NaslovnaIntervjuSposobnost primećivanja kroz kadrove autora profila DOKUMENTOVANO

Sposobnost primećivanja kroz kadrove autora profila DOKUMENTOVANO

-

„Izlazim iz kola, zatvaram vrata, vadim telefon, palim kameru, on počinje…“

Nemanja je antropolog i autor profila Dokumentovano, koji je prepoznatljiv upravo zbog kratkog video formata, tačnije- reels objava, kroz koje prikazuje atmosferu sa ulica Beograda. Stvorivši identitet u svom vizuelnom predstavljanju onoga za šta i sam kaže da je linija njegovog života privukao je veliku publiku koja često ostavi komentar poput: „Baby wake up, @dokumentovano je izbacio novi video!“ U nastavku teksta možete pročitati šta je njegova inspiracija i kako pravi sadržaj u kome za svakoga ima nečega sa čime se može poistovetiti.

Za svoj sadržaj kaže da je nešto što radi u hodu, dok ide na posao, čeka prevoz do kuće, svakodnevnica koju živi.

Iako sam dugo tražio posao kojih bih mogao da radim od kuće, na kraju je ispalo dobro što sam morao svaki dan u kancelariju, jer sam usput snimio sve to (smeh). Ne nosim aparat svaki dan sa sobom, jer je za to telefon mnogo praktičniji i manje upada u oči. Sa aparatom ne bih mogao da snimim ni približno toliko scena koliko mogu telefonom, a i snimci telefonom deluju mnogo više ,,živo” jer su neposredni. Prvenstveno sam fotografisao i to je i dalje moja primarna oblast, dok je video spontano došao prošle godine.

Prvih dana kada sam počeo da snimam desilo se nekoliko ,,sudbonosnih” videa koja su me naterali da snimam više, jer su pokazali koliko neočekivanog može da se desi i da se cela scena zabeleži kamerom. Prvi od njih je snimak lika na rolerima kojeg vuku psi. Izvadio sam telefon da snimim i u sledećem trenutku psi su zajedno sa njim uleteli u autobus.

https://www.instagram.com/reel/Cq8lRgNRWdS/?igsh=Y2VuNms0Z3Z0bzY5

-Tvoji rilsevi sadrže dosta kratkih snimaka, a zbog svoje složenosti deluje kao da si ih sve odjednom snimio. Koliko ti vremena treba za jedan takav rils?


Video prikazuje ceo momenat koji traje – ako se desi nešto neočekivano, kroz video možeš na drugačiji način da prikažeš celokupan događaj. Snimam kao što fotkam – to traje po nekoliko sekundi jer se sve brzo dešava i ako propustiš momenat nećeš imati ništa. Ne snimam dugačke videe pa iz toga seckam najzanimljivije, nego umesto što fotografišem jedan frejm, snimam sekvencu od nekoliko sekundi koja je ,,predimenzionirana”, hibridna fotografija. Nekada mi treba i nekoliko meseci da bih imao dobar materijal za jedan video. Što si više napolju to je veća šansa da uhvatiš nešto dobro. Nema pravila. Muziku takođe biram sam i to su pesme koje inače volim da slušam, ne kačim nešto što je trenutno popularno u reels-ovima.

-Retko kada se nađe u fokusu nešto što neko uhvati na Google Street View-u. Kod tebe sam primetila sjajne momente, odakle ti je došla ideja za tim?


Google street view mi je jedan od omiljenih sajtova i na njemu sam otkad postoji, ali tek pre 5-6 godina sam počeo da skrinšotujem zanimljive kadrove. Počeo sam da skupljam skrinšotove u galeriji i najzanimljivije objavjujem. Viđao sam takve frejmove gde sam pomislio da bih voleo da sam ja tako nešto uhvatio aparatom, a ne Gugl sasvim slučajno. Desilo mi se i to da sam negde na jugu Srbije na random magistrali naišao na kadar koji je Bugi nekoliko dana pre toga objavio na instagramu. Kakva slučajnost!

-Planirala sam da spomenemo Bugija kada govorimo o uličnoj fotografiji, s obzirom da je po mom mišljenju on najbolji koji to radi. Kakvo je tvoje mišljenje o njegovom radu?

Jedan od najvećih, ako ne i najveći fotograf  kod nas. Njegove fotke su toliko snažne i momenti koje on uhvati na ulici ne mogu a da ne utiču na nekoga ko se bavi uličnom fotografijom. Pa to je kao kada bi neko snimao filmove, a da na njega ne utiču dela Tarkovskog. Suludo!

tw: boogiebelgrade

-Zeleni venac je epicentar gužve u Beogradu. Šta misliš, da li se u tom haosu može napraviti dobra fotka?

Često sam bio na Zelenom vencu. Kada sam išao u srednju, pa onda na fakultet, posao, non stop sam bio tamo. Kada si dugo na nekom mestu više i ne znaš šta da fotkaš, nemaš inspiraciju. Vidiš stvari koje su ti toliko uobičajene da više ne znaš šta je zanimljivo, a šta ne. Potrebno je izdvojiti se i gledati scene ispred tebe fotografskim, posmatračkim očima, kao nekog ko jeste deo toga ali ko je sa strane.

-Vratio si se sa izložbe iz Švajcarske gde si imao priliku da prikažeš svoje radove. Kako je došlo do toga da te pozovu tamo i kakve utiske nosiš?

Par uličnih fotografa nas je pozvalo da se upoznamo. Imali smo par sesija na kojima smo međusobno diskutovali i komentarisali fotografije i to mi je bilo baš zanimljivo. Mi nemamo takvu praksu ovde, više je u formi druženja. Bilo je interesantno videti na koji način fotografi iz zapadne Evrope pristupaju raznim foto temama. Izložba je odlično prošla s obzirom da je Cug mali grad, bila je dosta posećena, a najdragocenije je iskustvo koje nosimo iz drugačije kulture u kojoj smo prezentovali svakodnevnicu Beograda, pogotovo u Švajcarskoj koja se na više nivoa razlikuje od Srbije. Najveći utisak im je bio haos koji se prožima kroz sve radove, a koji je u suštoj suprotnosti od onoga kako je kod njih. Činilo se kao da im je to prozor kroz koji gledaju u neki drugi svet.

-Jedan od najpopularnijih videa: unbothered king koji piški na sred ulice. Prepričaj nam taj (ne)očekivan prizor.

I njega sam snimio slučajno. Razmišljao sam da li to uopšte da objavljujem jer je prilično eksplicitno, ali kada sam shvatio da bih takav video voleo da vidim kod nekog drugog, ili da se npr. pojavi kao junak u Marka Žvaki, odlučio sam da okačim. Koliko god da je pijan, sam čin da namerno piša na sred ulice i da to učestalo ponavlja pokazuje neki vid bunta i sirove ulične poezije koju mi ostali možda i na razumemo. Pričao sam sa njim, deluje kao inteligentan čovek i čak jako lepo peva starogradske pesme. Neko ga je u komentaru na videu nazvao “unbothered king” što mu najbolje pristaje.  

Njegovi snimci su takođe bili na izložbi u Švajcarskoj i izazivali su najviše smeha među publikom, što je u meni probudilo čudan osećaj. Setio sam se kako sam ga snimao dok peva, znajući da ce njegovi videi gde vrši nuždu (a ne kako peva) za par meseci završiti na izložbi u nekoj dalekoj zemlji i da on toga nije svestan i da mu se u istoj toj zemlji ljudi smeju iako bi možda trebalo da se “smeju” meni koji sam izrežirao sve to.

https://www.instagram.com/reel/C3BCv7qM4KN

-Nezaobilazno pitanje: šta ti je inspiracija?

Krećem da se nađem s tobom da radimo intervju i sad očekujem da ćeš me pitati šta me najviše inspiriše i ja razmišljam dok se vozim busom… Teško je sažeti u reči ono što ti prirodno dolazi i za šta si zainteresovan ceo život. Razmišljam o svemu tome i slučajno pogledam u lika koji sedi prekoputa mene u busu i skontam da priča sam sa sobom, iako odaje sasvim normalan, običan utisak. Potrudio sam se da čujem šta priča i čujem: agonija, agonija… Pa onda na engleskom: agony. Nisam mogao da verujem da u trenutku kada razmišljam o tome ja baš to i čujem i vidim. Naravno da sam morao da ga snimim (smeh).

-Ono što takođe privlači dosta pažnje jesu tvoje objave sa više spojenih fotografija, koje povezuje neka sličnost ili paralela koja se pravi između njih. Je l’ i to nastaje slučajno ili postoji nešto što utiče na to?

Sve fotke su nastale zasebno, bez predumišljaja da bi mogle da se spoje sa nekom drugom. Tek prosle godine sam počeo da ih spajam jer mi se svidela ideja da ih uokvirim i dam novi kontekst, za razliku od jednog frejma koji ima skoro beskonačnu slobodu interpretacije. Sa diptisima je to drugačije, oni su sugestivni jer je tema jasno povezana u celinu. Novonastale scene se iznova poklapaju i podudaraju sa nekim već zabeleženim u prošlosti i to vidiš tek kad ih spojiš, a nisi ih uslikao sa namerom da ih spojiš.

-Pročitah negde da si pokrenuo trend kratkih snimaka i da mnogi nakon tebe snimaju slične stvari. Da li bi se ti sa tim složio?

Teško je reći ko je pokrenuo trend, pogotovo kad je glavna mreža za sadržaj Instagram gde svi koriste isti način komunikacije. Mislim da nije toliko ni bitno ko je pokrenuo, bitno je šta možeš da uradiš sa tim čime se izražavaš.

Nemanjin rad možete pogledati na njegovom Instagram profilu: https://www.instagram.com/dokumentovano/

POPULARNO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNO

KOMENTARI

Cousin Rupert on U prašini ove planete
Слађана on Распето Косово
Небојша on Распето Косово
Aleksandar Sivački on El Pibe
Đorić Lazar on El Pibe
Ministar Zdravlja on 25 godina od Dejtonskog sporazuma
Младен on Učmala čaršija
Anita on Vladalac
washington on Kosmopolitizam Balkana
Nadežda on Vladalac
Владимир on Vladalac
Predivan tekst, hvala puno na ovome, vrlo je važno za sve nas on Revolucionarne ideje i dalje postoje, a postoje li revolucionari?