene delima, ali je veliko pitanje šta će se dešavati u narednom periodu, jer ovako „načet“ od samo jednog intervjua Vidića, pitanje je kako će reagovati u sličnim argumentovanim prebacivanjima od strane drugih oponenata.

Jer, činjenično da su Dragan Džajić i Zvezdan Terzić bili daleko više izloženiji Vidićevim „otrovnim strelicama“ te da su spominjanje robije i funkcije u kontekstu operativaca FSS-a i Crvene zvezde mnogo veće optužbe od plate (kakva je, takva je, nije krivično delo), nedvosmisleno ukazuju na to da Piksi ne ume da „hendluje“ stvari na pravi način i da je ulaskom u ring protiv Vidića dodatno potkopao sebi temelj na kojem i dalje stoji.

Sve to sa zebnjom tera javnost na priznanje da to više nije onaj čovek koji je došao da podigne srpski fudbal na lestvicu više i omogući redovno učešće na velikim takmičenjima. Paradoksalno, uspeo je u tome, ali u svemu drugom nije i u tome se sagledava neuspeh njegovog uspeha.

Kao što je bio majstor sa loptom, zbog čega je uz fanfare dočekan na mesto selektora Srbije, i zahvaljujući toj činjenici je plivao uz nespornu južnjačku harizmu i nepromenjeni akcenat, Piksi je pokazao da je kalfa sa rečima i da tek EVENTUALNO u pojedinim trenucima može da zaseni sve prisutne, a mnogo više razočara kao što je bio slučaj u ovoj polemici sa Vidićem.

I za kraj – ne podseća li vas ovaj Piksijev mandat na aktuelni politički kada je reč o vladajućoj garnituri naše zemlje? Piksi je prihvaćen kao neko ko će srpski fudbal vratiti na mesto kome pripada i doživeo je pik plasmanom na Svetsko prvenstvo u Katar, koji je dočekan kao veliki uspeh. Potom se i nismo proslavili i sada je na mnogo traljaviji način obezbeđeno Evropsko prvenstvo, ali je odmah nakon toga porasla tenzija u sukobu sa Vidićem.S pravom se pitamo šta je sledeće i kao u slučaju predsednika naše zemlje, Piksijeva moć i harizma više nikada neće biti isti. Vladaće se, pobeđivaće se, ali će krize kao pukotine nicati na svakom koraku, a žustra prepucavanja uzimaće danak euforiji koja je bila nepodeljena po pitanju Dragana Stojkovića Piksija.

On više nikad neće biti isti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najpopularnije

POSLEDNJI KOMENTARI

Vladimir Bolta on U prašini ove planete
Cousin Rupert on U prašini ove planete
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?