NaslovnaAktuelnoБеоград – Берлин на сцени Битеф театра!

Београд – Берлин на сцени Битеф театра!

-

Представа Београд – Берлин, у режији и изведби глумачког двојца Ивоне Митић и Лазара Тешића имаће и своју београдску премијеру на сцени Битеф театра шестог фебруара од 20.00 часова. После више него успешног извођења ове представе у Смедереву, која је продукцијски подржана од стране позоришта „Патос“ из Смедерева, београдску публику такође почетком фебруара очекује јединствена трансгенерацијска пустоловина од Београда до Берлина. Сама представа је рађена по сценарију Маје Пелевић једне од наших најизвођенијих и најнаграђиванијих позоришних ауторки. Лазар и Ивона нам представљају поновно интерпретирање Мајиних списа од стране генерације и публике за коју је период ауторкиног стваралаштва често реинтерпретиран али готово никад довољно схваћен.

Двоје анонимних субјекта са великим О, Она и Он (Ивона и Лазар), чекајући исти воз за Берлин који никада није само град, већ и могућност две свести да у ескапстичкој равни постану све оно од чега их друштво одговара биће у ситуацијама које су свакодневне. Њихове дилеме, потрага за уточиштем, жеља да се прећуткивани проблеми и страхови пусте из сопства и превазиђу, код публике ће створити могућност да границе фантазије и реалности заједно са глумачким двојцем превазиђу. Сама напетост у симболима доласка на последњу станицу и могућност избора да се воз промени су дубоко гранични феномени, одређујући а поново свеприсутни.

Значај периода раних двехиљадитих година у којима је Маја Пелевић стварала, битност, универзалност и могућност за актуелну рефлективност истиче глумица, редитељка овогодишње представе Београд- Берлин, Ивона Митић: ,, Наизглед једноставна прича, у сржи садржи емоционално богате ликове, комичне опаске и изразиту слојевитост и могућност учитавања приче на различите начине. Ликови, Он и Она су млађи, пуни страхова предрасуда, јаки на речима, а слаби на делима. Иду у Берлин који за свакога од њих понаособ има значење. Односи између њих су компликовани, променљиви, динамични али и изазовни“.

Перспективу сценске и редитељске надградње Пелевићкиног текста, коју носи са собом савремен стваралачки контекст наглашава редитељ и глумац пута од Београда до Берлина Лазар Тешић: „ Кроз провокативне фантазије сазнајемо о скривеним мислима наших ликова. Маја је оставила довољно простора редитељима и глумцима да се могу користити било којим средствима. Осетили смо да имамо довољно простора да и кроз визуелне и кореографске делове можемо донети богаћењу овог путовања.

“Простор железничке станице није случајан, он је погодан за смењивање различитих профила људи на реалном нивоу, а на симболичном он осликава свет који живи по одређеном аутоматизму. За разлику од аутоматизма који се среће на железничкој станици сцена ће иако само са двоје глумаца, бити веома визуелно и кореографски богата што ће допринети искуственом допуњавању овог путовања и учитавања фантазије у реалност и реалност у фантазију.

Видимо се на сцени Битефа 06.02.2024!

POPULARNO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNO

BelDocs 2024: Naš izbor iz domaćeg takmičarskog programa

0
Uskoro počinje jedan od najvećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma, a za vas izdvajamo četiri iz kategorije Srpskog takmičarskog programa. Festival BELDOCS, koji se održava...

KOMENTARI

Cousin Rupert on U prašini ove planete
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?